Shopping Alert

Ενεργειακό Πιστοποιητικό: «κόντρα» ιδιοκτητών – ενοικιαστών

Αντίθετοι στην εφαρμογή του ενεργειακού πιστοποιητικού για την ενοικίαση των σπιτιών εμφανίζονται ιδιοκτήτες και επιθεωρητές, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητά του.

Από την άλλη πλευρά οι ενοικιαστές τάσσονται υπέρ του μέτρου, αφού πιστεύουν ότι έτσι θα μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερο μίσθωμα.

Σημειώνεται ότι το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται από προχθές, καθώς επεκτάθηκε η υποχρέωση της προσκόμισης ενεργειακού πιστοποιητικού και στις μισθώσεις εκτός από τις αγοραπωλησίες. (Διαβάστε εδώ τις προβλέψεις και τις εξαιρέσεις για την έκδοση Ενεργειακού Πιστοποιητικού)

Σχολιάζοντας σχετικά, ο κ. Σταμάτης Πέρδιος, ενεργειακός επιθεωρητής και τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ανέφερε ότι το μέτρο «δεν προσφέρει ουσιαστικά πολλά πράγματα, ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στο εξωτερικό όπου άρχισε να εφαρμόζεται πριν από 4-5 χρόνια».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 6.000-7.000 επιθεωρητές, όμως δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων είναι παγωμένη, οι επιθεωρήσεις είναι ελάχιστες.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τη δυσφορία της αγοράς συμμερίζεται και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, κ. Στράτος Παραδιάς, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «για τον πολίτη αυτό το μέτρο είναι αφαίμαξη χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα», ενώ κάνει λόγο για «κοινωνική αναλγησία».

Από την άλλη πλευρά οι ενοικιαστές στηρίζουν το νέο μέτρο, καθώς θεωρούν ότι τους «προστατεύει» από ενδεχόμενες αυθαιρεσίες των ιδιοκτητών.

«Η σχετική διάταξη πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα καθώς είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζει ο κάθε ενοικιαστής τι νοικιάζει. Ακόμα και σήμερα μερικοί ιδιοκτήτες ενοικιάζουν ερείπια και τα παρουσιάζουν ως μεζονέτες πολυτελείας», επισημαίνει ο κ. Άγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, προσθέτοντας ότι «προβλήματα όπως η έλλειψη θερμομόνωσης και υγρομόνωσης, δεν εμφανίζονται παρά μόνο μετά από αρκετούς μήνες και αφού μπει ο ενοικιαστής».