Shopping Alert

Μεγαλώνοντας το χώρο

Ολο και συχνότερα, γράφονται άρθρα αφιερωμένα στη διακόσμηση χώρων 50, 40, ακόμη και 30 τετραγωνικών μέτρων. Φαίνεται πως οι μεγάλες κατοικίες τις οποίες ονειρευόμαστε, έχουν δώσει τη θέση τους σε κατοικίες πιο ρεαλιστικές όπου όμως θα πρέπει να δώσουμε μάχη με τον περιορισμένο χώρο, δοκιμάζοντας την ευφυία μας και επιστρατεύοντας την εφευρετικότητά μας, για να τις αξιοποιήσουμε στο έπακρο, κι όπου η λειτουργικότητα των επίπλων και των αντικειμένων είναι το μεγάλο ζητούμενο.

Μια τραπεζαρία με μεγάλο τραπέζι για πολλούς επισκέπτες, μια όμορφη και πλήρης κουζίνα με νησίδα, ένα άνετο κι απλόχωρο βεστιάριο, μια μπανιέρα της οποίας οι διαστάσεις μας επιτρέπουν την απόλυτη άνεση... Σε όλους αρέσουν αυτού του τύπου οι ανέσεις στο σπίτι, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, η διαρρύθμιση επιφέρει μείωση της αίσθησης της άνεσης, ενώ σε άλλες, απλά είναι αδύνατον να εφαρμοστεί οτιδήποτε από τα παραπάνω, λόγω έλλειψης χώρου. Εντούτοις, πολλές εταιρείες, λαμβάνοντας υπόψιν τη διαρκή μείωση του χώρου των κατοικιών, έχουν προβεί στη δημιουργία επίπλων πολλαπλών χρήσεων.

Ενοποίηση των χώρων

Υπάρχουν διάφορα κόλπα για να 'ανοίξει' ο χώρος. Από την επιλογή των χρωματικών τόνων μέχρι τη χρήση κατάλληλων υλικών. Οι διαφάνειες και τα λαμπερά αντικείμενα είναι καλός τρόπος να πολλαπλασιαστεί το φως, το οποίο θα πρέπει να φτάνει σε κάθε γωνιά, μιας και η σκιά είναι συνώνυμη της στενότητας και της ανεπάρκειας. Εάν είναι δύσκολο να υπάρξει φυσικό φως μέσα στο χώρο ή η πρόσβασή του είναι ελάχιστη, μην φοβηθείς να προβείς σε τολμηρές λύσεις, όπως πχ να γκρεμίσεις κάποιους τοίχους, εάν αυτό θα επιτρέψει την άνετη ή ανετώτερη κυκλοφορία φωτός στο χώρο.

Η ενοποίηση της κουζίνας με το καθιστικό είναι ένα τυπικό παράδειγμα που βοηθά να ξεπεραστούν τα στενά δεδομένα. Από την κατασκευή μιας μπάρας και την τοποθέτηση σκαμπό έως την εγκατάσταση μιας συρόμενης πόρτας, καφασωτού παραπετάσματος, υφασμάτινων πάνελ, υαλοκατασκευής, κουρτίνας από κρύσταλλα ή άλλα υλικά, οι λύσεις που προσφέρονται για να επιτύχετε μια ταιριαστή ενοποίηση της κουζίνας με το καθιστικό αυξάνονται κάθε μέρα. Πάντως, το να αφαιρέσεις τοίχους και κουφώματα είναι πάντα ένας καλός και δοκιμασμένος τρόπος. Για να εξασφαλίσεις δε ομοιομορφία και συνέχεια στους χώρους, εφάρμοσε το ίδιο πάτωμα παντού.

Τόσο το κεραμικό πλακάκι όσο και το παρκέ προσφέρονται άριστα για τα πατώματα, κι υπάρχουν λύσεις εφαρμογών τους ακόμη και στο μπάνιο, το οποίο, φυσικά, δεν μπορεί παρά να βρίσκεται σε απομονωμένο χώρο. Αλλά εάν βρίσκεται μακριά από το υπνοδωμάτιο κι αυτό (το υπνοδωμάτιο) τυγχάνει να είναι ευρύχωρο, μπορείς να φτιάξεις ένα μικρό μπάνιο στην κρεβατοκάμαρα, καταργώντας το κυρίως μπάνιο και κερδίζοντας έτσι τον χώρο που καλύπτει. Διάλεξε τον τοίχο που δεν έχει παράθυρο, τοποθέτησε μια κεραμική βάση για ντους, τον νιπτήρα και τη λεκάνη και κατόπιν μπορείς να τα κρύψεις χρησιμοποιώντας γυψοσανίδες ή ακόμα και μεγάλους καθρέφτες.

