Shopping Alert

Διαμέρισμα 66τμ. στην Στοκχόλμη

Αυτή τη φορά πάμε Σουηδία, για να δούμε αναλυτικά ένα εκπληκτικό διαμέρισμα, το οποίο διατίθεται ακόμη προς πώληση, στα 317.000$ (περίπου 248.000€ !!). Αν και η τιμή είναι εκπληκτική, εδώ δεν θα ασχοληθούμε με την πώληση -δεν είναι αυτό το αντικείμενό μας- αλλά με την παρουσίαση. Γιατι;

Επειδή, αυτό το διαμέρισμα μπορεί να μας δώσει μερικά μαθήματα οικονομικής αλλά εντυπωσιακής διακόσμησης. Μοντέρνες λιτές γραμμές και άσπρο-μαύρο για το σαλόνι. Προσέξτε ότι τα έπιπλα είναι από το ΙΚΕΑ. Τη διαφορά εδώ κάνει το μεγάλο χαλί και την 'απαραίτητη' αντίθεση το έθνικ διακοσμητικό. Τα λουλούδια είναι παντού και πάντοτε παρόντα, ακόμη και σε όχι και τόσο εντυπωσιακές συνθέσεις, όπως κι εδώ. Το μεγάλο άνοιγμα στον τοίχο ενώνει ή/και απομονώνει την κρεβατοκάμαρα. Το ενιαίο του χώρου εξασφαλίζει η χρήση ομοιόμορφου παρκέ. Μια αισθητική παράβαση: Λείπουν οι κουρτίνες! Αυτό το δωμάτιο φωνάζει για κουρτίνες. Κατά τα άλλα όμως, ο χώρος έχει αξιοποιηθεί σωστά και με μικρό προϋπολογισμό. Τα λευκά είδη, προφανώς, θα τα προσθέσει ο νέος ιδιοκτήτης.

Δυο μικρά κάδρα πάνω από τον καναπέ, δένουν το έθνικ στυλ του διακοσμητικού που βρίσκεται απέναντί τους. Αλλά και του παλιού μπαούλου που έχει επιλεγεί να παίξει το ρόλο της κονσόλας φιλοξενώντας πάνω του τον μεγάλο παλιό καθρέφτη. Ενα μάτσο ψηλά αποξηραμένα κλαριά στη γωνία και το διακριτικό τζάκι στην είσοδο του δωματίου, στολισμένο κι εκείνο με έθνικ αντικείμενα. (Η λάμπα απαράδεκτη, αν και όχι εντελώς παράταιρη.)

Η κρεβατοκάμαρα τώρα, αποτελείται από το κλασικό πλέον μοντέλο της ΙΚΕΑ, σε φυσικό χρωματισμό. Προσέξτε πως το χαλί που έχει τοποθετηθεί κάτω από το κρεβάτι, οριοθετεί το χώρο, προσθέτοντας στο αισθητικό αποτέλεσμα. Τα λευκά κλινοσκεπάσματα έρχονται να δώσουν κι εκείνα με τη σειρά τους την δική τους νότα σ' αυτό το καθαρό και φυσικό περιβάλλον διαβίωσης. Μικρή λεπτομέρεια: το ψάθινο σκαμπό στη γωνία. Εδώ τα κάδρα και διακοσμητικά δεν βρίσκονται στον τοίχο, αλλά είναι αραδιασμένα ανέμελα πάνω σ' ένα στενό ράφι. Αυτό φυσικά δεν ενδείκνυται για την Ελλάδα, γιατί με τόσους σεισμούς κινδυνεύετε να σας έρθουν στο κεφάλι. Και, επί τη ευκαιρεία, καλό θα ήταν να μην τοποθετείτε μεγάλα κάδρα ή άλλα αντικείμένα στον τοίχο πάνω από το προσκεφάλι σας, για καθαρά πρακτικούς λόγους! Διακρίνουμε επίσης και μια κλασική πορτοκαλί πολυθρόνα, με ένα φωτιστικό δαπέδου πίσω της, η οποία προσφέρει μια χαλαρή γωνιά για διάβασμα.

Περνώντας στην κουζίνα, βλέπουμε την ακολουθεία της μοντέρνας λιτής γραμμής, σε μαύρο χρώμα (κι αυτή από ΙΚΕΑ, αλλά πώς να το κάνουμε; στη Σουηδία είναι!). Μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια: το μαύρο τραπεζομάντιλο. Και ναι, εδώ υπάρχουν και κουρτίνες και μάλιστα μαύρες κι αυτές. Οπως και τα διακοσμητικά που έχουν κρεμαστεί στον τοίχο. Τη μονοτονία σπάει το έντονο πορτοκαλί του πλαστικού φωτιστικού.

Είναι μόλις 66τμ., έχει επιπλωθεί με το φθηνότερο δυνατό τρόπο και καταφέρνει να συνδυάσει μοντέρνα και έθνικ στοιχεία δημιουργώντας διακοσμητικό ενδιαφέρον. Σίγουρα μπορεί και το δικό σας διαμέρισμα να του μοιάσει λιγάκι.

Οι φωτογραφίες είναι από το freshome