Shopping Alert

CRACKLE TECHNIQUE - Tutorial

Ας μιλήσουμε σήμερα για κρακελέ και ας μοιραστούμε
γνώσεις και εμπειρίες.

Είναι μια πολύ όμορφη και εύκολη τεχνική που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας μας στις χειροτεχνίες του.

Υπάρχουν 2 είδη κρακελέ..

- Κρακελε 1 συστατικου
- Κρακελε 2 συστατικων

Ας μιλησουμε αναλυτικοτερα και για το καθενα ξεχωριστα...




Κρακελέ 1 συστατικού:

Είναι το διάφανο συστατικό που μπαίνει ανάμεσα σε δυο στρώσεις διαφορετικών αποχρώσεων, είτε πλαστικού, είτε ακρυλικού χρώματος. πχ...

ακρυλικό ή πλαστικό χρώμα
Εχουμε μια επιφάνεια όπως στην φωτογραφία. Την βάφουμε 1 χέρι με άσπρο ακρυλικό χρώμα και την αφήνουμε να στεγνώσει.

Επειτα, περνάμε μια στρώση με το κρακελέ της μάρκας που έχουμε επιλέξει και το αφήνουμε να στεγνώσει, τόσο όσο χρειάζεται, ώστε όταν βάζουμε το δάκτυλό μας πάνω στο υλικό να νιώθουμε πως κολλάει.

Κρακελέ 1ος συστατικού

(Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται από τον κατασκευαστή, γιατί μπορεί να έχει διαφορές η μια εταιρεία από την άλλη.)

Η δεύτερη στρώση χρώματος νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό σημείο της τεχνικής αυτής. Επιλέγετε, λοιπόν, μια διαφορετική απόχρωση αυτή τη φορά.

Βουτάτε το πινέλο σας στην μπογιά παίρνοντας μια πλούσια δόση χρώματος.


Ξεκινάτε να βάφετε προς μια φορά - κατεύθυνση (πχ από δεξιά προς αριστερά ή από πάνω προς τα κάτω) χωρίς να ξαναπερνάτε με μπογιά το ίδιο σημείο, γιατί θα χαλάσει.

Θα δείτε πως πολύ γρήγορα το πάνω χρώμα θα αρχίσει να κρακελάρει-σπάζει και θα φανεί από κάτω το χρώμα της 1ης στρώσης.



Σημεία που θα πρέπει να προσέξετε:
  • αν η δεύτερη στρώση χρώματος που επιλέξατε είναι πηκτή, τότε είναι πολύ πιθανό να μην μπορεί να  κρακελάρει το χρώμα, γι' αυτό να αραιώσετε σωστά την μπογιά σας, ώστε το κρακελέ να μπορέσει να αντιδράσει σωστά.
  • η ποσότητα του κρακελέ που θα βάλετε, αλλά και η διάρκεια που θα το αφήσετε να στεγνώσει, είναι παράγοντες που θα επηρεάσουν το μέγεθος του σπασίματος.
  • δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες που αναγράφονται στην συσκευασία! Κάθε σκεύασμα μπορεί να διαφέρει στη χρήση του και στο αποτέλεσμα.


Κρακελέ 2 συστατικών:

Γενικες οδηγιες 

Το κρακελέ αυτό αποτελείται από 2 υλικά, τα οποία τοποθετούνται πάνω σε μια επιφάνεια που είναι ήδη τελειωμένη. Δηλαδή:

Εχετε μια επιφάνεια που έχετε τελειώσει την εργασία σας, πχ έχετε ολοκληρώσει το βάψιμο, ή το ντεκουπάζ, ή το κόλλημα της χαρτοπετσέτας, ή... ό,τι άλλο κάνετε, και το έχετε αφήσει να στεγνώσει καλά. Προσοχή ...δεν το περνάτε με βερνίκι ακόμα.

Εγώ θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα πάνω σε μια επιφάνεια που έχω ήδη βάψει λευκή και την έχω αφήσει να στεγνώσει.


Ξεκινάμε λοιπόν, απλώνοντας μια στρώση με το 1ο συστατικό και το αφήνουμε να στεγνώσει.

Κάνουμε και εδώ δοκιμή. Πρέπει να κολλάει λίγο το υλικό όταν ακουμπάμε το δάκτυλό μας.

Συνεχίζουμε με την επόμενη στρώση και απλώνουμε το 2ο συστατικό.

Περνάμε με το πινέλο μια καλή στρώση του υλικού, αλλά και σωστή δόση - ούτε λίγο, ούτε πολύ.

Θα πρέπει το πινέλο μας να κυλάει απαλά και εύκολα, χωρίς να γδέρνουμε ή να πλημμυρίζουμε με το υλικό την επιφάνεια.

Αποφεύγουμε την υπερβολική ποσότητα, γιατί μετά μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες.

Αφήνουμε να στεγνώσει καλά.

