Shopping Alert

Κλασικό στυλ διακόσμησης

Ως κλασικό χαρακτηρίζεται το στυλ της τέχνης της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Συγκεκριμένα κλασικό θεωρείται το στυλ της Ελληνικής τέχνης του 5ου αιώνα π.Χ.

Κλασική θεωρείται κάθε τέχνη που βασίζεται σε μια σαφή, ορθολογική και κανονική δομή, που δίνει έμφαση στην οριζόντια και κατακόρυφη διεύθυνση και οργάνωση των τμημάτων της, με ιδιαίτερο τονισμό στην ισορροπία και την αναλογία. Ο όρος κλασικό, χρησιμοποιείται επίσης για να χαρακτηρίσει την αναγνωρίσιμη υπεροχή του παραδοσιακού και διαχρονικού σχεδιασμού.

Ο όρος "Κλασικό" έχει καταλήξει να έχει πολλαπλές ερμηνείες. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την αναφορά στην τέχνη της αρχαίας Ελλάδας του 5ου-4ου αιώνα π.Χ. Εν συνεχεία, συμπεριλήφθηκε στον όρο αυτόν και η Ρωμαϊκή τέχνη, από το 600 π.Χ εώς την πτώση της Αυτοκρατορίας. Πολύ αργότερα, χρησιμοποιήθηκε στην περιγραφή κάθε τέχνης επηρεασμένης ή εμπνευσμένης από τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά παραδείγματα.

Στις μέρες μας, το κλασικό χρησιμοποιείται για να εκφράσει την ευρωπαϊκή έννοια της τελειότητας της φόρμας, με έμφαση στην αρμονία, την ομοιογένεια και το συγκρατημένο συναίσθημα. Συνήθως αναφέρεται σε έργα που είναι χαρακτηριστικά αλλά και ιδεαλιστικά.


Κλασικό στυλ: Κλασικισμός και Διακόσμηση

Ενα στυλ εσωτερικής διακόσμησης, είτε έχει κλασικές αναφορές, είτε πρόκειται για πιστή αναπαραγωγή, στηρίζεται στην βασική αρχή:

Αναλογία πάνω απ' όλα.

Οταν μιλάμε για Κλασική Αρχιτεκτονική, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο Παρθενώνας και το βασικό χαρακτηριστικό δομικό του στοιχείο δεν είναι άλλο από τους κίονες.
Οσον αφορά τον Νεο-Κλασικισμό και το νεοκλασικό στυλ διακόσμησης, παρότι ο όρος "νεο-κλασικό" είναι σχήμα οξύμωρο, υπό την έννοια του ότι δεν μπορεί κάτι Κλασικό -και άρα παλαιό- να είναι "νέο", πρόκειται για την χρήση κλασικών αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών στοιχείων σε μια μοντέρνα εκδοχή.


Ορολογία

Οι άνθρωποι της οικοδομής, πολλές φορές μπερδεύονται από την ορολογία που χρησιμοποιούν κάποιοι που έχουν ένα ευρύτερο ιστορικό υπόβαθρο.
Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ Κλασικού και Νεοκλασικού; Τι σημαίνει Ελληνική Αναβίωση και Αποικιακή Αναβίωση (Greek Revival και Colonial Revival αντίστοιχα); Γιατί ακούγεται σαν μια πανομοιότυπη κατασκευαστική αναπαραγωγή από συστάδες κιόνων και στρογγυλεμένα παράθυρα;
Ας κάνουμε μια σύντομη αναφορά στους όρους:

Κλασικό:
Αναφέρεται στην αρχαιοελληνική και Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική. Οπως του Παρθενώνα, της Ακρόπολης, της Πομπιήας κοκ.

Ελληνική ή Κλασική Αναβίωση (Greek Revival ή/και Classical Revival):
Η επιστροφή στην χρήση της Κλασικής φόρμας στην Ευρώπη και την Αμερική. Ξεκίνησε προς τα τέλη του 18ου αιώνα, για να φτάσει στο ζενίθ της κατά το 1820-1830 στην Β. Αμερική. Η φόρμα των κτιρίων μιμείται πιστά τον όγκο και την διακόσμηση των αρχαίων ναών. Τα αντικείμενα τέχνης και τα έπιπλα διακοσμούνται με Ελληνορωμαϊκά διακοσμητικά μοτίβα.

