Shopping Alert

Οικολογικές μπάλες πλυσίματος ρούχων [Laundry balls]


Για οικολογικές και οικονομικές πλύσεις. Μειώστε τη χρήση των απορρυπαντικών και μαλακτικών πλυντηρίου ή/και καταργήστε τα εντελώς. Προστατέψτε το περιβάλλον και την υγεία σας. Είναι στο χέρι σας. 

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία γι' αυτά τα προϊόντα που καθαρίζουν χωρίς απορρυπαντικά, ειδικά μετά την εκτεταμένη τηλεοπτική διαφήμιση ενός εξ αυτών στη χώρα μας. Το μόνιμο -και εύλογο- ερώτημα των καταναλωτών είναι ένα: "Καθαρίζει;"

Οι καταστευαστές υποστηρίζουν πως Ναι. Καθαρίζει.

Το βάθος του καθαρισμού εξαρτάται από το πόσο βρώμικα είναι τα ρούχα και τον τύπο των λεκέδων. Γι' αυτό και συνιστάται να χρησιμοποιείται επικουρικά μικρή δόση απορρυπαντικού πλυντηρίου όταν πρόκειται για τους λεγόμενους "δύσκολους" λεκέδες.

Από την άλλη πλευρά, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, υπάρχει μεγάλη αντίδραση από την βιομηχανία παραγωγής συμβατικών απορρυπαντικών και υπάρχει πλήθος αρνητικών σχολίων στο διαδίκτυο. Υποστηρίζεται πως, βάσει επιστημονικών μελετών, αυτά τα προϊόντα έχουν την ίδια ή ακόμα και χειρότερη αποτελεσματικότητα από ότι να πλένατε να ρούχα μόνο με νερό.

Προσωπικά, καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία να "αποδειχτεί" η αναποτελεσματικότητα ενός τόσο ανταγωνιστικού προϊόντος, αλλά το να φτάνεις στο σημείο να υποστηρίζεις πως "έχει χειρότερα αποτελέσματα από την πλύση με σκέτο νερό", για έναν "μη επιστημονικό νου" μεταφράζεται ως "όχι απλά δεν καθαρίζει αλλά και λερώνει τα ρούχα".
Ειδικός δεν είμαι και δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσο μπορεί μια πλαστική μπάλα να "λερώσει" τα ρούχα, αλλά ως κοινός καταναλωτής, αυτό μου φαίνεται περισσότερο ως μια αγωνιώδης και υπερβάλλουσα προσπάθεια αποτροπής των καταναλωτών από την χρήση αυτών των προϊόντων.
Ωστόσο, ομολογουμένως, κυκλοφορούν ένα σωρό διαφορετικά τέτοια προϊόντα και είναι επίσης λογικό να υπάρχουν ανάμεσά τους και κάποια αναξιόπιστα. Γι' αυτό το λόγο, θα αμβλύνω λιγάκι την καχυποψία μου απέναντι στις εν λόγω μελέτες, υπό την επιφύλαξη ότι ίσως οι όποιες δοκιμές να αφορούν τέτοια προϊόντα.

Η απάντηση λοιπόν στο εάν και κατά πόσο καθαρίζουν τα ρούχα είναι η εξής: Δοκιμάστε το.

Τύποι 

Κυκλοφορούν δύο βασικοί τύποι προϊόντων στο εμπόριο αυτή τη στιγμή: Τα καθαριστικά και τα μαλακτικά, που αφορούν την αντικατάσταση του κλασσικού απορρυπαντικού και μαλακτικού ρούχων αντίστοιχα. Τα καθαριστικά χωρίζονται σε δύο τύπους: σε αυτά που χρησιμοποιούν εναλλακτικά του απορρυπαντικού (κεραμικά πλακίδια, πέλετς  απορρυπαντικού κλπ) και στα σκέτα, τα οποία -χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την αποτελεσματικότητά τους- δεν ξέρω και ούτε μπορώ να φανταστώ πώς και κατά πόσο συμβάλλουν στην πλύση.
Να αναφερθεί εδώ ότι κυκλοφορούν και μπάλες που συμβάλλουν στο στέγνωμα και βοηθούν στο να μην τσαλακώνονται πολύ τα ρούχα.

Τρόπος δράσης

Κάθε προϊόν λειτουργεί διαφορετικά ανάλογα με τον τύπο του. Κάποια βασίζονται στον ιονισμό του νερού με τη χρήση διάφορων μικροστοιχείων, κάποια άλλα στο μαγνητισμό και πάει λέγοντας.. Για τον ακριβή τρόπο δράσης κάθε προϊόντος θα πρέπει να ανατρέξουμε στα στοιχεία που αναφέρει ο κατασκευαστής του.

Κόστος 

Σε γενικές γραμμές, οι τιμές ξεκινούν από 2 ευρώ και η αγορά κινείται γύρω από τις προσφορές και τους τύπους.

Ecozone Ecoballs ® - 1000 Washes -the original Eco Balls
Ecozone Ecoballs ® - 1000 Washes -the original Eco Balls
(αυτές τις μέρες σε προσφορά: £23.99)
Power Wash Ball
£4.50