Shopping Alert

Design Lab 2011 «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, 6-7-8 Μαΐου 2011

Design Festival

Το Design Lab, το σύγχρονο show για το αρχιτεκτονικό, interior και industrial design, φιλοξενείται φέτος στις εγκαταστάσεις της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, και επιβεβαιώνει την ανατρεπτική του διάθεση με το ιδιαίτερο Design Festival που διοργανώνεται στους εξωτερικούς χώρους της «Τεχνόπολις». Οι επαγγελματίες επισκέπτες της έκθεσης αλλά και οι ιδιώτες ή περαστικοί, έχουν φέτος την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν μορφές του σύγχρονου design, με τρόπο κατανοητό, διασκεδαστικό και διαδραστικό! Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προβολή και παρουσίαση καινοτομιών, νέων ιδεών και νέων καλλιτεχνών, καθώς και στη φιλοξενία χαρακτηριστικών πτυχών του μοντέρνου design, που αποτελούν ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του σύγχρονου ανθρώπου.

Η εντυπωσιακή κατασκευή της εισόδου, τραβώντας τα βλέμματα των περαστικών και προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού, καλωσορίζει τους επισκέπτες και τους εντάσσει άμεσα στη γενική ατμόσφαιρα του design που διέπει τη διοργάνωση. Με την είσοδό του στο χώρο, ο επισκέπτης αισθάνεται αμέσως ότι βρίσκεται σε μία ιδιαίτερη «πόλη», με ξεκάθαρα οριοθετημένες «γειτονιές» και περιοχές, τις οποίες ανυπομονεί να εξερευνήσει και να ανακαλύψει. Προσεκτικά επιλεγμένη μουσική, επενδύει και συμπληρώνει την συνολική εμπειρία της επίσκεψης στο Design Lab.

«Γειτονιές» design

Περιδιαβαίνοντας στους εξωτερικούς χώρους της «Τεχνόπολις», ο επισκέπτης συναντάει στο δρόμο του διάφορες «γειτονιές», στις οποίες παρουσιάζονται μορφές του σύγχρονου design.

Στη γειτονιά του industrial design, η γνωστή εταιρεία αυτοκινήτων Citroën, παρουσιάζει το καινούριο της μοντέλο DS3, ως αντιπροσωπευτικό δείγμα του σύγχρονου industrial σχεδιασμού. Στα ειδικά διαμορφωμένα καβαλέτα που θα πλαισιώνουν την παρουσίαση, φιλοξενούνται πρωτότυπα σχέδια από industrial designers που συνεργάζονται με την εταιρεία. Ειδικά διαμορφωμένη πινακίδα επεξηγεί με σαφή και κατανοητό τρόπο την έννοια του industrial design, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες να γνωρίσουν τη μορφή αυτή του σύγχρονου design.

Στην ιδιαίτερα «κομψή» γειτονιά του fashion design, παρουσιάζονται αυθεντικά κομμάτια και πρωτότυπες δημιουργίες νέων σχεδιαστών. Ξεχωριστά ρούχα και μοναδικά αξεσουάρ ντύνουν τις κούκλες/μοντέλα που σχηματίζουν το fashion show του Design Lab! Στα περιμετρικά καβαλέτα, εκτός από τον ορισμό του fashion design, φιλοξενούνται σχέδια και σκίτσα από ακόμα περισσότερους σχεδιαστές, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να εκθέσουν και να γνωστοποιήσουν τη δουλειά τους σε ευρύτερη κλίμακα.

Η τρίτη μεγάλη γειτονιά που καλείται να επισκεφθεί ο επισκέπτης, είναι αφιερωμένη στο graphic design. Η ιδιαίτερη αυτή έκφανση της σύγχρονης τέχνης και αισθητικής, παρουσιάζεται σε συνεργασία με την εταιρεία communication design «π6». H παρουσίαση γίνεται με τη βοήθεια δύο καβαλέτων, στις επιφάνειες των οποίων εκτίθενται (εκτός από τον ορισμό της έννοιας), χαρακτηριστικά και αντιπροσωπευτικά παραδείγματα του graphic design.

Art Design - Νέοι καλλιτέχνες στο Design Lab!

Λίγα μόλις μέτρα μετά από την είσοδο και περιμετρικά του πρώτου φουγάρου της «Τεχνόπολις», ο επισκέπτης συναντά μία πρωτότυπη έκθεση με μπούστα, τα οποία, μετά από ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής, παραχωρήθηκαν σε καλλιτέχνες, οι οποίοι τα «μεταμόρφωσαν» βάσει της έμπνευσής τους, δίνοντας στο καθένα έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και αισθητική. Η σύλληψη της ιδέας για την έκθεση των μπούστων καθώς και η χορηγία αυτών, ανήκει στην εταιρεία Indeco/Customade (Δημήτρης Μεργούπης).

