RSS email google+ facebook twitter pinterest weheartit YouTube RebelMouse aStore

23 Jun 2011

Τρίτη παράταση για ημιυπαίθριους

Νέα, τρίτη κατά σειρά παράταση για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι η παράταση ισχύει μέχρι τουλάχιστον τέλη Οκτωβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να φθάσει και μέχρι το τέλος του έτους.

Η τρέχουσα προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για την τακτοποίηση των ημιπαιθρίων έληγε στις 30 Ιουνίου.

Βάσει των εκτιμήσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τα έσοδα από τις τακτοποιήσεις θα ξεπεράσουν το 1,2 δισ. ευρώ, γεγονός που ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας δείχνει να λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν.

από το Newsbomb,gr
Read More »

Αυθαίρετα: Πρόστιμο 10% επι της αντικειμενικής αξίας

Κοντά στην οριστική λύση του προβλήματος της αυθαίρετης δόμησης με την εκ των υστέρων νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων - εκτός περιπτώσεις ανέγερσης σε παραλίες, εθνικούς δρυμούς και περιοχές Natura - φαίνεται ότι βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα Πέμπτη ριζικές αλλαγές στο σύστημα έκδοσης των οικοδομικών αδειών.

Όπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ στην ιντερνετική σελίδα του Βήματος, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ.Παπακωνσταντίνου θεωρεί ως «ρεαλιστική βάση διαλόγου» την πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων για τον υπολογισμό των προστίμων στα αυθαίρετα με συντελεστή 10% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε κτίσματος.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει συγκεκριμένη λύση και «μαθηματικό τύπο» για τον υπολογισμό του προστίμου νομιμοποίησης των αυθαιρέτων όπως ακριβώς έγινε και με την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων που απέδωσε στο δημόσιο περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή ο πρόεδρος των ιδιοκτητών κ. Στρ.Παραδιάς «η αδυναμία κατεδάφισης των αυθαιρέτων αλλά και είσπραξης των εξοντωτικών προστίμων διατήρησης, μοιραία θα οδηγηθούμε στην πεπατημένη της 'περαίωσης'.

»Μια τέτοια λύση μπορεί να επιτύχει μόνον αν είναι προσιτή και ελκυστική σε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, χωρίς 'τιμωρητικούς' αυξητικούς συντελεστές για χώρους με μεγαλύτερα εμβαδά, με τους οποίους το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να αποθαρρύνονται οι ενδιαφερόμενοι, όπως έγινε με την αλλαγή χρήσης στα υπόγεια, όπου τα χρήματα που χάθηκαν είναι περισσότερα από όσα εισπράχθηκαν σημειώνει.

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ

Οι ιδιοκτήτες βάζουν στο τραπέζι πρόταση για τη νέα ρύθμιση η οποία θα περιλαμβάνει τις εξής προϋποθέσεις:

1. Εξαίρεση από την κατεδάφιση που να προσομοιάζει με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, με μειωμένο πρόστιμο ανέγερσης και κατάργηση του προστίμου διατήρησης, με αμοιβή μηχανικών ανάλογη με τους ημιυπαίθριους.
Παράταση της προθεσμίας δήλωσης αλλαγής χρήσης (που λήγει στις 30 Ιουνίου) ώστε να δοθεί στους πολίτες η ευχέρεια της ταυτόχρονης δήλωσης χώρων που ανήκουν και στις δύο κατηγορίες κτισμάτων.

2. Υπολογισμός του προστίμου ανέγερσης, με ενιαίο συντελεστή, χωρίς κλιμακώσεις και με βάση τον τύπο:
Εμβαδόν αυθαιρέτου x Τιμή ζώνης αντικ. προσδιορισμού X 10%
Μειωτικός συντελεστής 50% για:
*Κύρια και μοναδική κατοικία
*Υπόγεια - βοηθητικούς χώρους
*Όλα τα κτίσματα προ του 2004

3. Τρόπος καταβολής: 18 διμηνιαίες δόσεις - Έκπτωση 20% στην εφάπαξ καταβολή.