Αποικιακή Αναβίωση (Colonial Revival):
Μια νοσταλγική επιστροφή στις πρώιμες Αμερικανικές φόρμες, που επιτελείται με την χρήση μοτίβων από τα πρώτα χρόνια του αποικισμού, μπλεγμένα με Κλασικά στοιχεία τα οποία ήταν δημοφιλή κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Ξεκίνησε στα μέσα του 1870 και μέχρι το 1890 έφτασε να είναι το βασικό χρησιμοποιούμενο στυλ. Η χρήση του άρχισε να εξασθενεί κατά το 1920, με την είσοδο του Μοντερνισμού.
Οι κατασκευαστές, κατά τα τέλη 1890, άρχισαν να χρησιμοποιούν κατά βούληση και να αναμιγνύουν Colonial Revival, Arts & Crafts και Βικτωριανά στοιχεία στις οικοδομές, σε τέτοιο βαθμό που τελικά κανένα από τα κτίρια αυτής της περιόδου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυθεντικό δείγμα κανενός από αυτά τα στυλ. Κλασικά στοιχεία υιοθετούνται και χρησιμοποιούνται, αλλά με διαφοροποιημένη κλίμακα, γίνονται πιο ντελικάτα και συχνά έχουν μια λιγότερο "πιστή" χρήση.

Νεοκλασικισμός:
Είναι τεχνικά ένα κίνημα που εμφανίστηκε στα τέλη του 18ου με τις αρχές του 19ου αιώνα. Προέκυψε από την ορθολογική επανεξέταση της κλασικής αρχαιότητας μέσα από τις ιδέες του Διαφωτισμού. Ουσιαστικά μιλάμε για ένα επιπλέον είδος "Κλασικής Αναβίωσης". Κατασκευάζονται επιβλητικά κτίρια, εμπνευσμένα από την Κλασική περίοδο, αλλά είναι τεράστια, με δυσανάλογα αετώματα προσκολλημένα στις κορυφές των εισόδων  κάθε προαστιακής βιλίτσας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Κλασικές επιρροές (σε αντίθεση με τις Γοτθικές) ποτέ δεν βγήκαν εκτός μόδας. Ακόμη και το 1950 και '60, πολλοί κατασκευαστές, συχνά χρησιμοποιούσαν κλασικά στοιχεία, ειδικά στις όψεις των κτιρίων.

Στην προσπάθειά μας να προσεγγίσουμε το Κλασικό στυλ εσωτερικής διακόσμησης, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως δεν προσπαθούμε να κάνουμε μια μουσειακή αναπαραγωγή του. Φυσικά, μπορούμε να εκφραστούμε επί "διακοσμητική αδεία", έχοντας όμως κατά νου πως θα πρέπει πάντα να τηρείται η αίσθηση της αναλογίας και της συμμετρίας, αλλιώς το τελικό αποτέλεσμα θα δείχνει ανισόρροπο.

Αναλογία και συμμετρία είναι η βάση του Κλασικού design.

Οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν τη φόρμουλα της σωστής αναλογίας μήκους-ύψους. Οταν παραβαίνουμε αυτή την αναλογία, η κατασκευή δείχνει λάθος. Αυτή η αναλογία πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από τους επαγγελματίες όταν χτίζεται οποιαδήποτε κατασκευή. Αν οι κολώνες ή οι διακοσμητικοί κίονες είναι πολύ λεπτοί, ή οι όγκοι του οικοδομήματος δεν έχουν την κατάλληλη αναλογία, το κτήριο (ασχέτως εάν είναι στατικά ορθό) δίνει μια αίσθηση αστάθειας και είναι αισθητικά άβολο.

Ο Κλασικισμός είναι το αντίθετο της ασυμμετρίας. Το κλειδί του Κλασικού σχεδιασμού είναι η κάθετη ή ακτινωτή συμμετρία. Σχεδόν πάντα υπάρχει ανάλογος αριθμός κιόνων, στηριγμάτων και ανοιγμάτων. Τα παράθυρα και οι πόρτες είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα και ποτέ συνεπτυγμένα.

Η εσωτερική διακόσμηση ακολουθεί τον ίδιο κανόνα. Η φόρμα των επίπλων και η τοποθέτησή τους στο χώρο επιλέγεται βάση της αίσθησης που αποπνέει το αποτέλεσμα. Τα έργα τέχνης και τα διακοσμητικά αντικείμενα, στην καλύτερη περίπτωση κλασικής θεματολογίας, θα πρέπει κι αυτά με την σειρά τους να ακολουθούν τον κανόνα της αναλογίας.
Τα χρώματα είναι κυρίως γήινα και ουδέτερα παστέλ. Τίποτα κραυγαλέο δεν επιτρέπεται εδώ. Ολο το consept κινείται γύρω από μια ουδέτερη παλέτα χρώματος - σχήματος, που σκοπό της έχει το αρμονικό, φινετσάτο και συμμετρικό αποτέλεσμα.




Πηγές: http://www.arttowngifts.com/, http://www.latinart.com/, http://www.period-homes.com/, http://www.obag.co.uk/
photo credits: blog.arcadianlighting.com