Shopping Alert

Τα 25 μεγαλύτερα λάθη

Οι περισσότεροι τα κάνουν, δεν έχετε αποκλειστικότητα. Εδώ απλά επισημαίνονται. Δείτε τα, μελετήστε τα και ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τα. Τόσο απλό:

  • #1 ΨΕΥΤΙΚΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
    Πολλοί αντιδρούν αλλά είναι αλήθεια. Τα ψεύτικα λουλούδια και φυτά είναι λάθος. Κρατούν πολύ σκόνη και δεν δίνουν ζωή στο σπίτι όπως τα αληθινά λουλούδια τα οποία δίνουν και ομορφιά και άρωμα. Είναι βέβαια ακριβά και δεν κρατάνε πολύ. Μπορείτε όμως εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε φρούτα (λεμόνια ή μήλα λ.χ. σε ένα μπωλ θα δώσουν μια χρωματιστή πινελιά) ή κομμάτια νεκρής φύσης όπως κλαδιά ή μπαμπού.


  • #2 ΠΟΛΛΑ ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ
    Εάν τα μαξιλάρια σας εμποδίζουν να καθίσετε άνετα στον καναπέ ή να ξαπλώσετε στο κρεβάτι τότε είναι προφανώς πολλά. Ιδίως στο κρεβάτι είναι διπλός μπελάς γιατί θέλουν χρόνο να αφαιρεθούν τη νύχτα και να αντικατασταθούν την επόμενη μέρα. Ξοδέψτε την ενέργεια και τα χρήματά σας κάπου αλλού. Λίγα μαξιλάρια αρκούν.


  • #3 ΠΟΛΛΑ ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ
    Μπιμπελό, μινιατούρες, διακοσμητικά.. πείτε όπως θέλετε αλλά μην τα εκθέτετε όλα μαζί. Εάν σας αρέσει κάτι πολύ αλλά είναι καιρό στο προσκήνιο, κρύψτε το για λίγο. Δεν είστε υποχρεωμένοι να καλύψετε κάθε κενό με κάτι, ούτε και να τα έχετε όλα σε κοινή θέα. Διαχωρίστε τα. Πετάξτε, πουλήστε, χαρίστε οριμένα. Κρατήστε τη συλλογή σας αξιόλογη και να είστε σίγουροι ότι δείχνει καλύτερη σε μικρά group.


  • #4 ΧΡΩΜΑΤΟΦΟΒΙΑ
    Πολλοί είναι εκείνοι που αγαπούν μεν το χρώμα, φοβούνται δε να το χρησιμοποιήσουν. Φοβούνται να βάψουν τους τοίχους γιατί πιστεύουν ότι θα είναι πολύ έντονο, δε θα δείχνει όμορφο ή δεν θα ταιριάζει με τα έπιπλα. Τολμήστε. Βάψτε τους τοίχους σας στα αγαπημένα σας χρώματα. Ζήστε το για λίγο, καθότι έχει άλλη αίσθηση το πρωί κι άλλη το βράδυ, κι αν δεν σας αρέσει... ξαναβάψτε το. Το χρώμα δίνει ταυτότητα στους χώρους σας.


  • #5 ΠΑΡΑΒΛΕΨΗ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ
    Τα σεντόνια κι οι κουβέρτες είναι φτιαγμένα για το κρεβάτι, όχι για τα παράθυρα. Οι κυρτίνες δεν είναι μόνο η τελική πινελιά στο χώρο είναι και το στολίδι του. Εξάλλου, εκτός από το χρώμα, οι κουρτίνες είναι ένας ακόμη φθηνός κι αποτελεσματικός τρόπος για εντυπωσιακό και γρήγορο αποτέλεσμα. Κρεμάστε τις κουρτίνες σας γύρω στα 10 εκ. πιο πάνω από το κούφωμα. Εάν έχετε ψηλοτάβανο, μη διστάσετε να τις κρεμάσετε από πολύ ψηλά, κοντά στο ταβάνι, ώστε να μεγαλώσετε οπτικά το χώρο. Μπορείτε να έχετε ένα κομψό αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας ακόμη και κάτι τόσο απλό όπως ένα roman.


  • #6 ΕΠΙΠΛΑ ΚΟΛΛΗΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ
    Ξεκολλήστε τα έπιπλα από τον τοίχο, φέρτε τα στο κέντρο του δωματίου, δώστε τους ένα σχήμα που επιτρέπει την επικοινωνία (πχ. αντικριστοί καναπέδες) και δημιουρήστε έτσι ένα υπέροχο κεντρικό σημείο που μεγαλώνει σημαντικά το χώρο.