Οικοδομικά υλικά που βοηθούν

Σε διαμερίσματα μικρών διαστάσεων αλλά δύο επιπέδων, συχνά πυκνά η εσωτερική σκάλα καταλαμβάνει πάρα πολύ χώρο. Καλό θα ήταν να εκμεταλευθείς τον κενό χώρο κάτω από τη σκάλα, κατασκευάζοντας ένα ντουλάπι ή μια βιβλιοθήκη (ή και τα δυο), χρησιμοποιώντας το ίδιο υλικό με αυτό της σκάλας. Οι κολώνες είναι γενικά εχθρός για την αισθητική και την ευρυχωρία στην κατοικία, και σίγουρα ΔΕΝ μπορείς (πλην ελαχίστων περιπτώσεων, και κάποιας σημαντικής δαπάνης) να τις γκρεμίσεις. Μπορείς όμως να τους δώσεις διάφορες χρήσεις, όπως, ως διαχωριστικά χώρων βάφοντάς τες σε δύο χρώματα, ως απρόσμενους υποδοχείς μικρών ραφιών ή εφραμόζοντας κρέμαστρα κλπ.

Οσον αφορά τα έπιπλα, σήμερα μπορεί κανείς να βρει στην αγορά κουζίνες κρυμένες μέσα σε ντουλάπια, καναπέδες που μετατρέπονται σε διπλό κρεβάτι ή σε δύο μονά. Κι όσο για το τραπέζι, υπάρχουν χιλιάδες σχέδια πτυσσόμενων τραπεζιών τα οποία αποθηκεύονται όταν δεν χρησιμοποιούνται, αλλά και τραπέζια που εμπεριέχουν φύλλα προέκτασης ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες μεγάλων συνεστιάσεων, καταλαμβάνοντας ταυτόχρονα το μικρότερο δυνατό χώρο. Αν δε το τραπέζι της τραπεζαρίας τυγχάνει να έχει και συρτάρια, ακόμη καλύτερα, γιατί μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις -πέρα από την κλασσική τους χρήση για αποθήκευση πηρουνοκούταλων και άλλων βοηθητικών μέσων για το στρώσιμο του τραπεζιού- ακόμη και για την αποθήκευση ταινιών ή μουσικής.

Θυμήσου ότι η επίλωση πρέπει να είναι μετρημένη και μακριά από τις πλούσιες φόρμες. Προτίμησε πολυμορφικά έπιπλα, χωρίς εμφανή πόμολα κι αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, προσπάθησε τουλάχιστον να είναι μεταλλικά ή επιμεταλλωμένα. Αυτή η πρόταση συναντάνται σε μοντέρνα στυλ, όπου προτιμούνται οι ευθείες γραμμές από τις καμπύλες. Οποιο στυλ όμως και να επιλέξει κανείς να εφαρμόσει θα πρέπει να ξέρει το πώς.

Τα προτεινόμενα χρώματα

Για αν αποφύγεις την αίσθηση κλεισίματος του χώρου οφείλεις να μάθεις τη γλώσσα του χρώματος. Οπως είναι ήδη γνωστό σε όλους, το λευκό είναι το χρώμα που ανοίγει περισσότερο το χώρο, αλλά και άλλοι φυσικοί τόνοι, καθαροί και παστέλ, μπορούν να εξυπηρετήσουν το σκοπό μας. Μια έντονη παλέτα, από λεμονί, πορτοκαλί ή φούξια, θα μπορούσε να δώσει ένα καλό αποτέλεσμα εάν χρησιμοποιηθεί με προσοχή, αλλά επίσης θα μπορούσε σε μικρούς χώρους ο συνδιασμός αυτών των έντονων χρωμάτων να μας επιφέρει εκνευρισμό.

Τις δε κουρτίνες, αντικατάστησέ τες με στόρια ή λινά γιαπωνέζικα πάνελ τα οποία επιτρέπουν περισσότερο την είσοδο του φωτός. Για τα διακοσμητικά, επίλεξε αντικείμενα ακρυλικά ή γυάλινα - κρυστάλλινα τα οποία πολλαπλασιάζουν το φως και δεν κρύβουν το χώρο. Οι πόρτες πάλι, μπορούν να αντικατασταθούν με γυάλινες για να δώσουν φωτεινότητα και άπλα.

Μην ξεχνάς να κρατάς οποιαδήποτε ιδέα φτάνει στ' αυτιά σου. Μπορεί να μην είσαι σε θέση να την εφαρμόσεις σήμερα, αλλά ίσως κάποια στιγμή στο μέλλον, σου χρειαστεί.