Shopping Alert

Αυθαίρετα: Πρόστιμο 10% επι της αντικειμενικής αξίας

Κοντά στην οριστική λύση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης με την εκ των υστέρων νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων - εκτός περιπτώσεις ανέγερσης σε παραλίες, εθνικούς δρυμούς και περιοχές Natura - φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Πέμπτη ριζικές αλλαγές στο σύστημα έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ στην ιντερνετική σελίδα του Βήματος, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ.Παπακωνσταντίνου θεωρεί ως «ρεαλιστική βάση διαλόγου» την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων για τον υπολογισμό των προστίμων στα αυθαίρετα με συντελεστή 10% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε κτίσματος.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει συγκεκριμένη λύση και «μαθηματικό τύπο» για τον υπολογισμό του προστίμου νομιμοποίησης των αυθαιρέτων όπως ακριβώς έγινε και με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που απέδωσε στο δημόσιο περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κ. Στρ.Παραδιάς «η αδυναμία κατεδάφισης των αυθαιρέτων αλλά και είσπραξης των εξοντωτικών προστίμων διατήρησης, μοιραία θα οδηγηθούμε στην πεπατημένη της 'περαίωσης'.

»Μια τέτοια λύση μπορεί να επιτύχει μόνον αν είναι προσιτή και ελκυστική σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, χωρίς 'τιμωρητικούς' αυξητικούς συντελεστές για χώρους με μεγαλύτερα εμβαδά, με τους οποίους το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να αποθαρρύνονται οι ενδιαφερόμενοι, όπως έγινε με την αλλαγή χρήσης στα υπόγεια, όπου τα χρήματα που χάθηκαν είναι περισσότερα από όσα εισπράχθηκαν σημειώνει.

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ

Οι ιδιοκτήτες βάζουν στο τραπέζι πρόταση για τη νέα ρύθμιση η οποία θα περιλαμβάνει τις εξής προϋποθέσεις:

1. Εξαίρεση από την κατεδάφιση που να προσομοιάζει με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, με μειωμένο πρόστιμο ανέγερσης και κατάργηση του προστίμου διατήρησης, με αμοιβή μηχανικών ανάλογη με τους ημιυπαίθριους.
Παράταση της προθεσμίας δήλωσης αλλαγής χρήσης (που λήγει στις 30 Ιουνίου) ώστε να δοθεί στους πολίτες η ευχέρεια της ταυτόχρονης δήλωσης χώρων που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες κτισμάτων.

2. Υπολογισμός του προστίμου ανέγερσης, με ενιαίο συντελεστή, χωρίς κλιμακώσεις και με βάση τον τύπο:
Εμβαδόν αυθαιρέτου x Τιμή ζώνης αντικ. προσδιορισμού X 10%
Μειωτικός συντελεστής 50% για:
*Κύρια και μοναδική κατοικία
*Υπόγεια - βοηθητικούς χώρους
*Όλα τα κτίσματα προ του 2004

3. Τρόπος καταβολής: 18 διμηνιαίες δόσεις - Έκπτωση 20% στην εφάπαξ καταβολή.

4. Μη επιβολή αναδρομικών φόρων μεταβίβασης, κληρονομιάς κλπ.
Μη επιβολή οποιωνδήποτε αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών.
Μη επιβολή οποιωνδήποτε αναδρομικών δημοτικών τελών ή άλλων επιβαρύνσεων.

5. Δυνατότητα μεταβίβασης και άμεσης σύνδεσης των δηλουμένων κτισμάτων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

6. Εξαίρεση από τη λύση για αυθαίρετα εντός δασών, αιγιαλού, αρχ. χώρων κλπ.
Για αυθαίρετα επί λοιπών καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων: Καταβολή προστίμου ανέγερσης + εξαγορά αξίας γης.

7. Εξάλειψη των λόγων που εξωθούν τους πολίτες στην αυθαίρετη δόμηση:
Ταχεία επέκταση σχεδίων πόλης, λογικοί κανόνες δόμησης και αρτιότητας για την εκτός σχεδίου δόμηση, ταχεία έκδοση οικοδομικών αδειών, με απλοποίηση διαδικασιών και μείωση υποχρεωτικών αμοιβών και εισφορών για τη νόμιμη δόμηση.

από την ΗΜΕΡΗΣΙΑonline