Ανάμεσα στις γειτονιές και τις ιδιαίτερες παρουσιάσεις, ο επισκέπτης συναντά και θαυμάζει κομμάτια/έργα τέχνης που ανήκουν στη μεγάλη υπαίθρια έκθεση με τίτλο «Γίνε εσύ ο Δημιουργός». Στα πλαίσια της έκθεσης αυτής, και μετά από ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής, ανατέθηκε σε καλλιτέχνες να φιλοτεχνήσουν έργα με θέμα το πώς θα μπορούσε να μοιάζει η φύση και τα είδη που την απαρτίζουν (ζώα, πουλιά, φυτά κ.λπ.), εάν τα είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο άνθρωπος! Τα έργα των καλλιτεχνών είναι πραγματικά εντυπωσιακά και επιβεβαιώνουν τη μεγάλη φαντασία και δημιουργικότητα που χαρακτηρίζει τη νέα γενιά δημιουργών στη χώρα μας.

Σε συνεργασία με το περιοδικό «Δομές», θα παρουσιαστούν στους εξωτερικούς χώρους της «Τεχνόπολις» τα βραβευθέντα έργα με τα βραβεία «Δομές 2011», στις κατηγορίες ‘Βραβείο ΔΟΜΕΣ 2011 για την καλύτερη μελέτη των ετών 2008-2010’, ‘Βραβείο ΔΟΜΕΣ 2011 για το καλύτερο πραγματοποιημένο έργο των ετών 2008-2010’, ‘Βραβείο ΔΟΜΕΣ 2011 για το καλύτερο πρώτο κτήριο νέου αρχιτέκτονα των ετών 2008-2010’ και ‘Βραβείο ΔΟΜΕΣ 2011 για το καλύτερο έργο νέας αρχιτεκτονικής σε υφιστάμενο κτήριο των ετών 2008-2010’.

Lounge – Ώρα για χαλάρωση!

Στην κεντρική «πλατεία» του προαύλιου χώρου και στη σκιά εντυπωσιακών κατασκευών, βρίσκεται ένα άνετο lounge, το οποίο προσκαλεί τους επισκέπτες να κάνουν μία στάση κατά διάρκεια της επίσκεψής τους και να χαλαρώσουν. Στο bar που βρίσκεται στο χώρο του lounge, δίνεται καθημερινά από τις 8:00 – 0:00 η ευκαιρία στους επισκέπτες της διοργάνωσης να γευτούν το whisky του γνωστού brand “Famous Grouse”, αλλά και να δοκιμάσουν για πρώτη φορά δύο νέα προϊόντα, το “Black Grouse” και το “Snow Grouse”. Ο χαρακτήρας του design και της εικαστικής δημιουργίας είναι έντονος και στο lounge, μια και ο τοίχος πίσω από το bar έχει φιλοτεχνηθεί από καλλιτέχνες που παρουσιάζουν τα συγκεκριμένα brands με έναν πιο “artistic” τρόπο. Την ίδια στιγμή, ο τεράστιος τοίχος μήκους 7 μέτρων που βρίσκεται σε κοντινό σημείο, φιλοτεχνείται «ζωντανά» από καλλιτέχνες μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, εν είδει live workshop. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν περνάνε απαρατήρητες οι δύο «πειραγμένες» πέρδικες-γλυπτά, έργα επίσης συνεργαζόμενων με την εταιρεία καλλιτεχνών.

Το Design Lab και εκτός «Τεχνόπολις»!

Το Design Lab, εκτός από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπορική έκθεση καθώς και το ανατρεπτικό design festival που διοργανώνει, είναι ιδιαίτερα περήφανο που αποτελεί αιτία κινητοποίησης και δημιουργικότητας στην ευρύτερη περιοχή του Κεραμεικού στο Γκάζι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κινητικότητας αυτής, αποτελεί το καφέ-εστιατόριο Secreto, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην «Τεχνόπολις», και το οποίο έχει ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο μενού για τις μέρες της διοργάνωσης, στα πλαίσια του food design και της ξεχωριστής παρουσίασης με υψηλή γαστρονομική απόδοση. Στο roof garden του ίδιου εστιατορίου, οι επισκέπτες του Design Lab έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις διάφορες δραστηριότητες από ψηλά, μια και προσφέρει πανοραμική θέα στους χώρους της «Τεχνόπολις». Παράλληλα, μπορούν να δοκιμάζουν και διάφορα special cocktails, τα οποία έχουν επίσης δημιουργηθεί ειδικά για τις ημέρες του Design Lab.

Λίγα λόγια για το τέλος…

Τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του Design Lab 2011, έχει αναλάβει η εταιρεία morantis experience creators, ενώ η εικαστική διεύθυνση και επιμέλεια των δραστηριοτήτων των εξωτερικών χώρων της «Τεχνόπολις», ανήκει στην εταιρεία Indeco/Customade (Δημήτρης Μεργούπης).

Στόχος των διοργανωτών αλλά και των συνεργαζόμενων εταιρειών, είναι η δημιουργία μίας συνολικής και αξέχαστης εμπειρίας για τον επισκέπτη, είτε πρόκειται για επαγγελματία, ιδιώτη ή περαστικό. Μέσα από τις δραστηριότητες των εξωτερικών χώρων, το Design Lab φιλοδοξεί να συστήσει στον κόσμο τις μορφές του σύγχρονου design, και να τις εντάξει στην καθημερινότητα του επισκέπτη. Με τον τρόπο αυτό, το Design Lab καθιερώνεται ως η κορυφαία διοργάνωση στην Ελλάδα γύρω από το αρχιτεκτονικό, industrial και interior σχεδιασμό, αλλά και το σύγχρονο design γενικότερα, σε όλες του τις εκφάνσεις.

Design Lab Show