Shopping Alert

Αυθαίρετα: υπό προϋποθέσεις η τακτοποίηση

Την υπό προϋποθέσεις, τακτοποίηση των αυθαιρέτων, συζητά το Τεχνικό Επιμελητήριο με τους συναρμόδιους φορείς της Πολιτείας.

Οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει και βασικοί άξονες των προτάσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Σκάι, είναι:
  • η ολοκλήρωση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, της περιοχής στην οποία βρίσκονται τα αυθαίρετα, 
  • η κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων, αναλόγως της παράβασης (αυθαίρετα χωρίς άδεια, αυθαίρετες κατασκευές καθ΄ υπέρβαση της άδειας κλπ), 
  • η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου και, 
  • το πράσινο κουτί της οικοδομής.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΤΕΕ ξεκαθαρίζει ότι από την προτεινόμενη ρύθμιση εξαιρούνται κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε αιγιαλό, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις και λοιπές προστατευόμενες περιοχές.

Οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων κτισμάτων, θα κληθούν να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές και τα αναλογούντα πρόστιμα κι εν συνεχεία το κτίσμα θα νομιμοποιείται ή θα εξαιρείται από την κατεδάφιση.

Σε ότι αφορά την ταυτότητα του κτιρίου και το πράσινο κουτί, το ΤΕΕ εκτιμά ότι πρέπει να επεκταθεί και στα παλαιά κτίρια, έτσι ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των κτιρίων αλλά και για την ποιότητα της κατασκευής τους.

Όσα κτίρια πληρούν τις προϋποθέσεις, δηλαδή στατική επάρκεια, δεν έχουν ανεγερθεί σε προστατευόμενες περιοχές, έχουν ολοκληρωθεί τα ΓΠΣ της περιοχής και οι ιδιοκτήτες κατέβαλαν τις προβλεπόμενες εισφορές και τα αναλογούντα πρόστιμα, θα μπορούν να τακτοποιηθούν.

Για τα υπόλοιπα, το ΤΕΕ προτείνει να εξαιρεθούν από την κατεδάφιση, μετά την καταβολή από τους ιδιοκτήτες τους των προβλεπόμενων εισφορών και προστίμων.

econews