Shopping Alert

Μικρό μπάνιο; No problema!!

Εάν το σπίτι σου διαθέτει μικρό μπάνιο μην απελπίζεσαι. Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να διαμορφώσουν και να μεταμορφώσουν ακόμη και τους πιο μικρούς χώρους. Ειδικά στο μπάνιο βέβαια, υπάρχει ένας κάπως μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας, μιας και η λειτουργικότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο. Είναι ένας χώρος που πέρα από την αυτονόητη χρήση του (αυτή της προσωπικής υγειινής) οφείλει να είναι κι ο χώρος αποθήκευσης απορρυπαντικών, καλλυντικών, φαρμακευτικών... Ολα αυτά είναι αρκετά για να φέρουν έναν μικρό πονοκέφαλο σε κάποιον.

Αλλά είπαμε: Λύσεις Υπάρχουν!

Αποθηκευτικοί χώροι

Οσο πιο μικρό είναι το μπάνιο, τόσο λιγότεροι είναι και οι αποθηκευτικοί του χώροι. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να φροντίσουμε πρώτα απ' όλα είναι να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους.

Ντουλάπια νιπτήρα

photo via micasarevista.com
photo via micasarevista.com
Είναι πρώτης τάξεως λύση και η πρώτη σκέψη που προκύπτει. Θέμα 1ο: Δεν είναι και τόσο φτηνά. Λύση: Δεν χρειάζεται να είναι οπωσδήποτε έπιπλο. Μπορείτε να εφαρμόσετε ένα ή δύο ράφια ή να τα "χτίσετε" όπου είναι εφικτό (όπου κι εάν υπάρχουν δηλαδή κατάλληλες αρχιτεκτονικές εσοχές ή όπου προσφέρεται η διαρρύθμιση).

Τι να προσέξετε:
Πρέπει να υπάρχει χώρος μεταξύ του ντουλαπιού και του πατώματος για να μπορεί κανείς να στέκεται ανεμπόδιστα μπροστά στον νιπτήρα, να είναι δηλαδή ντουλάπια τοίχου και όχι δαπέδου, έτσι θα είναι πιο άνετα. Αποφύγετε να τοποθετήσετε καλάθια στο σημείο που πατάτε -ειδικά από ευπαθή υλικά, όπως ψάθα ή καλάμι- γιατί πολύ σύντομα θα τα δείτε να διαλύονται από την "ταλαιπωρία" κι είναι κρίμα.




Meuble Salle de bain en teck
Galyno Solo Tikamoon
JAMERSON - Bathroom
Undersink Storage Cupboard - White
BALLA Under-Sink Bathroom
Cabinet Unit in Solid Bamboo


Ντουλάπια - ραφιέρες δαπέδου

Μικρά άλλα θαυματουργά. Ικανά να χωρέσουν ένα σωρό πράγματα και ταυτόχρονα -κάποια τουλάχιστον από αυτά- όμορφα.

Τι να προσέξετε:
Να υπάρχει ελεύθερος χώρος μπροστά από αυτά ώστε να ανοίγουν αρκετά καλά οι πόρτες των ντουλαπιών. Να έχουν το κατάλληλο βάθος για την χρήση που θέλετε. Εάν δηλαδή θέλετε ένα ντουλάπι ή ράφι για να τοποθετείτε εκεί μπουρνούζια και πετσέτες, φροντίστε να έχει βάθος τουλάχιστον 45εκ. Για μικροαντικείμενα, μπουκαλάκια κλπ ακόμη και 20εκ. αρκούν.

BALLA Floor Standing Bathroom
Cabinet Drawer Unit in Solid Bamboo
3 Drawer White Wood Storage Cabinet

Bathroom Slim Line Storage Tower
Closed Bathroom Unit Tall Mobel Solid Oak


Γωνιακά ντουλάπια 

Είναι μια κάποια λύση, παρότι η χωρητικότητά τους είναι σχετικά περιορισμένη. Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2-3 στη σειρά, με κάποια απόσταση ύψους του ενός από το άλλο, ώστε να εκμεταλλευτείτε και τα ράφια που δημιουργούνται κατ' αυτόν τον τρόπο στο ενδιάμεσο.

Set of 2 Shaker style Corner Cabinets


Κάλυψη κενού χώρου

Σε περιπτώσεις που η ανάγκη εξοικονόμισης χώρου είναι απελπιστικά επιτακτική, μπορείτε να επιστρατεύσετε κάποιες ιδιαίτερες λύσεις όπως τα ειδικά έπιπλα που καλύπτουν τον χώρο πίσω και πάνω από τη λεκάνη ή τις ειδικές κατασκευές που εξασφαλίζουν χώρο στα πλάγια της μπανιέρας.

