Shopping Alert

Πώς να επιλέξετε τηλεόραση επίπεδης οθόνης

Οταν πρόκειται να αγοράσετε την επόμενη τηλεόρασή σας, μια σειρά από παράγοντες θα πρέπει να συμβάλλουν στην απόφασή σας. Ενώ πολλοί τείνουν να αγοράζουν την μεγαλύτερη τηλεόραση που μπορούν να αντέξουν τα οικονομικά τους, υπάρχουν πολλά άλλα χαρακτηριστικά που είναι πολύ πιο σημαντικά από το μέγεθος για τις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας. Πριν επιλέξετε μια τηλεόραση με επίπεδη οθόνη, θα πρέπει να γνωρίζετε για τους διαφορετικούς τύπους οθόνης, την ανάλυση, την αναλογία αντίθεσης και άλλα χαρακτηριστικά που έχουν οι σύγχρονες επίπεδες οθόνες.

Επιλέξτε έναν τύπο τηλεόρασης

Κατανοήστε τη διαφορά μεταξύ των τύπων τηλεοράσεων. Οι τρεις πιο κοινοί τύποι τηλεοράσεων με επίπεδη οθόνη είναι οι Plasma, LED και LCD. Οι διαφορές αυτών των τύπων είναι οι εξείς:

  • Οι τηλεοράσεις Plasma δημιουργούν μια εικόνα στέλνοντας ένα ηλεκτρικό φορτίο που εφαρμόζεται σε ένα λεπτό φύλλο από μικροσκοπικά κύτταρα πλάσματος.
  • Οι τηλεοράσεις LCD αποτελούνται από υγρούς κρυστάλλους που συμπιέζονται ανάμεσα σε δυο γυάλινες πλάκες και υποστηρίζονται από λαμπτήρα φθορισμού. Όταν εφαρμόζεται ηλεκτρικό φορτίο στο κρύσταλλο δημιουργείται εικόνα.
  • Οι τηλεοράσεις LED είναι παρόμοιες με τις LCD με τη διαφορά ότι αντί για λαμπτήρα φθορισμού, χρησιμοποιούν εκατοντάδες ισοκατανεμημένα LEDs.

Συγκρίνετε αναλογίες αντίθεσης. Στην αντίθεση έγκειται η δυνατότητα της τηλεόρασής σας να εμφανίζει φωτεινές και σκοτεινές εικόνες ταυτόχρονα. Η υψηλότερη αναλογία αντίθεσης, υποδηλώνει και την υψηλότερη ποιότητα της εμφανιζόμενης εικόνας. Εάν η τηλεόρασή σας διαθέτει μια φτωχή αναλογία αντίθεσης, θα χάνετε την λεπτομέρεια σε πολύ φωτεινές ή πολύ σκοτεινές σκηνές. Αν και αυτό δεν είναι συνήθως και πολύ σημαντικό πράγμα, ωστόσο, είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Γενικά, οι τηλεοράσεις πλάσματος έχουν τις καλύτερες αναλογίες αντίθεσης. Οι LED οπίσθιου φωτισμού ακολουθούν στενά. Οι LED φωτισμού ακμής και οι LCD έχουν ελαφρώς χαμηλότερη αναλογία αντίθεσης.

Οι περισσότερες οθόνες LCD ξεκινούν από μια αναλογία περίπου 600:1, ενώ οι οθόνες πλάσματος ξεκινούν από 1.000:1. Και οι δύο τύποι μπορούν να φτάσουν μέχρι και 10.000:1. Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει προς στιγμήν πρότυπο μέτρο για την αναλογία αντίθεσης, οι κατασκευαστές τείνουν να υπερβάλλουν σε αυτό το σημείο. Συμβουλευτείτε κριτικές αξιολόγησης για κάθε προϊόν ώστε να έχετε μια καλύτερη ιδέα.

Εκτός από την υψηλή αντίθεση, αναζητήστε την καλύτερη δυνατή εικόνα και στην ποιότητα του μαύρου χρώματος. Ενώ η φωτεινότητα μπορεί να προσαρμοστεί, πολλές οθόνες LCD έχουν δυσκολία στην δημιουργία απόλυτου μαύρου χρώματος, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε εξασθενημένες εικόνες.

Δείτε πόσο καλά χειρίζεται τη γρήγορη κίνηση κάθε τύπος οθόνης. Για να παρακολουθήσετε ένα πολύ γρήγορο σπορ, μια τηλεόραση πλάσματος είναι ό,τι καλύτερο, μιας και αποδίδουν την ομαλότερη κίνηση. Αλλά και οι LCD και LED τηλεοράσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά στον τομέα αυτό τα τελευταία χρόνια.

Σημειώστε ότι οι τηλεοράσεις πλάσματος διατρέχουν τον κίνδυνο να καταστραφούν από τις στατικές εικόνες, όπως είναι πχ τα λογότυπα των δικτύων. Αυτού του τύπου οι εικόνες καίνε την οθόνη στα σημεία υψηλής φωτεινότητας και η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη. 


