Shopping Alert

Ημιυπαίθριοι: 30 Νοεμβρίου η νέα ημερομηνία για τακτοποίηση

H Δευτέρα 31 Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

Ωστόσο, το υπουργείο έδωσε παράταση ως τις 30 Νοεμβρίου: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λαμβάνοντας υπόψη την σημαντική προσέλευση των πολιτών τις τελευταίες ημέρες στις υπηρεσίες, καθώς και την ανάγκη να διευκολυνθούν εξαιτίας των απεργιών και των καταλήψεων το προηγούμενο διάστημα, παρατείνει την προθεσμία της ρύθμισης που αφορά στην υπαγωγή της ρύθμισης των ημιυπαιθρίων μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Όπως άλλωστε ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου «το ΥΠΕΚΑ είχε δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να δοθεί άλλη παράταση. Είμαστε όμως αποδέκτες πολλών παραπόνων. Θα το σταθμίσουμε κι αν δοθεί παράταση θα είναι για πολύ μικρό διάστημα».

Παράταση ζητούν επίσης το Τεχνικό Επιμελητήριο και οι κατασκευαστές με το δικαιολογητικό ότι πολλοί ιδιοκτήτες είναι πλέον αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε τακτοποίηση διότι με βάση τον νέο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων δεν μπορεί να γίνει καμία μεταβίβαση χωρίς βεβαίωση μηχανικού πως δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, όπως είναι για παράδειγμα, οι κλειστοί ημιυπαίθριοι. 

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 655.000 αιτήσεις, οι οποίες όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετούς μήνες για να διεκπεραιωθούν από τις πολεοδομίες. Υπολογίζεται ότι σήμερα πάνω από 1,5 εκατ. κτήρια έχουν παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους με το 90% των διαμερισμάτων να έχει παράνομα κλειστούς χώρους.

Το ΤΕΕ εκτιμά ότι από την τακτοποίηση μπορούν να συγκεντρωθούν πάνω από 1 δισ. ευρώ. Πέρα από τους ημιυπαίθριους, η τακτοποίηση αφορά τις σοφίτες, τα πατάρια, τα υπόγεια, τους φωταγωγούς, τα εσωτερικά αίθρια, τις εσοχές των κτιρίων και τις πιλοτές.

Πηγή: econews