  • #7 ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΡΙΧΤΑΡΙΑ-ΚΑΛΥΜΑΤΑ
    Θέλετε να προστατέψετε τον καναπέ σας, αλλά προς θεού, μη χρησιμοποιείτε πλαστικό κάλυμα. Υπάρχει κι η πλαστικοποίηση. Αλλά δουλεύουν μια χαρά και τα ριχτάρια, τα οποία φροντίστε να είναι πλούσια. Ενα ριχτάρι-σεμαίν δεν κολακεύει καθόλου.


  • #8 ΚΑΔΡΑ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΑ ΠΟΛΥ ΨΗΛΑ
    Εάν χρειάζεται να σηκώσει κανείς το βλέμμα για να δει τους κρεασμένους στον τοίχο πίνακες, τότε αυτοί έχουν κρεμαστεί πολύ ψηλά. Φροντίστε να κρατάτε τα έργα τέχνης στο ύψος του βλέμματος και να μπορείτε να τα απολαύσετε τόσο όταν είστε όρθιοι όσο κι όταν κάθεστε. Μπορείτε να θέσετε ως όριο το τελείωμα της πόρτας και να μεριμνήσετε ώστε τα κάδρα σας να μην ξεπερνούν αυτό το ύψος. Εάν θέλετε να κρεμάσετε ένα έργο πάνω από τον καναπέ σας, αυτό θα πρέπει να φτάνει περίπου 20 εκ. πιο πάνω από την πλάτη του.


  • #9 ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ
    Κι όμως όχι, δεν είναι απλώς μια λάμπα. Ο φωτισμός έχει δραματική επίδραση στο χώρο ανάλογα τις διαθέσεις, αλλά και την ώρα. Ενα dimmer είναι μια καλή, απλή και φθηνή μέθοδος που σας επιτρέπει να έχετε τον έλεγχο. Μην ξεχνάτε ότι κάθε χώρος έχει τις δικές του ιδιαίτερες ανάγκες φωτισμού. Η κουζίνα χρειάζεται άπλετο, το γραφείο επικεντρωμένο, η κρεβατοκάμαρα χαμηλό. Μην στηρίζεστε μόνο σε μια κεντρική λάμπα οροφής γιατί "ξεπλένει" τα πάντα και κάνει το δωμάτιο flat.


  • #10 ΧΑΛΙΑ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ
    Μην χρησιμοποιείτε μικρότερα χαλιά απ' όσο πρέπει, εκτός του ότι 'κόβουν' οπτικά το χώρο είναι και επικίνδυνα εάν πατήσετε στις άκρες τους. Μετρήστε το χώρο σας πριν αγοράσετε ένα χαλί και έχετε κατά νου ότι αυτό ουσιαστικά οριοθετεί το χώρο σας. Για το καθιστικό θα πρέπει να καλύπτει το χώρο τουλάχιστον εώς το όριο των επίπλων. Για σιγουριά μπορείτε να έχετε τα μπροστινά πόδια των επίπλων σας πάνω σε αυτά. Για την τραπεζαρία υπολογίστε το μέγεθος του χαλιού με τις καρέκλες τραβηγμένες.


  • #11 ΠΟΛΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ Η ΜΟΤΙΒΑ
    Αν υπάρχουν πολλά διαφορετικά μοτίβα ή/και χρώματα σε ένα σπίτι δημιουργείται άγχος. Ο χώρος κατακλύζεται και το βλέμμα διασπάται διαρκώς. Απλά μην το κάνετε.


  • #12 ΕΠΙΠΛΑ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΜΕΓΕΘΟΣ
    Οι εκθέσεις επίπλων βρίσκονται συνήθως σε πολύ μεγαλύτερους χώρους από το σαλόνι σας. Μην εμπιστεύεστε τα μάτια σας, μια λανθασμένη εκτίμηση μπορεί να έχει δυσβάσταχτα αποτελέσματα. Μετρήστε με ακρίβεια το χώρο σας. Προμηθευτείτε ένα πρόγραμμα που σας δίνει τη δυνατότητα να 'μετακινήσετε' τα έπιπλα που θέλετε να αγοράσετε μέσα στο χώρο. Μην προσπαθείτε να χωρέσετε πολλά πράγματα σε μικρά δωμάτια.


  • #13 ΠΡΟΣΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΜΟΔΑ
    Κατά καιρούς κυκλοφορούν αντικείμενα που κάνουν θραύση στην αγορά (θυμάστε τις lava-lamps?). Οταν διακοσμήτε το χώρο σας φροντίστε να υιοθετείτε ένα στυλ που θα σας αρέσει σε βάθος χρόνου. Οι μόδες δεν κρατούν πολύ. Χαρείτε την, αλλά να είστε προετοιμασμένοι να πετάξετε τα αποκυήματά της όταν η μόδα τους περάσει. Αποφύγετε κυρίως τα έπιπλα της μόδας, εκτός κι εάν έχετε λεφτά για πέταμα ή τη διάθεση να ζείτε σε λίγο καιρό σε ένα 'ξεπερασμένο' περιβάλλον. Υπάρχει λόγος που ορισμένα στυλ αποκαλούνται 'κλασικά'!


