Shopping Alert

«Made in Britain»: Σύγχρονη βρετανική τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη

Η σύγχρονη βρετανική τέχνη αποτελεί το θέμα έκθεσης που ξεκινά την Τετάρτη στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο οδού Πειραιώς). Η πολυαναμενόμενη έκθεση «Made in Britain» περιλαμβάνει έργα από την συλλογή του Βρετανικού Συμβουλίου και παρουσιάζει τις αλλαγές στην καλλιτεχνική παραγωγή Βρετανών καλλιτεχνών από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα.

Οι αλλαγές στον ρόλο της τέχνης για την βρετανική κοινωνία και η μεταβολή της από δραστηριότητα που απευθυνόταν σε μια περιορισμένη ελίτ σε εξαιρετικά δημοφιλές πολιτιστικό προϊόν, σημάδεψαν την καλλιτεχνική παραγωγή καλλιτεχνών που ζούσαν και εργάζονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έκθεση «Made in Britain» καλύπτει τις δεκαετίες 1980-2010.

Μέσα σε αυτήν τη χρονική περίοδο που καλύπτει η έκθεση, ο ρόλος της τέχνης στη βρετανική κοινωνία έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές. Από το Intellectual Depression των Gilbert & George (1980) μέχρι το The Sister Troop του Gary Hume (2009) η έκθεση αφηγείται το πώς η τέχνη χαρτογράφησε και κατέγραψε αυτές τις αλλαγές – ούσα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών μεταβολών η ίδια.

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 140 έργα από ένα μεγάλο φάσμα καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους οι Κιθ Αρνατ, Έλεν Τσάντγουικ, Πήτερ Ντόιγκ, Γκίλμπερτ & Τζορτζ, Ντέμιεν Χερστ, Σάρα Λούκας, Μαρκ Τίτχνερ, Κορνίλια Πάρκερ και Μαρκ Γουόλινγκερ.

Η έκθεση χαρτογραφεί το εύρος των καλλιτεχνικών πρακτικών, ομάδων και τάσεων που προέκυψαν από αυτές τις αλλαγές, από την μινιμαλιστική γλυπτική μέχρι τους Young British Artists, από την ζωγραφική αφαίρεση μέχρι την καταγραφή ζωντανών δράσεων, από την αυτό-αναπαράσταση μέχρι την συμμετοχή, μέσα από έργα διακεκριμένων αλλά και νεότερων καλλιτεχνών.

Άλλοι παράγοντες όπως η θέσπιση του Turner Prize το 1984 (το πρώτο βραβείο που καθιερώθηκε για νέους σύγχρονους καλλιτέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο) ή το άνοιγμα της Tate Modern το 2000, η κατάργηση του εισιτηρίου στις δημόσιες γκαλερί και μουσεία το 2001, έχουν όλα συμβάλλει στο να φέρουν τη σύγχρονη τέχνη πιο κοντά σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό – και μάλιστα συχνά σε ένα κοινό το οποίο δεν έχει καμία προηγούμενη εμπειρία ή γνώση πάνω στις εικαστικές τέχνες.

Πολλά από τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Όλα ανήκουν στην ιδιαίτερα αξιόλογη συλλογή του Βρετανικού Συμβουλίου, που αριθμεί περισσότερα από 8500 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίας, καθώς και media installations και video works.

Μέσα στη συλλογή αντικατοπτρίζεται η εξέλιξη της Βρετανικής τέχνης από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα έως σήμερα.

Kατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λάβουν χώρα εκπαιδευτικά προγράμματα και πολλές εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν από τα εγκαίνια της έκθεσης, στις 14 Φεβρουαρίου (ώρα 18.00) με την ομιλία του Βρετανού καλλιτέχνη Μαρκ Τίχνερ.

Ο καλλιτέχνης θα βρεθεί στην Ελλάδα θα μιλήσει για τη δουλειά του, την οποία ο ίδιος περιγράφει ως «έναν διάλογο στο πώς δέχεται ο καθένας σκέψεις και ιδέες».

Ο Μαρκ Τίχνερ υπήρξε υποψήφιος για το βραβείο Turner το 2006 για προσωπική του έκθεση στην οποία πραγματευόταν τις εντάσεις ανάμεσα στα διάφορα συστήματα πίστης, από τη θρησκεία και την πολιτική έως τη φιλοσοφία και την επιστήμη. Στο πλαίσιο της έκθεσης Made in Britain στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζεται το έργο του The Future Demands your Participation.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη και θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου.

photo: Gilbert & George Intellectual Depression, 1980 Μεικτή τεχνική | Mixed media © The Αrtist, Courtesy White Cube (Φωτογραφία: Μουσείο Μπενάκη )
Newsroom ΔΟΛ 
από το in.gr