Shopping Alert

Οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το χαράτσι στα ακίνητα

Το τέλος για τα ακίνητα που θα επιβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα αφορά μόνο τους ιδιοκτήτες κι όχι τους ενοικιαστές διευκρίνησε πριν απο λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ακόμα κι αν ο λογαριασμός της ΔΕΗ είναι στο όνομα του ενοικιαστή, το τέλος θα πρέπει να μετακυλίεται στον ιδιοκτήτη. Ερωτηθείς για την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που δηλώνει ότι θα μπλοκάρει την έκδοση λογαριασμών με το τέλος για τα ακίνητα, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι αυτή τη στιγμή η χώρα δίνει έναν πατριωτικό αγώνα και θα έπρεπε, αντί των κινημάτων «Δεν πληρώνω», να υπάρχουν κινήματα κατά του «λαδώματος» και κατά της μη έκδοσης αποδείξεων.

Από μερικές δεκάδες ευρώ έως 3.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση της δομημένης ακίνητης περιουσίας και την αντικειμενική αξία της περιοχής που βρίσκονται τα ακίνητα θα κυμανθεί εν τω μεταξύ ο λογαριασμός της έκτακτης εισφοράς που ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου οι ιδιοκτήτες σε πολύ φθηνές περιοχές θα επιβαρυνθούν με έκτακτη εισφορά μισό ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ οι ιδιοκτήτες στις πολύ ακριβές περιοχές θα πληρώσουν 10 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν η έκτακτη εισφορά για το 2011 να καταβληθεί έως και σε δύο δόσεις μέχρι το Φεβρουάριο ενώ σε έως έξι δόσεις θα καταβληθεί η έκτακτη εισφορά για το 2012.Oι παράγοντες που θα προσδιορίζουν το ύψος του ειδικού τέλους θα είναι η τιμή ζώνης η επιφάνεια του κτίσματος,η παλαιότητα του ακινήτου, η χρήση του κτίσματος, αλλά και κοινωνικά κριτήρια.Δηλαδή θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ανέργους, ανάπηρους, τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Η οριστική κλίμακα υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς, αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο Τρίτη – ωστόσο σύμφωνα με μία ενδεικτική κλίμακα που εξετάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Oικονομικών το τέλος θα είναι:
  • 0,5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 500 ευρώ 
  • 1 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 500 - 1.000 ευρώ  
  • 2 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 1.000 - 1.500 ευρώ 
  • 3 ευρώ/τ.μ. για αντικειμενική αξία 1.500 - 2.000 ευρώ 
  • 4 ευρώ /τ.μ. για τιμή ζώνης 2.000 - 4.000 ευρώ 
  • 5 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα με τιμή ζώνης 2.500 - 3.000 ευρώ 
  • 6 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης 3.000 - 4.000 ευρώ 
  • 8 ευρώ/τ.μ. για τιμή ζώνης από 4.000 - 6.000 ευρώ και 
  • 10 ευρώ/τ.μ. για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 6.000 ευρώ.   

Τι λέει η ΠΟΜΙΔΑ 

«Τη στιγμή που οι φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων αδυνατούν πλήρως να καταβάλουν τα άμεσα επερχόμενα εκκαθαριστικά των υφιστάμενων φόρων και εκτάκτων εισφορών, οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών εισηγούνται και επιβάλλουν και νέες στοχευμένες επιβαρύνσεις σε βάρος τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ. Θεωρεί ότι η συγκεκριμένη εισφορά επί των ακινήτων θα μπορούσε να γίνει ανεκτή και να πληρωθεί από τους φορολογούμενους, εν όψει των σημερινών δραματικών συνθηκών της χώρας, μόνον αν ήταν χαμηλή και επίπεδη, και αν ήταν η μόνη.

Ομως, «σε συνδυασμό με τις ισχύουσες δεκάδες άλλων φόρων, τελών και εισφορών, την κατεδάφιση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων που μαρτυρούν τα χιλιάδες ξενοίκιαστα σε όλη τη χώρα και τις συνεχώς επαπειλούμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, καθιστά την ιδιωτική ακίνητη περιουσία στη χώρα μας μια ''τελειωμένη υπόθεση'', και το τέλος αυτό, το πραγματικό ''τέλος'' της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, της οικοδομής και της οικονομίας μας».

Επισημαίνει επίσης ότι το μέτρο που ανακοινώθηκε αποτελεί απλώς την κορυφή της πυραμίδας των δημευτικού πλέον χαρακτήρα επιβαρύνσεων που έχουν επιβληθεί την τελευταία διετία στην ακίνητη ιδιοκτησία.

Η ΓΕΝΟΠ θα μπλοκάρει την έκδοση λογαριασμών με το τέλος για τα ακίνητα 

Σε δηλώσεις με τις οποίες τονίζει πως «δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η ΔΕΗ ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός» προχώρησε ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας κάλεσε την κυβέρνηση να διαβεβαιώσει πως δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όποιον δεν καταβάλλει το ειδικό τέλος, το οποίο ανακοίνωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομικών.

Στην αντίθετη περίπτωση προειδοποίησε ότι η ΓΕΝΟΠ θα εμποδίσει την έκδοση των λογαριασμών και υπογράμμισε πως "δεν θα υλοποιούμε τις διακοπές ρεύματος για όσους καταναλωτές δεν πληρώσουν το τέλος". Είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η ΓΕΝΟΠ προαναγγέλλει μια τέτοιου είδους παρέμβαση. Μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ οι πολίτες καταβάλλουν μια μεγάλη σειρά από φόρους και τέλη, όπως το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, οι δημοτικοί φόροι και τέλη, το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ αλλά και το ειδικό επίδομα για τους τελωνειακούς.

από το Nextdeal.gr