  • #14 ΑΠΟΛΥΤΗ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΙΑ
    Είναι λάθος να παρατάσσετε τα έπιπλα και να διακοσμείτε το χώρο σας έτσι ώστε να μοιάζει με φτηνό κατάλογο καταστήματος επίπλων. Εκείνοι θέλουν απλώς να σας δείξουν τι μπορείτε να αγοράσετε ως σετ. Οι άνθρωποι όμως δεν ζουν έτσι. Εμπλουτίστε τους χώρους σας, σπάστε τη μονοτονία. Δώστε στην καθημέρινότητά σας αισθητικό ενδιαφέρον, θα νιώσετε καλύτερα.


  • #15 ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
    Μην αφήνετε τίποτα να εμποδίζει την άνετη προσπέλαση των χώρων σας. Θυμάστε πόσες φορές έχετε χτυπήσει στο ίδιο σημείο το πόδι σας πάνω σε εκείνο το καταραμένο τραπεζάκι του σαλονιού που 'περισσεύει'; Το σπίτι μας είναι ο χώρος που ζούμε και η άνεση δεν έγκειται μόνο στις αφράτες πολυθρόνες, αλλά και στην αβίαστη κι απερίσπαστη κυκλοφορία μας μέσα σ' αυτό.


  • #16 ΑΒΟΛΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ
    Μην κρατάτε τίποτε άβολο στο σπίτι σας κι ιδιαίτερα τις καρέκλες κουζίνας - τραπεζαρίας οι οποίες εννοείται πως πρέπει να είναι άνετες. Πριν αγοράσετε καρέκλες, καθίστε πάνω τους κι αναρρωτηθείτε εάν θα θέλατε να συνεχίσετε να κάθεστε σε αυτές για πολλή ώρα. Μην ξεχάσετε δε να μετρήσετε το ύψος του τραπεζιού σας ώστε να αποφύγετε να καταλήξετε με πιο κοντές ή πιο ψηλές καρέκλες απ' όσο πρέπει.


  • #17 ΠΟΛΥ ΕΠΙΣΗΜΟ
    Δεν υπάρχει τίποτε κακό στους 'επίσημους' χώρους αρκεί να υπάρχει και ο αντίστοιχος 'ανεπίσημος' στο σπίτι. Επειδή όμως ο χώρος των διαμερισμάτων τις περισσότερες φορές περιορίζεται σε μια σαλοτραπεζαρία, καλά θα κάνετε να περιορίσετε κι εσείς τις απαιτήσεις σας σε ένα 'καθιστικό' που προορίζεται για την οικογένεια και τους φίλους, προσφέροντας άνεση και ζεστασιά και να μην επιμείνετε σε ένα επίσημο, στυλιζαρισμένο, 'δύσκαμπτο' και αυστηρό 'επίσημο σαλόνι'.


  • #18 ΤΟ ΝΑ ΚΡΑΤΑΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΠΕΧΘΑΝΕΣΑΙ
    Ενα από τα μεγαλύτερα λάθη στη διακόσμηση. Είτε πρόκειται για ένα παλιό χαλί, είτε για κάτι που σας έχουν κάνει δώρο, είτε για οτιδήποτε. Ξεφορτωθείτε το, το συντομότερο. Το να βιώνετε την καθημερινότητά σας απλά ανεχόμενοι κάτι που σας εκνευρίζει και σας 'χαλάει' είναι πολύ μεγαλύτερη θυσία από το να δυσαρεστήσετε ενδεχομένως κάποιον συγγενή ή φίλο που σας το δώρισε. Δεν είναι κακή ιδέα, ευκαιρίας δοθείσης πάντα, να τους δείχνετε ή περιγράφετε το γούστο σας.


  • #19 ΚΑΚΟΤΟΠΟΘΕΤΗΜΕΝΑ ΕΠΙΠΛΑ
    Κάποιοι άνθρωποι απλά "δεν τό 'χουν". Πάρτε ιδέες από περιοδικά, δείτε πώς αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες το 'στήσιμο' των επίπλων στο χώρο. Συνήθως αναμειγνύουν τα στυλ για να δημιουργήσουν ένα ενδιαφέρον και αρμονικό αποτέλεσμα. Τα βαριά έπιπλα λχ. συνδυάζονται συνήθως με λιτά - ένας ογκώδης καναπές θα συνδυαστεί με ένα γυάλινο τραπεζάκι ή με ένα με λεπτά πόδια και θα χρησιμοποιηθεί και μια ψηλή και λεπτή λάμπα δαπέδου για να ταβήξει το βλέμμα και να ελαφρύνει το αποτέλεσμα. Φωτογραφίστε το χώρο σας, δείτε τι βλέπουν οι άλλοι όταν τον αντικρίζουν. Είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε το λάθος έτσι.