Εξετάστε το ρυθμό ανανέωσης. Ο ρυθμός ανανέωσης αναφέρεται στο πόσο συχνά ενημερώνεται η εικόνα που προβάλλεται στην οθόνη. Το ποσοστό ανανέωσης μετριέται σε Hertz, με 60Hz ως πρότυπο. Ενώ οι περισσότεροι θεατές δεν παρατηρούν τη διαφορά του υψηλού από τον χαμηλό ρυθμό ανανέωσης, εντούτοις, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας εάν θέλετε να παίζετε videogames νέας γενιάς.

Σκεφτείτε την κατανάλωση. Οι τηλεοράσεις LCD συνήθως απαιτούν μονάχα έναν οπίσθιο λαμπτήρα φθορισμού, ενώ οι τηλεράσεις πλάσματος απαιτούν κάθε μικροπίξελ τους να φωτίζεται ξεχωριστά. Σε γενικές γραμμές, κοστίζει περίπου 50% περισσότερο (σε κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας) η λειτουργία των τηλεοράσεων πλάσματος σε σχέση με τις LCD. Οι οθόνες LED καταναλώνουν λιγότερη ποσότητα ενέργειας, καταναλώνοντας κάπου 40% λιγότερο από μια LCD.

Εξετάστε την διάρκεια ζωής της τηλεόρασης. Ενώ κανείς από τους τρεις τύπους δεν έχει μικρή διάρκεια ζωής, η οθόνη πλάσματος έχει το μικρότερο χρόνο καλής απόδοσης, -60.000 ώρες (με άλλα λόγια, θα χρειαστούν 33 χρόνια για να είναι η φωτεινότητα της τηλεόρασης στο ήμισυ της ποιότητας μιας καινούργιας, αν χρησιμοποιηθεί για 5 ώρες την ημέρα). Οι LED τηλεοράσεις έχουν γενικά ένα χρόνο καλής απόδοσης πάνω από τις 100.000 ώρες. Οι οθόνες LCD βρίσκονται κάπου ανάμεσα.

Εξετάστε την τιμή. Σε γενικές γραμμές, οι οθόνες LCD είναι πιο προσιτές οικονομικά (μπορεί να είναι η μόνη σας επιλογή για μικρότερα μεγέθη οθόνης). Οι τηλεοράσεις πλάσμα είναι γενικά διαθέσιμες μόνο με τις μεγαλύτερες οθόνες και είναι ελαφρώς πιο ακριβές από τις ανάλογες LCD. Οι οθόνες LED είναι η πιο πρόσφατη τεχνολογία τηλεόρασης και είναι πολύ πιο ακριβές.

Επιλέξτε ανάλυση οθόνης.

Οι περισσότερες τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης προσφέρονται σε ανάλυση 720p ή 1080p, όταν η κλασσική ανάλυση για τις συμβατικές και καλωδιακές τηλεοράσεις είναι αντίστοιχα 480i ή 480p.

720p είναι η ανάλυση για οθόνες που έχουν σειρές από 1280x720 pixels, ανεξάρτητα από το μέγεθος της τηλεόρασης. Αυτή την ανάλυση χρησιμοποιούν κανάλια καλωδιακής και δορυφορικής τηλεόρασης, καθώς και πιο προηγμένες συσκευές αναπαραγωγής DVD.

1080p είναι η ανάλυση για οθόνες που έχουν σειρές 1920x1080 pixels και χρησιμοποιείται κυρίως για Blu-ray players, αν και ο Blu-ray player μπορεί επίσης να προσφέρει περιεχόμενο σε ανάλυση 720p για τηλεοράσεις που δεν έχουν 1080.

Συγκρίνετε πρόσθετα χαρακτηριστικά.

Σκεφθείτε πού θα τοποθετηθεί η τηλεόρασή σας. Το μέγεθος της οθόνης και μόνο, αν και είναι σημαντικός παράγοντας, δεν πρέπει να είναι η κύρια προτεταιότητα κατά την επιλογή μιας τηλεόρασης με επίπεδη οθόνη. Αφήστε το μέγεθος του δωματίου σας να υπαγορεύσει το μέγεθος της οθόνης που θα επιλέξετε. Η ιδανική απόσταση θέασης από την οθόνη πρέπει να είναι τουλάχιστον στο διπλάσιο από το μέγεθός της.

Σκεφθείτε τι θέλετε να συνδέσετε στην τηλεόρασή σας. Οι διαθέσιμες είσοδοι κάθε μοντέλου καταδεικνύουν και τα κατάλληλα περιφερειακά που μπορείτε να εφαρμόσετε σε αυτήν. Εάν ήδη διαθέτετε τέτοιες συσκευές, προσέξτε να είναι συμβατές και να μπορούν να εφαρμοστούν στη νέα σας τηλεόραση πριν την αγοράσετε.


Σημ.: Το άρθρο αυτό είναι μετάφραση άρθρου του wikiHow