Shopping Alert

Οργάνωση

Το κλειδί της λειτουργικότητας κάθε χώρου είναι η σωστή οργάνωση. Πολλές φορές παραβλέπουμε την οργάνωση, εμμένοντας στα εμφανή. Το σπίτι μας όμως είναι ο χώρος που ζούμε, αναπτύσσουμε δραστηριότητες, δουλεύουμε ενίοτε, ακολουθούμε καθημερινές ρουτίνες. Εάν δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή οργάνωσης - αποθήκευσης, τότε είναι βέβαιο ότι πολύ γρήγορα θα καταλήξουμε να αντιμετωπίζουμε το χάος.

Οι συνηθέστερες πηγές ακαταστασίας στο σπίτι είναι τα ρούχα, τα πάσης φύσεως χαρτιά και έγγραφα, τα cd-dvd και η κουζίνα. Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε.


1. Αποθήκευση

Αν είστε από τους τυχερούς που έχουν στη διάθεσή τους μεγάλες ντουλάπες και επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους, τότε είναι πιθανό να μην αντιμετωπίζετε πρόβλημα. Εάν όμως δεν είναι αρκετοί για εσάς οι χώροι που έχετε στη διάθεσή σας τότε δημιουργήστε πεισσότερους.



  • Εκμεταλευτείτε το χώρο κάτω από το κρεβάτι. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα γι' αυτήν τη χρήση. Πλαστικά ή υφασμάτινα μπαούλα για ρούχα, σε διάφορα μεγάθη, τα οποία συνήθως έχουν και πρακτικά διαφανή τελειώματα που σας επιτρέπουν να βλέπετε τι έχετε αποθηκεύσει. Ειδικά ξύλινα κουτιά αποθήκευσης με ροδάκια. Αλλά ακόμη και οι παλιές βαλίτσες μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά εάν δεν υπάρχουν τα χρήματα.

  • Οργανώστε το χώρο της ντουλάπας. Προμηθευτείτε τα ειδικά κρεμαστά ράφια για ρούχα και παπούτσια, είναι φτηνή και πρακτικότατη λύση. Αγοράστε εξτρά ντουλάπες. Θα βρείτε στο εμπόριο πολύ φθηνά προϊόντα που μπορούν να ενταχθούν στο χώρο σας χωρίς πρόβλημα. Ενα παράδειγμα είναι η ντουλάπα στης φωτογραφίας. Μοντέλο ANEBODA, από τα IKEA, 75€. Μετρήστε το χώρο σας πριν από κάθε αγορά. Μην αφήνετε ανεκμετάλλευτο το χώρο πάνω από τις ντουλάπες. Αγοράστε τα ειδικά κουτιά αποθήκευσης, τα οποία θα βρείτε σε καλές τιμές και σε διάφορα χρώματα. Κρατήστε τα λευκά είδη χωριστά από τα είδη ρουχισμού. Αφιερώστε μια μικρή ντουλάπα ή ένα συγκεκριμένο χώρο στη ντουλάπα σας για τα λευκά είδη. Αποφύγετε να βάζετε ναφθαλίνη στα χειμωνιάτικα ρούχα όταν τα αποθηκεύετε για σεζόν. Χρησιμοποιείστε τα ειδικά αρωματικά χαρτιά για τα συρτάρια της ντουλάπας.

  • Σε περίπτωση που έχετε αποθήκη, είτε υπογείου είτε μέσα στο διαμέρισμα, μην διστάσετε να προμηθευτείτε τα ειδικά συστήματα αποθήκευσης. Είναι μια επένδυση που θα εκτιμήσετε πολύ σύντομα μιας και μπορούν να καλύψουν κάθε αποθηκευτική ανάγκη.

  • Χρησιμοποιείστε ράφια ή ντουλάπια τοίχου, τα οποία θα αναρτήσετε πολύ ψηλά στο χώρο. Ιδανική θέση είναι να ακολουθήσετε τη γραμή του τελειώματος της κάσας της πόρτας (συν. 2,20 εκ,) και μέχρι το ταβάνι. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσετε τα αντικείμενα εκτός οπτικού πεδίου και θα μειωθεί έτσι η αίσθηση ακαταστασίας και 'πνιγμού' του χώρου σας. Ιδανική λύση για κρεβατοκάμαρα και γραφείο.

  • Εάν έχετε αρκετό χώρο ελεύθερο στο τελείωμα του κρεβατιού, βάλτε ξύλινα κουτιά αποθήκευσης ή ακόμη και κομοδίνα. Είναι πολύ εξυπηρετικά, δίνουν ύφος και προσφέρουν και τις επάνω επιφάνειές τους για εναπόθεση αντικειμένων.