  • #20 ΝΤΕΜΟΝΤΕ ΑΞΕΣΟΥΑΡ
    Κάθε σπίτι αντικατοπτρίζει τον κάτοικό του. Τι λέει λοιπόν το σπίτι σας για σας; 1970? 1950? Είναι δύσκολο να δείτε αν το σπίτι σας είναι βαρετό, αλλά προσποιηθείτε για λίγο ότι ανήκει σε κάποιον άλλον. Τι βλέπετε; Ντεμοντέ ντουλάπια και συσκευές κουζίνας; Παλιά ντουλάπια στο μπάνιο; Είναι σαν να φοράτε ντεμοντέ ρούχα, και σε μόνιμη βάση!! Ανανεωθείτε. Ακόμα και μικρές αλλαγές, όπως τα πόμολα των ντουλαπιών ή το χρώμα τους, μπορεί να έχουν μεγάλα αποτελέσματα.


  • #21 ΠΑΡΑΤΑΙΡΑ ΣΚΗΝΙΚΑ
    Κάθε τόπος έχει το 'χρώμα' του. Μπορεί να λατρεύετε το νησιώτικο στυλ, αλλά μια κατοικία Μυκόνου στην Αθήνα απλά δεν 'δένει'. Εξάλλου δεν χρειάζεται να καταπιέσετε το γούστο σας, απλά μην το εφαρμόσετε σε ολόκληρο το σπίτι. Μπορείτε πχ. να διακοσμήσετε ένα ράφι, μια βιβλιθήκη, ή μια 'γωνιά' του σπιτιού σας με βότσαλα, θαλασσογραφίες και τα συναφή 'θαλασσινά θέματα', δεν είναι ανάγκη να στρογγυλέψετε τις κόγχες των τοίχων σας, να τα βάψετε όλα άσπρα και να πάρετε μπλε παραδοσιακά έπιπλα! ούτως ή άλλως... Αιγαίο ΔΕΝ έχει!


  • #22 ΓΥΜΝΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
    Ενα δωμάτιο μπορεί να είναι όμορφο, αλλά δεν είναι κρίμα να έχετε κάνει τόσο κόπο και έξοδα για τη διακόσμησή του και να αφήνετε τα καλώδια σε κοινή θέα; Μερικές λύσεις γι αυτό: Χρησμοποιείστε τα ειδικά καρφιά και στερεώστε τα στον τοίχο. Προμηθευτείτε χρωματιστά καλώδια που να ταιριάζουν στο χρώμα του τοίχου σας. Εάν το έπιπλό σας δεν είναι καμιά βαρύτιμη αντίκα, τρυπήστε την πλάτη του δημιουργώντας έτσι έξοδο καλωδίων στο πίσω μέρος του. Προμηθευτείτε τον ειδικο πλαστικό 'σωλήνα' συλλογής καλωδιών ώστε να είναι τουλάχιστον συγκεντρωμένα κάπου.


  • #23 ΠΑΡΑΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ
    Δύσκολα αντιστρέφει κανείς μια άσχημη πρώτη εντύπωση. Το χωλ είναι ιδανική ευκαιρία για να προετοιμάσετε τους επισκέπτες σας περί του ποιοί είστε και πώς είναι το σπίτι σας. Δεν χρειάζεται τίποτε πομπώδες και βαρύγδουπο. Αρκεί ένας καθρέπτης και μια κονσόλα, σε ότι στυλ σας αρέσει. Ο καθρέπτης για να μεγαλώσει το χώρο αλλά και να σιγουρέψει την εμφάνισή σας με μια ματιά όταν φεύγετε και η κονσόλα για να φιλοξενήσει κλειδιά και άλλα μικροαντικείμενα όταν έρχεστε. Τόσο απλά.


  • #24 ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
    Είτε είστε τύπος της φωτογραφίας, είτε όχι. Οι άνθρωποι όμως, γενικά, δυσκολεύονται να απομακρύνουν από την κοινή θέα τις οικογενειακές φωτογραφίες. Θυμηθείτε: την τοποθετήσατε σε εμφανές σημείο γιατί ήταν ένα πολύ ιδιαίτερο στιγμιότυπο. Οταν όμως μαζεύονται πολλά στιγμιότυπα, τότε κανένα δεν είναι 'ιδιαίτερο' πια. Χρησιμοποιήστε άλμπουμ.


  • #25 ΧΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥΑΛΕΤΑΣ
    Ειδικά εκείνα τα οποία αγκαλιάζουν τη λεκάνη και πάνε σετ με κάλυμα για το καπάκι. Απλά ΜΗΝ...


ΠΗΓΗ: HGTV