4. Μη επιβολή αναδρομικών φόρων μεταβίβασης, κληρονομιάς κλπ.
Μη επιβολή οποιωνδήποτε αναδρομικών ασφαλιστικών εισφορών.
Μη επιβολή οποιωνδήποτε αναδρομικών δημοτικών τελών ή άλλων επιβαρύνσεων.

5. Δυνατότητα μεταβίβασης και άμεσης σύνδεσης των δηλουμένων κτισμάτων με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

6. Εξαίρεση από τη λύση για αυθαίρετα εντός δασών, αιγιαλού, αρχ. χώρων κλπ.
Για αυθαίρετα επί λοιπών καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων: Καταβολή προστίμου ανέγερσης + εξαγορά αξίας γης.

7. Εξάλειψη των λόγων που εξωθούν τους πολίτες στην αυθαίρετη δόμηση:
Ταχεία επέκταση σχεδίων πόλης, λογικοί κανόνες δόμησης και αρτιότητας για την εκτός σχεδίου δόμηση, ταχεία έκδοση οικοδομικών αδειών, με απλοποίηση διαδικασιών και μείωση υποχρεωτικών αμοιβών και εισφορών για τη νόμιμη δόμηση.

από την ΗΜΕΡΗΣΙΑonline

Read More »

22 Jun 2011

Αντισυνταγματική η φορολογία της απρόσοδης περιουσίας

H φορολογία της απρόσοδης περιουσίας είναι αντισυνταγματική επισημαίνει σε υπόμνημα που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου η Πανελλήνιος Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

«Το Σύνταγμα ορίζει ότι Οι Έλληνες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Φορολογικές διατάξεις που οδηγούν όχι σε φορολόγηση, αλλά κυριολεκτικά σε απαλλοτρίωση διά της φορολογίας των ιδιοκτητών ακινήτων είναι αντισυνταγματικές όχι μόνον γιατί παραβιάζουν τόσο το άρθρο 4 όσο και το άρθρο 17 που προστατεύει την ιδιωτική περιουσία, καταργώντας τον πυρήνα του ιδιοκτησιακού δικαιώματος, αλλά γιατί αγνοούν ότι η πραγματική δύναμη, δηλαδή η φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη, συναρτάται απόλυτα με τα εισοδήματά του, και όχι με την απλή κατοχή απρόσοδων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολίτες δεν έχουν αξιοποιήσει όχι βέβαια γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν», αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ.

«Οι φόροι πρέπει να καθορίζονται με τρόπο τέτοιο, ώστε ο πολίτης να μπορεί να τους καταβάλλει. Όταν οι φόροι υπερβαίνουν αυτό το όριο δεν είναι πλέον εργαλείο φορολόγησης, ήτοι συμμετοχής του πολίτη στα δημόσια βάρη, αλλά εργαλείο δήμευσης της ιδιωτικής περιουσίας», αναφέρεται επίσης στην υπόμνημα της ΠΟΜΙΔΑ.

Αναφορικά με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «απαιτείται δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών, διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων του ΦΑΠ και εξαίρεση των απρόσοδων ακινήτων από τη φορολογία αυτή, ώστε να μπορούν οι φορολογούμενοι να καταβάλουν τις υποχρεώσεις τους»

από το marketbeast.gr
Read More »

19 Jun 2011

ΠΑΤΙΝΕΣ

Πατινα ειναι το υλικο και παλαιωση η τεχνικη που θα επιλεξουμε για να δωσουμε σε μια επιφανεια την οψη του παλιου του φθαρμενου απο το χρονο......

Τα υλικα και οι τεχνικες που χρησιμοποιουμε ποικιλουν...


Αναλογα με το υλικο της επιφανειας που θελουμε να δουλεψουμε πρεπει να αγορασουμε και το αντιστοιχο προιον ή να εφαρμοσουμε διαφορετικη τεχνικη.