JAMERSON - Over Toilet
Storage / Bathroom Etagere Cupboard - Pine


Ράφια

Ακολουθείστε το βασικό κανόνα για το ύψος τοποθέτησης εάν θέλετε να μην ενοχλούν το οπτικό σας πεδίο: Αναρτήστε τα πάνω από την κάσα της πόρτας κι εάν είναι απαραίτητο και κατά μήκος του δωματίου του λουτρού. Σε αυτό το ύψος -εννοείται πως- μπορείτε να αναρτήσετε και ντουλάπια τοίχου με συρόμενες [στην καλύτερη περίπτωση] πόρτες, που είναι και πιο βολικά.

Τι να προσέξετε:
Δείξτε προσοχή στην επιλογή των βάσεων των ραφιών που θα χρησιμοποιήσετε, γιατί αυτές είναι που θα δώσουν το στυλ που έχετε επιλέξει να εφαρμόσετε.
Προτιμήστε να αποθηκεύετε τα διάφορα μικροαντικείμενα μέσα σε κουτιά, ούτως ώστε να είναι και οργανωμένα και ευπαρουσίαστα, αλλά και να μην σκονίζονται. Η σκόνη στο μπάνιο είναι μεγάλος μπελάς καθότι με την υγρασία κολλάει στα αντικείμενα και πολλές φορές δημιουργούνται στάλες από βρωμιά επάνω τους. Είναι μια φρίκη! Αποφύγετε όσο γίνεται να έχετε εκτεθειμένα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε συχνά στο μπάνιο.
Εάν θέλετε να "εξαφανίσετε" τα ράφια που τοποθετείτε ψηλά στον τοίχο του μπάνιου φροντίστε να τα βάψετε στο ίδιο χρώμα με τον τοίχο και να χρησιμοποιήσετε κουτιά αποθήκευσης επίσης στο ίδιο χρώμα με αυτόν.

Γωνιακά ράφια

Χρήσιμα, αλλά κακόγουστα. Σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης χρησιμοποιήστε τα, αλλά καλό θα ήταν να τα τοποθετήσετε σε σημείο που δεν είναι και πολύ εμφανές, όπως για παράδειγμα στη γωνία του τοίχου της μπανιέρας που καλύπτεται πάντα -οπτικά- από την κουρτίνα του μπάνιου. Εννοείται πως εκεί τοποθετείτε αντικείμενα 'φιλικά στο νερό' μιας και θα βρέχονται διαρκώς. Αποφύγετε χάρτινες συσκευασίες, σαπούνια και γενικά οτιδήποτε χαλάει όταν βρέχεται.

Lot de 2 étagères d'angle pour salle de bain


Καθρέπτης νιπτήρα

Αν και οι απλοί καθρέπτες αφήνουν περισσότερα περιθώρια διακοσμητικής έκφρασης, εντούτοις, σε ένα μικρό μπάνιο, καλό θα ήταν να προτιμήσετε τους καθρέπτες με αποθηκευτικό χώρο. Αυτό θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αρκετά από τα συνήθη μικροαντικείμενα που ευθύνονται για την όψη ακαταστασίας, που είναι τουλάχιστον εγκληματική σε ένα μικρό χώρο.
Το ξέρω ότι κάποιοι από εσάς ήδη έκαναν μια γκριμάτσα δυσανασχέτισης και μόνο στο άκουσμα του είδους, αλλά μην άγχεστε. Κυκλοφορούν ένα σωρό πράγματα πλέον στο εμπόριο και πάντα κάπου θα υπάρχει κάτι αρκετό για να ικανοποιήσει ή να προσαρμοστεί στα γούστα σας.
TALLULA - White Double Mirror
Bathroom Wall Storage Cabinet
NEW ENGLAND -
Mirrored Bathroom Wall Cabinet - White
Illuminated Bathroom Mirror Cabinet,
Rated with built-in 240v Shaver Socket
Hudson Reed Bathroom Furniture
Sphere Mirror Cabinet LF219

Γενικά στοιχεία

Χαλάκι μπάνιου

Χμμμ.... Ανήκω σε αυτούς που απεχθάνονται τα χαλάκια του μπάνιου, όσο χρήσιμα κι αν είναι για λόγους ολισθηρότητας ή/και ζεστασιάς, εξ ου και η πλέον ακατάλληλη για να δώσω οποιαδήποτε συμβουλή γι' αυτά. Το μόνο που έχω να πω είναι: φροντίστε τουλάχιστον να είναι από φυσικά υλικά, μπαμπού, φελλό, πέτρες... ή έστω κάτι πολύ ιδιαίτερο και light. Ένα κιλίμι πχ σε παλ χρώματα ή κάτι τελοσπάντων όσο το δυνατόν πιο ...διακριτικό.