Η επιφάνεια θα αρχίσει να κρακελάρει κάποια στιγμή, αλλά δεν θα φαίνεται, γιατί το υλικό μας είναι διάφανο. Για να γίνει ορατό το κρακελάρισμα, θα πρέπει να το πατινάρουμε.


Τελειώνουμε λοιπόν την εργασία μας, με το πατινάρισμα της επιφάνειας. (για τις πατίνες θα σας πω αναλυτικά σύντομα, σε επόμενη ανάρτηση)


Απλώνουμε την πατίνα με πινέλο στην κρακελαρισμένη επιφάνεια και αφήνουμε να μείνει για λίγα λεπτά.

Σε αυτό το σημείο, συνήθως όσοι δεν ξέρουν για το πατινάρισμα σοκάρονται, βλέποντας την μουτζούρα αυτή  ....μην ανησυχήτε.....

Παιρνόντας ένα μαλακό πανάκι και τρίβοντας απαλά....



.....η πατίνα θα λιγοστέψει. Αφαιρούμε όσο θέλουμε.... αν δούμε ότι το αποτέλεσμα είναι ακόμα σκούρο, τότε προσθέτουμε λίγο νέφτι στο πανάκι μας και αφαιρούμε κι άλλη πατίνα.


Σε αυτή την φάση το κρακελάρισμα θα είναι εμφανές και η διαδικασία θα έχει τελειώσει ...πάρτε μια καλή εισπνοή χαχαχα.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

Το κρακελέ 2 συστατικών είναι υπέροχο, αλλά κάποιες φορές, έχει τις δυσκολίες του και τις ιδιαιτερότητές του. Οποιος δίνει συγκεκριμένες οδηγίες και θεωρεί πως αυτές πρέπει να ακολουθήσουμε αυστηρά,  .....ή δεν ξέρει την τύφλα του (με το συμπάθειο), ή έχει χρησιμοποιήσει μόνο μια μάρκα.

Το κρακελέ 2 συστατικών κυκλοφορεί από αρκετές διαφορετικές εταιρείες και χωρίζονται σε κρακελέ νερού και κρακελέ νεφτιού. Οι περισσότεροι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν κρακελέ νερού (υδατοδιαλυτό), γιατί στεγνώνει πιο εύκολα, γρήγορα και είναι και πιο φτηνό.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις μου, σε γενικές γραμμές, στις περισσότερες μάρκες (κρακελέ νερού) ισχύει ότι:
  • Το 1ο συστατικό θα πρέπει να το αφήνουμε να στεγνώνει τόσο όσο να κολλάει το δάκτυλό μας όταν το ακουμπάμε στην περασμένη επιφάνεια και να μην αφήσουμε να στεγνώσει εντελώς.
  • Τα δυσκολότερα έρχονται στο 2ο συστατικό, που όταν το περάσετε, μπορεί να το κοιτάτε για μέρες και... σκάσιμο να μην δείτε!!!! χαχαχα
Δώστε σημασία στις παρακάτω παρατηρήσεις (από δοκιμές διαφορετικών εταιρειών), γιατί τα δικά μου παθήματα, μπορεί να βοηθήσουν εσάς στο μέλλον.
  • Σε κάποιες περιπτώσεις λοιπόν, μπορείτε να επισπεύσετε το κρακελάρισμα με το πιστολάκι. Σε άλλες πάλι, δεν θα πρέπει ούτε να το σκεφτείτε!!!
  • Κάποιες φορές μπορεί να στεγνώσει η επιφάνειά σας και να φανεί το κρακελάρισμα σε λίγη ωρα. Σε άλλες πάλι, να πρέπει να το αφήσετε μέχρι την επόμενη μέρα. 
  • Το κρακελάρισμα μπορεί επηρεαστεί αρνητικά από την υγρασία και την θερμοκρασία του δωματίου.
  • Μου έχει τύχει να αγοράσω κάποια μάρκα που το 2ο συστατικό έπρεπε να αραιωθεί με νερό, αλλά αυτή η σημαντική πληροφορία δεν αναγραφόταν στις οδηγίες. Θα πρέπει λοιπόν να ζητάτε περισσότερες πληροφορίες όταν αγοράζετε ένα προϊόν, γιατί αυτοί που το πουλούν οφείλουν να ξέρουν τι πουλάνε!!!!!

Εδώ τελειώνω την ανάρτησή μου, ελπίζοντας να μην σας κούρασα και να βοήθησα όλους όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνική αυτή, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο.

Αν σας δημιούργησα κι άλλες απορίες, επικοινωνήστε μαζί μου και θα σας βοηθήσω.

Επίσης, θα ήταν εξαιρετικό αν με τα σχόλιά σας συμπληρώνατε πληροφορίες για την τεχνική του κρακελέ, που εγώ, είτε παρέληψα, είτε δεν γνωρίζω....

Νά 'σαστε όλοι καλά .....

misirlou-HandmadeArt2