Shopping Alert

Γενική Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011

Η Γενική Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2011, ξεκινάει στις 10 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Μαΐου, σύμφωνα με την ανακοίνωση στη σχετική συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία είναι αρμόδια για την υλοποίηση του έργου της Γενικής Απογραφής.

Σκοπός της Γενικής Απογραφής είναι να συγκεντρωθούν δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της χώρας, τα οποία είναι απαραίτητα για το σχεδιασμό της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν είναι απολύτως εμπιστευτικά και κατά τη Γενική Απογραφή δε θα ζητηθεί κανένα έγγραφο από κανέναν.

Πόσο θα μας κοστίσει;

Η Κα Ξενάκη, Γενική Διευθύντρια της Στατιστικής Υπηρεσίας, είπε σήμερα το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1 "Καλημέρα Ελλάδα", στην οποία ήταν καλεσμένη, πως η απογραφή υπολογίζεται να κοστίσει στον ελληνικό λαό γύρω στα 75 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα καλύπτουν βασικά τους μισθούς των απογραφέων και τομεαρχών, ως ακολούθως:
"...Οι Απογραφείς δύνανται να είναι ιδιώτες, δημόσιοι υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών (πλην της ΕΛΣΤΑΤ, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Προστασίας του  Πολίτη), υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου & Ιδιωτικού Δικαίου και υπάλληλοι Οργανισμών.

Η αμοιβή των απογραφέων καθορίζεται ως ακολούθως:
• 1,7 € για κάθε κατοικία που θα απογράφεται
• 1,3 € για κάθε άτομο που θα απογράφεται εντός του Απογραφικού Τμήματος, δηλαδή της περιοχής που θα του ανατεθεί από τον αρμόδιο Επόπτη και η οποία θα περιλαμβάνει, κατά προσέγγιση 150 κατοικίες.

...Σύμφωνα με το σχεδιασμό των απογραφικών εργασιών, εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθούν μέχρι δεκατέσσερις χιλιάδες (14.000) Τομεάρχες σε όλη τη χώρα, με αμοιβή διακόσια ευρώ (€ 200,00) μικτά ανά μήνα, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για όσους εκδίδουν δελτίο παροχής υπηρεσιών. Αναμένεται να απασχοληθούν για τέσσερις περίπου μήνες, μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2011.

Οι Τομεάρχες δύνανται να είναι ιδιώτες ή δημόσιοι υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών (πλην της ΕΛ.ΣΤΑΤ., του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη) ή υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου ή υπάλληλοι Οργανισμών, και θα απασχοληθούν στις εργασίες διενέργειας των Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών, στην περιοχή (Τομέα) που θα τους ανατεθεί από τους κατά τόπους Επόπτες Απογραφής."

Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ

Βάσει νόμου για όσους δεν συμμετέχουν στη διαδικασία της απογραφής προβλέπονται πρόστιμα από 1.000 έως 50.000 ευρώ.
«Δεν υπάρχει απόφαση να χρησιμοποιηθούν αυτές οι κυρώσεις από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο πλαίσιο της Γενικής Απογραφής. Αντιθέτως, επαφίεται στο φιλότιμο και υποχρέωση των κατοίκων της χώρας να δώσουν έγκυρες πληροφορίες» δήλωσε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου.

Τί θα μας ρωτήσουν;

Θα σας ρωτήσουν για την κατοικία σας, για τα άτομα που μένουν μαζί σας, την ηλικία σας, το επάγγελμά σας, το επίπεδο εκπαίδευσής σας, την κατάσταση απασχόλησής σας.

Τι γίνεται αν λείπουμε την ώρα που θα μας χτυπήσει το κουδούνι ο Απογραφέας;

Η Απογραφή θα γίνει σε διάστημα 15 ημερών. Σε περίπτωση που απουσιάζετε ο Απογραφέας θα σας αφήσει σημείωμα με τον αριθμό του τηλεφώνου του, ώστε να επικοινωνήσετε μαζί του και να ορίσετε νέα συνάντηση.

Πώς θα ξέρω αν αυτός που θα μου χτυπήσει το κουδούνι είναι πραγματικά ο Απογραφέας;

Ο Απογραφέας θα φέρει κονκάρδα με το ειδικό σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, το όνομά του, καθώς και το όνομα και τηλέφωνο του επόπτη του.
Σε περίπτωση αμφιβολίας, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΕΛΣΤΑΤ στους τηλεφωνικούς αριθμούς: 213 135 2138-40.