Κουρτίνα μπάνιου

Μεγάλο κεφάλαιο! Η κουρτίνα του μπάνιου μπορεί πανεύκολα να αναδείξει ή και να καταστρέψει ακόμη και την πιο προσεγμένη και μελετημένη κατά τα άλλα διακόσμηση. Φροντίστε να είστε συνεπείς στα χρώματα και τα σχήματα που θα έχει ώστε να ακολουθεί το υπόλοιπο στυλ. Οσο κι εάν σας αρέσει η χιουμοριστική παρδαλή κουρτίνα που έπεσε στα χέρια σας -ένας Θεός ξέρει πώς- μην την κοτσάρετε με το έτσι θέλω σε ένα μπάνιο που έχει ένα κάποιο στυλ διαφορετικό. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτό το μπάνιο τυγχάνει να είναι και μικρό. Το mix & match δεν είναι και τόσο εύκολο όσο μπορεί να φαντάζονται ορισμένοι. Ειδικά σε μικρούς χώρους.

Rideau de Douche 180x200 cm NOIR
Spirella Cities Silver. Tenda per doccia 180x200 cm


Διακοσμητικά στοιχεία

Φυτά στο μπάνιο

Η αδυναμία μου, δεν το συζητώ! Αλλά, τι φυτά; Ειδικά! Προτιμείστε τα παχύφυτα που δεν την ακούνε από υγρασία και φυσικά, ό,τι κι εάν επιλέξετε, φροντίστε να έχει την κατάλληλη κλίμακα για το χώρο σας. Μικροί χώροι - μικρά φυτά. Ακόμη κι εάν μοιάζει σε άλλον χώρο με μινιατούρα, σε έναν μικρό χώρο θα βρει τη θέση που του αναλογεί και θα δώσει τη νότα που πρέπει. Οσο για τα λουλούδια, είναι μια απολαυστική πολυτέλεια που μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας σε ειδικές περιπτώσεις και ξεχωριστές ημέρες. Μόνο μην ενδώσετε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε πλαστικά. Δεν ξέρω εάν είναι η ιδέα μου, αλλά προσωπικά, κάθε φορά που βλέπω πλαστικά λουλούδια μου φέρνουν συνειρμικά την εικόνα των βαλσαμωμένων ζώων. Κάτι νεκρό στη θέση που θα έπρεπε να υπάρχει ζωή. Απλά είναι κρίμα!

Σαπούνια και αρωματικά

Fringe Studio Document Soap
Pleated Paper and Twine
by Touch of Europe
Αξεπέραστη αγάπη από παιδί... Λατρεύω τα σαπούνια, ειδικά τα διακοσμητικά. Ευωδιαστά, καλοσχηματισμένα, μικρά έργα τέχνης, χωρίς την οποία η ζωή είναι τουλάχιστον ανιαρή. Κάντε υπερβολές ελεύθερα. Εμένα πάντως μου αρέσει.

Οσο για τα αρωματικά, μπορείτε πάντα να εκμεταλλευτείτε διακοσμητικά την όψη των αλάτων και των αρωμάτων σας, αλλά όσον αφορά το άρωμα αυτό καθ' εαυτό δείξτε μεγάλη προσοχή.

Ενα σακουλάκι λεβάντας κρεμασμένο σε κάποιο σημείο θα δώσει μια ελαφρά νότα, αλλά σύντομα θα χαθεί από τις έντονες αναθυμιάσεις των καλλυντικών καθαρισμού και καλλωπισμού.

Για τον ίδιο λόγο, εντελώς άχρηστο είναι και το ποτ-πουρί στο μπάνιο (εκτός εάν σας αρέσει ως διακοσμητικό στοιχείο).

Εάν θέλετε μια συγκεκριμένη και σταθερή εσάνς στο χώρο, μπορείτε να καταφύγετε στο κλασικό τρικ του ψεκασμού της λάμπας με άρωμα ή να χρησιμοποιείτε τα επίσης κλασικά σπρέι χώρου.


Και για το τέλος κράτησα το σημαντικότερο:

Χρώμα 

photo via comodecorarcasa.com
Οχι, δεν είναι απαραίτητο ένα μικρό μπάνιο να είναι λευκό. Μια οποιαδήποτε παλ ή ουδέτερη - γήινη απόχρωση θα λειτουργήσει εξίσου καλά, αρκεί να μην υπάρχουν έντονες αντιθέσεις.

Οποιο χρώμα κι εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε, φροντίστε ώστε να υπάρχει αρμονία στο χώρο σας.

Αυτό, εκτός του ότι δείχνει το χώρο μεγαλύτερο, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ανανεωθείτε πιο εύκολα.

Προτιμήστε λοιπόν μια μονοχρωματική παλέτα και παίξτε με τους τόνους.