Shopping Alert

Ποιός είναι ο Renzo Piano ?

Renzo Piano.
Πολύς λόγος έγινε γι' αυτόν πρόσφατα στη χώρα μας. Τον γνωρίσαμε ως τον αρχιτέκτονα που ανέλαβε τον σχεδιασμό της νέας Οπερας και της Βιβλιοθήκης που θα δημιουργηθεί στο Φαληρικό Δέλτα, από το Ιδρυμα Σταύρου Νιάρχου και αργότερα, από την πρότασή του για την διαμόρφωση του Φαληρικού παραλιακού μετώπου, η προμελέτη της οποίας επίσης χρηματοδοτήθηκε από το ίδιο Ιδρυμα.

Φαίνεται πως η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση στο πρόσωπό του είναι δεδομένες. Ολα δείχνουν πως πρόκειται να αφήσει το σημάδι του στην Ελλάδα. Μάθαμε το όνομά του, είδαμε μοντέλα των προτάσεών του, αλλά πόσοι στ' αλήθεια γνωρίζουμε ποιός είναι αυτός ο άνθρωπος και τι τον κάνει τόσο σημαντικό και αξιόλογο;

Ο Renzo Piano γεννήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας το 1937 κι εξακολουθεί να διατηρεί το γραφείο του στην περιοχή. Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μιλάνο, από όπου και αποφοίτησε το 1964. Από το '65 και εώς το '70 συνεργάστηκε με τους Louis Kahn και Makowsky και από το '71 εώς το '78 με τον Richard Rogers, μαζί με τον οποίον δημιούργησαν μια σειρά κτιρίων στην Ιταλία και την Αγγλία. Το πιο διάσημο έργο αυτής της συνεργασίας είναι το Κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι, το 1977, η φόρμα του οποίου αποτελεί μια μεταφορά της "πολιτιστικής μηχανής" με όλους τους χρωματικά κωδικοποιημένους τομείς του και την κατασκευή του, στην οποία δίνεται έμφαση στο εξωτερικό του κτιρίου.

Ακολουθώντας τις βασικές γραμμές του κινήματος "High-Tech", o Piano έθεσε την χρήση της τεχνολογίας ως αρχή στα έργα του, δίνοντας παράλληλα έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα, δημιουργώντας έτσι έναν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα.

Στις πιο πρόσφατες εργασίες του, διοχέτευσε τις γνώσεις και την εμπειρία του, σε μια σειρά δημοσίων έργων, κοινωνικού χαρακτήρα.

Τα σημαντικά του έργα, τον θέτουν αναμφισβήτητα ανάμεσα στους σημαντικούς δημιουργούς της γενιάς του. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής τον τίμησε με το Χρυσό Μετάλειό της, το 2008.

Εχει επίσης τιμηθεί και διακριθεί παγκοσμίως με τα ακόλουθα:
  • R.I.B.A. Royal Gold Medal for Architecture, 1989
  • Kyoto Prize, 1990
  • Goodwill Ambassador og Unesco for Architecture, 1994
  • The Pritzker Architecture Prize, 1998
  • Mdaille D' Or UIA (International Union of Architects), 2002

Η δουλειά του χαρακτηρίζεται διεθνώς ως "γλυπτική, όμορφη, τεχνολογικά άρτια και βιώσιμη".

Το 1981 ιδρύει το "Renzo Piano Building Workshop" στο οποίο απασχολεί 100 άτομα, με γραφεία στη Γένοβα, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη.

Ανέλαβε, μεταξύ άλλων, την επέκταση του Art Institute του Chicago. Ενα έργο που περιλαμβάνει μια πτέρυγα 24.500 μ2, τα 5.600 των οποίων είναι εκθεσιακός χώρος. Αυτή η επωνομαζόμενη "Μοντέρνα Πτέρυγα" ολοκληρώθηκε το 2009.

Ενδεικτικά, κάποια από τα έργα του, σε χρονολογική σειρά είναι:

Centre Georges Pompidou - 1977



Redevelopment of Genova Old Harbour - 1992




NEMO (National Center of Science and Tecnology) - 1997



Banca Popolare di Lodi - 2001


Il Vulcano Buono - 2007 


The New York Times Building - 2007
 



California Academy of Sciences - 2008


Chicago Art Institute - The Modern Wing - 2009
 

Αναλυτικά στοιχεία θα βρείτε στο Renzo Piano Building Workshop
photo © RPBW, GreatBuildings.com