Και φόρμα δήλωσης Δωρητή Οργάνων στη φετινή απογραφή

Κατά την απογραφή, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν δωρητές Οργάνων, μέσω του ενημερωτικού εντύπου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που θα διανέμεται σε κάθε νοικοκυριό. Η πρώτη φορά που έγινε αυτό μέσω της Απογραφής Πληθυσμού, ήταν κατά την απογραφή το 2001. Το έντυπο του Οργανισμού, που θα διανέμουν οι απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ, έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, ενώ περιλαμβάνει και τη φόρμα δήλωσης Δωρητή Οργάνων. Ο ενδιαφερόμενος τη συμπληρώνει και την αποστέλλει ο ίδιος στον ΕΟΜ, μέσω ΕΛΤΑ, δωρεάν, χωρίς γραμματόσημο.



Παρατίθενται παρακάτω τα βασικά ερωτήματα του δελτίου απογραφής, ώστε να έχετε μια ιδέα του περί τίνος πρόκειται και φυσικά, να προετοιμαστείτε να απαντήσετε.



ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ - ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ ΤΗΣ 9ης ΜΑΪΟΥ 2011

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Χαρακτηριστικά κανονικής κατοικίας
1. Είδος κατοικίας
2. Κατάσταση κατοικίας
3. Τύπος κτιρίου όπου βρίσκεται η κατοικία
4. Περίοδος κατασκευής

Ανέσεις κανονικής κατοικίας ή άλλου είδους κατοικούμενου χώρου
5. Συνολική επιφάνεια της κατοικίας (μ²)
6. Αριθμός κανονικών δωματίων εκτός κουζίνας
7. Κουζίνα
8. Ύδρευση
9. Λουτρό ή ντους
10. Τουαλέτα ή WC
11. Θέρμανση
12. Μόνωση κατοικίας
13. Κύρια χρησιμοποιούμενη πηγή ενέργειας
14. α. Αριθμός αυτοκινήτων στη διάθεση του νοικοκυριού, β. Αριθμός θέσεων στάθμευσης στη διάθεση του νοικοκυριού
15. Πρόσβαση στο διαδίκτυο
16. Προωθείτε τα οικιακά απορρίμματά σας για ανακύκλωση;
17. Το νοικοκυριό κατέχει την κατοικία ως:

Β. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ
Αναγράφονται μόνο τα μέλη του νοικοκυριού (παρόντα και προσωρινά απόντα) με τη σειρά που απογράφονται στο δελτίο απογραφής ατόμου. δεν αναγράφονται τα προσωρινά φιλοξενούμενα άτομα έστω και αν έχουν κάποια συγγένεια με τα μέλη του νοικοκυριού.

Γ. ΔΕΛΤΙΟ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΑΤΟΜΟΥ
1. Επώνυμο, Όνομα κλπ
2. Φύλο
3. Ημερομηνία γέννησης
4. Σχέση με το νοικοκυριό
5. Οικογενειακή κατάσταση
6. Τόπος μόνιμης κατοικίας της μητέρας σας κατά τη γέννησή σας
7. Ποιας χώρας είστε υπήκοος;
8. Ποιας Δημοτικής Ενότητας (πρώην Δήμου ή Κοινότητας) τα δημοτολόγια είστε εγγεγραμμένος;
9. Είχατε ποτέ διαμείνει σε άλλο οικισμό της Ελλάδος;
10. Είχατε ποτέ διαμείνει σε χώρα εξωτερικού;
11. Επίπεδο εκπαίδευσης
12. Τίτλος σπουδών
13. Ποια ήταν η κύρια ασχολία σας την εβδομάδα 3 - 9 Μαΐου 2011;
14. Σε τι είδους κατάστημα, επιχείρηση εργαζόσασταν την εβδομάδα 3 - 9 Μαΐου ή την τελευταία φορά που εργαστήκατε;
15. Ποιο είναι το επάγγελμα που κάνετε ή κάνατε την τελευταία φορά που εργαστήκατε;
16. Ποια είναι ή ήταν η θέση σας στην εργασία αυτή;
17. Ώρες απασχόλησης
18. Τόπος εργασίας
19. Πόσα άτομα εργάζονται στο κατάστημα κλπ., που απασχολείστε ή απασχοληθήκατε;
20. Κύρια πηγή πόρων ζωής
21. Πόσα τέκνα έχετε γεννήσει;

Αναλυτικά τις φόρμες των δελτίων απογραφής, και περισσότερες πληροφορίες, θα βρείτε στην Ελληνική Στατιστική Αρχή