2. Γραφείο

Εάν έχετε δωμάτιο γραφείου στο σπίτι, τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Εάν όμως το γραφείο σας είναι κομμάτι του καθιστικού ή της κρεβατοκάμαρας, πρέπει να επιστρατεύσετε κάθε δυνατό μέσο αποθήκευσης.
  • Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μια συρταριέρα.

  • Αναρτήστε ράφια.

  • Προμηθευτείτε συστήματα αποθήκευσης εγγράφων. Δεν είναι άσχημη ιδέα μια συσκευή θερμοκόλλησης ή βιβλιοδεσίας, ειδικά εάν συνηθίζετε να κρατάτε σχέδια και σημειώσεις σε Α4. Θα σας βοηθήσει να κρατάτε συγκεντρωμένα τα έγγραφα που αφορούν κάθε υπόθεση και θα μειώσει το χάος.

  • Κρατήστε τα περιφερειακά σας συγκεντρωμένα. Scanner, printer και λοιπές συσκευές, καλό θα είναι να βρουν τη θέση τους και να επιστρατεύονται μόνο όταν χρειάζονται.

  • Μην αμελήσετε το καλάθι αχρήστων ή μια συσκευή καταστροφής εγγράφων.

  • Κρατήστε τα συρτάρια σας οργανωμένα.

  • Ντοσιέ, πολλά ντοσιέ, βάσεις οργάνωσης...

Εδώ ισχύει το 'οι πολλοί θέλουν πολλά κι ο ένας θέλει απ' όλα'. Το ότι έχετε γραφείο στο σπίτι, ακόμη κι εάν το χρησιμοποιείτε περιστασιακά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι εξοπλισμένο και οργανωμένο ούτως ώστε να είναι λειτουργικό αλλά και να μην αποτελεί εστία ακαταστασίας.

3. TVΕάν έχετε προσωπική συλλογή ταινιών, είτε σε video είτε σε DVD, θα σας βηθήσει πολύ μια έστω και στοιχειώδης αρχειοθέτηση. Αναρωτηθείτε με ποιον τρόπο αναζητάτε κάθε φορά την ταινία που θέλετε να δείτε και στηριχθείτε σε αυτό το στοιχείο. Προμηθευτείτε ατομικές θήκες για κάθε ταινία και προσπαθήστε να είναι από εκείνες που έχουν αρκετό χώρο στο πλαϊνό τους για να αναγράψετε τα στοιχεία τους. Εάν πάλι δεν έχετε αρκετό χώρο στη διάθεσή σας για να κάνετε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιείστε ένα απλό κουτί και προστατευτικές ζελατίνες για κάθε ταινία. Διαχωρίστε τις με ένα απλό κομμάτι από χαρτόνι, το οποίο θα κόψετε φροντίζοντας να έχει λίγο περισσότερο ύψος από τα dvd σας, ώστε να αναγράψετε στο πάνω μέρος περί τίνος πρόκειται. Εάν σας ενδιαφέρει μια απόλυτα οργανωμένη λύση, θα βρείτε στο εμπόριο εξειδικευμένα προγράμματα υπολογιστών για αρχειοθέτηση. Τα περισσότερα από αυτά δίνουν και τη δυνατότητα εκτύπωσης, οπότε μπορείτε να έχετε ένα άψογο αποτέλεσμα.

4. ΚουζίναΕξασφαλίστε όσο περισσότερο χώρο μπορείτε. Τα ντουλάπια κουζίνας ποτέ δεν είναι αρκετά, αλλά με εργονομική οργάνωση μπορείτε να κάνετε θαύματα.
  • Προμηθευτείτε εξαρτήματα οργάνωσης συρταριών.

  • Μην στιβάζετε τα σκεύη κουζίνας το ένα μέσα στο άλλο εάν δεν έχουν κλιμακωτά μεγέθη.

  • Εκμεταλευτείτε το χώρο πάνω από τα ντουλάπια τοίχου. Εάν δεν έχετε τρόπο να αναρτήσετε επιπλέον ντουλάπια μέχρι την οροφή, χρησιμοποιείστε ράφια. Θυμηθείτε, ό,τι δεν βρίσκεται στο ύψος του οπτικού μας πεδίου δεν μας 'ενοχλεί' αισθητικά.

  • Μην διστάζετε να χρησιμοποιήσετε ράγες, γάτζους.. οποιοδήποτε επίτοιχο αξεσουάρ.

  • Τα πιάτα μπορούν να αποθηκευτούν και στα κάτω ντουλάπια. Ακολουθείστε τις ανάγκες σας όχι τα στερεότυπα.

Στην αγορά θα βρείτε πλήθος λύσεων. Ρίξτε μια ματιά κι εδώ για να πάρετε μια ιδέα περί του τι κυκλοφορεί.