Shopping Alert

Καταργείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης

Νέα «βόμβα» στα θεμέλια του κλάδου της οικοδομής, βάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Προωθείται, μέσω της αλλαγής του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (ΓΟΚ), η κατάργηση της δυνατότητας μεταφοράς του συντελεστή δόμησης!

Πρόκειται για μια απόφαση που ανατρέπει τον προγραμματισμό και τα σχέδια χιλιάδων οικογενειών σε όλη τη χώρα, καθώς με τη συγκεκριμένη διαδικασία μπορούσαν, ως τώρα, να οικοδομούνται και πιο μικρά οικόπεδα.

Το μέτρο έχει ως στόχο να μπει τάξη στη δόμηση πανελλαδικά και να πάψουν τα φαινόμενα οικοδόμησης ολόκληρων περιοχών με εντελώς ανεξέλεγκτο τρόπο.

Έρχεται όμως να εφαρμοστεί σε μια περίοδο που, λόγω κρίσης ο κλάδος των κατασκευών και της οικοδομής ειδικότερα, περνά δύσκολες ώρες. Δεν είναι τυχαίο ότι η κάμψη στην οικοδομή, κατά το 2010, κινήθηκε στα επίπεδα του 25%, ενώ χάθηκαν περισσότερες από 150.000 θέσεις εργασίας μέσα σε ένα έτος. Ας σημειωθεί επίσης, ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας κατά την προηγούμενη δεκαπενταετία στηρίχθηκε σε μεγάλο ποσοστό στη ραγδαία άνοδο του κλάδου της οικοδομής.

Η υπουργός Περιβάλλοντος όμως, κα Τίνα Μπιρμπίλη εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει το μέτρο της κατάργησης της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και μάλιστα άμεσα. Ο νέος ΓΟΚ είναι πιθανό να ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, ή το αργότερο μέσα στον Ιούνιο. Θα υπάρχουν επίσης όρια, τόσο ως προς το ποσοστό κάλυψης ενός οικοπέδου – γηπέδου ανά περιοχή (δηλαδή ο μέγιστος χώρος από ένα οικόπεδο που μπορεί να χτισθεί), όπως επίσης και το μέγιστο ύψος που θα μπορούν να έχουν στο εξής τα κτίρια, πάλι ανά περιοχή.

Το μέτρο της μεταφοράς συντελεστή δόμησης εφαρμόστηκε κατά κόρον τις προηγούμενες δεκαετίες, σε περιπτώσεις που το Δημόσιο προχωρούσε σε απαλλοτριώσεις περιοχών ή σε περιπτώσεις που κάποια παλιά κτίρια κρίνονταν διατηρητέα. Έτσι, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω κτιρίων ή αγροτεμαχίων ανά περίπτωση, αποκτούσαν το δικαίωμα να χτίσουν κάπου αλλού, κάνοντας χρήση της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για να περιορίσει τις αντιδράσεις, σχεδιάζει να αντιπροτείνει τη δημιουργία συγκεκριμένων περιοχών, που μόνο εκεί θα επιτρέπεται η μεταφορά συντελεστή δόμησης, ή να επιτρέψει τη διαδικασία αυτή μόνο για οικοδόμηση κτιρίων εντός της περιοχής, όπου ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να κάνει χρήση της μεταφοράς συντελεστή. Δηλαδή, αν κάποιος έχει κληρονομήσει ένα νεοκλασικό στην Πλάκα, το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο, για παράδειγμα, τότε θα μπορεί να μεταφέρει το συντελεστή δόμησής του, μόνο για να οικοδομήσει πάλι στην περιοχή της Πλάκας και πουθενά αλλού.

από το newsbomb.gr