Shopping Alert

Λάθη του σχεδιασμού κουζίνας (kitchen design)

Ο σχεδιασμός της κουζίνας λογίζεται ως ο πιο σημαντικός τομέας του σχεδιασμού μιας κατοικίας. Χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη στην διάταξη και ακριβείς μετρήσεις καθώς αυτό μπορεί να σας γλιτώσει από πολλά έξοδα.

Κατά τον σχεδιασμό μιας κουζίνας, θα πρέπει να έχετε κατά νου ορισμένα κοινά λάθη που γίνονται από επαγγελματίες και ιδιοκτήτες.

Ακολουθεί μια λίστα από λάθη που πρέπει να αποφύγετε:


Διάταξη Κουζίνας

Η διάταξη της κουζίνας είναι ένα σύνηθες λάθος των ιδιοκτητών. Στα σημεία δραστηριότητας, όπως η ηλεκτρική κουζίνα και ο νεροχύτης, θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη πρόσβαση. Η λάθος τοποθέτηση μιας νησίδας για παράδειγμα, μπορεί να κόψει την άνετη πρόσβαση στα νευραλγικά σημεία της κουζίνας. Αυτό καθιστά την κουζίνα λιγότερο λειτουργική και βολική. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και μια πόρτα της οποίας το άνοιγμα περιορίζεται λόγω της κακής τοποθέτησης ντουλαπιών ή επίπλων. Σημαντικό επίσης είναι να εξασφαλίζεται αρκετός  ελεύθερος χώρος στους πάγκους εργασίας. Αλλά και η εξασφάλιση επαρκούς αποθηκευτικού χώρου είναι ένα σημείο που κάνει την κουζίνα άνετη και προσβάσιμη.

Μέτρηση

Η ανακριβής μέτρηση είναι ένα σημαντικό λάθος του σχεδιασμού της κουζίνας. Η λάθος μέτρηση των ντουλαπιών και του πάγκου της κουζίνας μπορεί να σας κοστίσει πολύ. Είναι κάτι που οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα. Μπορεί τα ντουλάπια, οι συσκευές ή ο νεροχύτης να μην εφαρμόζουν σωστά. Το ύψος και το βάθος του πάγκου εργασίας (το "καπάκι" των ντουλαπιών) είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία γιατί μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης είναι δύσκολο να διορθωθούν ατέλειες.

Υλικά

Η επιλογή λάθος υλικών μπορεί να είναι ακόμη ένα μεγάλο λάθος. Έχετε κατά νου ότι το φθηνό υλικό έχει συνήθως μικρή αντοχή στη χρήση και στο χρόνο. Δώστε προσοχή ειδικά στο υλικό του πάγκου και του νεροχύτη, μιας και είναι τα σημεία με τη συχνότερη χρήση. Επίσης, προσέξτε τα υλικά που επιλέγετε για το πάτωμα και το ταβάνι της κουζίνας. Προτιμήστε αντιολισθιτικό πάτωμα και φροντίστε να μην χρησιμοποιείτε υλικά για την οροφή που να χρειάζονται συχνή συντήρηση, γιατί το ταβάνι της κουζίνας χρειάζεται από μόνο του συχνότερη συντήρηση απ' ότι τα ταβάνια των υπόλοιπων χώρων του σπιτιού.

Φωτισμός

Σε γενικές γραμμές, η κουζίνα χρειάζεται διάφορους τύπους φωτισμού. Οι περισσότερες κουζίνες έχουν έναν κεντρικό λαμπτήρα, ο οποίος δεν είναι αρκετός για κάποιες εργασίες. Αξιολογήστε κάθε χώρο εργασίας της κουζίνας και φροντίστε να τοποθετήσετε επιπλέον φωτισμό στα σημεία που σας είναι απαραίτητος. Ο φυσικός φωτισμός είναι εξίσου σημαντικός για την κουζίνα. Η καλύτερη λύση είναι ένας συνδιασμός φυσικού και τεχνητού φωτισμού.

Αερισμός

Ο αερισμός της κουζίνας είναι εξίσου σημαντικός με τους υπόλοιπους τομείς του γενικού σχεδιασμού μιας κουζίνας. Ο κατάλληλος εξαερισμός είναι απαραίτητος ώστε να απομακρύνονται οι οσμές, οι υδρατμοί και η θερμότητα και να βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι. Ο επαρκής αερισμός βοηθά στην παράταση της διάρκειας ζωής των συσκευών κουζίνας. Η άμεση επαφή με πηγή θερμότητας (βλ. ηλεκτρική κουζίνα) μπορεί να μειώσει την διάρκεια καλής λειτουργίας του ψυγείου ή του φούρνου μικροκυμάτων.

Μέγεθος νησίδας

Το ακατάλληλο μέγεθος νησίδας είναι ένα ακόμη συνηθισμένο λάθος σχεδιασμού. Η κουζίνα είναι ένας χώρος εργασίας και μια μεγάλη ή κακώς τοποθετημένη νησίδα στο χώρο της μπορεί να είναι μεγάλο πρόβλημα. Η νησίδα θα πρέπει να μην εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση προς και ανάμεσα στο νεροχύτη, την κουζίνα και το ψυγείο. Το μέγεθος της νησίδας θα πρέπει να αποφασιστεί κατά τον σχεδιασμό και όχι μετά. Για να αυξήσετε την λειτουργικότητα της νησίδας, τοποθετήστε σε αυτήν την ηλεκτρική κουζίνα ή το νεροχύτη.

Αποθήκευση

Άλλο ένα μεγάλο λάθος στο σχεδιασμό της κουζίνας είναι η ύπαρξη "τυφλών" σημείων, όπου υπάρχει ανεκμετάλλευτος χώρος αποθήκευσης. Αξιοποιήστε κάθε διαθέσιμο πόντο, οι μονάδες αποθήκευσης της κουζίνας σχεδόν ποτέ δεν είναι αρκετές. Εάν μπορείτε να έχετε αποθήκη στην κουζίνα σας, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αλλά στα διαμερίσματα, συνήθως, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Κατά τον σχεδισμό της κουζίνας, οι μονάδες αποθήκευσης θα πρέπει να υπολογίζονται βάσει των αναγκών. Σκεφτείτε τι πραγματικά σας είναι απαραίτητο στην κουζίνα και με ποιόν τρόπο θέλετε να έχετε πρόσβαση σε αυτό. Για παράδειγμα, η πιατοθήκη θα μπορούσε να βρίσκεται τοποθετημένη σε κάτω ντουλάπια και όχι όπως συνηθίζεται, στο πάνω κεντρικό ντουλάπι. Λειτουργήστε ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις συνήθειές σας.

Η κουζίνα είναι η καρδιά του σπιτιού και ο σωστός σχεδιασμός της μπορεί να την κάνει λειτουργική. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάνει τα παραπάνω λάθη κατά στον σχεδιασμό της.

Io.

photo via Kwaree