Shopping Alert

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων με πρόστιμα και σε γη

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων με αντάλλαγμα σε γη και χρήματα προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Oπως επισήμανε χθες με νόημα ο υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, «μέχρι τώρα όλες οι ρυθμίσεις ήταν εισπρακτικού χαρακτήρα. Η νέα θα προσπαθήσει να πετύχει περιβαλλοντικό και πολεοδομικό ισοζύγιο».

Ειδικότερα, όσον αφορά τα αυθαίρετα κτίσματα εντός σχεδίου, για να αρθεί η παρανομία τους και να μπορέσει ο ιδιοκτήτης να τα νομιμοποιήσει, θα πρέπει να αποκτήσει συντελεστή δόμησης και πιστοποιητικό πολεοδομικής ένταξης, καταβάλλοντας βέβαια το ανάλογο πρόστιμο (που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι χαμηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα).

Οσον αφορά τα εκτός σχεδίου αυθαίρετα, εκτός από το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους, για να… τακτοποιηθούν θα πρέπει να «αντικατασταθεί» με κάποιο τρόπο η δομημένη έκταση με άλλη, εντός της εδαφικής περιφέρειας του δήμου όπου βρίσκεται το ακίνητο. «Η ανάκτηση του δομημένου περιβάλλοντος μπορεί, για παράδειγμα, να γίνει με εισφορά σε χρήμα ή σε γη προς τον δήμο, ώστε να φτιαχτεί το πάρκο της περιοχής» εξήγησε ο Νίκος Σηφουνάκης.

Οσοι έχουν το αυθαίρετο ως πρώτη κατοικία και δεν έχουν εισοδήματα, θα μπορούν κατ’ εξαίρεση να ενταχθούν στη ρύθμιση χωρίς να επιβαρυνθούν με την αγορά περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες και την αναμόρφωση και επαναδραστηριοποίηση της Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. Μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως τμήμα των τέως νομαρχιών αποσπασματικά, μόνον στις περιοχές των καμένων. Τώρα, πλέον, αυτονομείται και επεκτείνεται σε όλη τη χώρα, έχοντας τη δυνατότητα να μπορεί να επιτάξει ακόμη και τα μηχανήματα ιδιωτών προκειμένου να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις. Μάλιστα, θα μπορεί -βάσει μιας σειράς ρυθμίσεων- ακόμη και να κατάσχει τα μηχανήματα!

Με τις νέες ρυθμίσεις τακτοποίησης των αυθαιρέτων κτισμάτων το υπουργείο Περιβάλλοντος ευελπιστεί ότι θα μαζέψει «ζεστό» χρήμα, προκειμένου με αυτό να αποπληρωθεί μέρος του δυσβάσταχτου δημόσιου χρέους.
Espressonews.gr