- Μεταλλα : εδω χρησιμοποιoυμε υλικα οξειδωσης η αντικε πατινα που ομως θα μιλησουμε γι αυτα σε αλλη αναρτηση.
- Ξυλο : με αυτο θα ασχοληθουμε σημερα....

τα ειδη που μπορουμε να χρησιμοποιησουμε ειναι:

- oil paint
- bitumen
- μεταλλικες πατινες
- κασια
- ακρυλικα χρωματα ή πλαστικα χρωματα...

Εδω να επισημανω οτι οι πατινες εφαρμοζονται σε επιφανειες που δεν εχουν περαστει με βερνικι.


Ας αρχισουμε :

ΚΑΣΙΑ:
Ειναι υδατολιαλυτη. Εχει ενα γλυκο καφετιζον χρωμα. Μπορουμε να περασουμε ενα
ξυλο και να τονιζουμε-σκουρινουμε την επιφανεια. Το εχω χρησιμοποιησει και πανω σε επιφανεια
που εχω κανει ντεκουπαζ αλλα δεν ειναι ευκολοδουλευτη οπως αλλα υλικα που θα πουμε παρακατω. Ειναι υπεροχο νεροχρωμα που μπορει να γλυκανει τα χρωματα και τα μοτιβα μιας επιφανειας. Δεν πρεπει να ξεχασουμε να περασουμε με βερνικι την επιφανεια αφου τελειωσουμε γιατι αν πεσει νερο θα αλλοιωθει το αποτελεσμα.

ΜΕΤΑΛΛΙΚΗ ΠΑΤΙΝΑ:
Ειναι μεταλλικες αποχρωσεις οπως μπρονζε,χρυσαφι,ασημι που δινει στην επιφανεια μεταλικη οψη. Ειναι ενδιαφερον οταν η επιφανεια μας εχει αναγλυφα. Πολυ ευκολη η εφαρμογη της την απλωνουμε με πινελο η με το δακτυλο μας (ιδιως αν ειναι σε μορφη παστας)

OIL PAINT :
Προκειται για μπογιες λαδιου που χρησιμοποιουν στην ζωφραφικη.Εδω τα πραγματα ειναι πολυ απλα.Παιρνετε λιγη μπογια και προσθετε λιγο νεφτι ,ισα ισα να μπορει να δουλευτει πιο ευκολα με το πινελακι.
Εχετε μια επιφανεια βαμενη,αναγλυφη η κρακελαρισμενη και απλωνετε την πατινα λαδιου με το πινελο. Συνηθως χρησιμοποιουμε καφε κ μαυρη πατινα.....υπαρχει ομως η δυνατοτητα να χρησιμοποιεισετε οποιο χρωμα εσεις θελετε....
Οταν απλωσουμε λοιπον την (πχ καφε ) πατινα στην επιφανεια μας, επιμενουμε να εισχωρησει το υλικο στις εσοχες της επιφανειας (αν εχει) και την αφηνουμε να μεινει.
Μην φοβαστε να την αφησετε .....μπορειτε να την αφαιρεσετε ολη αν θελησετε με νεφτι.
Αφου λοιπον την εχετε αφησει να μεινει εστω για λιγο (5-10') περνετε ενα μαλακο πανακι και καθαριζετε σιγα σιγα την επιφανεια μεχρι να ερθει στο επιθυμητο αποτελεσμα. Αν παλι αυτο δε σας
ικανοποιει.....τοτε προσθεστε λιγο νεφτι στο πανακι και επαναλαβετε το καθαρισμα.

BITUMEN:
Η εφαρμογη του υλικου αυτου μοιαζει με το παραπανω (oil paint). Διαλυετε κι αυτο με νεφτι η white spirit. Το απλωνετε στην αναγλυγη επιφανεια και μετα αφαιρειτε με πανι .


ΑΚΡΥΛΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ:
Ολοι γνωριζουμε την χρηση αυτων των χρωματων Ειναι ιδανικα για να βαφουμε και να ζωγραφιζουμε επιφανειες.Μπορουμε ομως σε καποιες περιπτωσεις να τα χρησιμοποιησουμε σαν πατινα και να δημιουργησουμε πολλα και διαφορετικα εφε...
Μπορουμε να τα χρησιμοποιησουμε ως εξης
1) σαν τα oil paint αλλα αφαιρουμε τη μπογια με βρεγμενο πανι η πλενοντας κατω απο την βρυση.
2) στρωσεις ακρυλικου,σπρει κ περασμα νεφτιου η white spirit για να αλλοιωθει η επιφανεια
3) στρωσεις ακρυλικων, διαφορετικων, αποχρωσεων η χρωματος και τριψιμο με γυαλοχαρτο.
4) αναμειξη ακριλικων με glaze.

Θα συνεχισω με παραδειγματα γιατι καταλαβα οτι πολλοι απο εσας εχετε λιγο μπερδευτει...ενω ξερετε ποιο αποτελεσμα θελετε δεν ξερετε πως θα φτασετε σε αυτο.....

Ουσιαστικα ολα αυτα ανηνκουν στην τεχνικη παλαιωσης....εξαρταται ομως που θελετε να το εφαρμοσετε....σε ξυλινο επιπλο,στο decoupage,σε τοιχους?.....


παραδειγμα 1ο:
Oil paint - bitumen

βαμμενη επιφανεια


σε τεχνικη χαρτοπετσετας
Εχουμε μια βαμμενη επιφανεια η μια επιφανεια στην οποια εχουμε εφαρμοσει decoupage και επειτα εχουμε περασει κρακελε 2 συστατικων.
Οταν εχει στεγνωσει καλα το κρακελε τα σπασιματα ειναι διαφανα και δεν φαινονται. Εδω ερχεται η πατινα για να τα κανει εμφανη.


Απλωνουμε oil paint η bitumen με ενα πινελο ...σε ολη την επιφανεια η στα σημεια που θελουμε μονο,το αφηνουμε για λιγο και μετα το σκουπιζουμε με ενα πανακι. Η πατινα θα φυγει και θα μεινει μεσα στα σκασιματα.

Το ιδιο εχω εφαρμοσει και σε αυτη την επιφανεια που ειναι πηλος και την εχω βαψει με ακρυλικο κιτρινο και στις φωτο βλεπετε πως εφαρμοσα την
καφε πατινα.


Θελω εδω να επισημανω οτι μπορουμε να αντικαταστησουμε την πατινα και με σκονες αγιογραφιας
τις οποιες διαλυουμε σε λινελαιο. Καποιοι αλλοι χρησιμοποιουν και σκιες ματιων.
παραδειγμα 2ο:
Κασια


Στο φωτο αυτη εχω περασει με κασια το ξυλο της κορνιζας
το οποιο ηταν φυσικο ανοιχτοχρωμο και ηθελα να το σκουρυνω.
Στην περιπτωση αυτη οι ποροι απορροφουν την κασια αμεσως και
δεν μπορουμε να την δουλεψουμε οπως την πατινα λαδιου.


Στη διπλανη φωτο μπορειτε να δειτε οτι στο ασπρο καπακι του μπολ
εχω περασει κασια στο οποιο εχω κανει ντεκουπαζ πριν και κρακελε
2 συστατικων.Σε αυτη την περιπτωση δουλευεται λιγο πιο ευκολα η κασια .Δινει ενα γλυκο χρωμα ....το ποσο σκουρο θα γινει εξαρταται
απο την αραιωση του με νερο.Σκεφτειτε οτι εχετε να κανετε με νεροχρωμα που στεγνωνει γρηγορα ....Εδω εχουμε τυπωμενα χαρτια στον εκτυπωτη σε απλο ασπρο φυλλο.
Τα εχω τσαλακωσει και τα εχω περασει με κασια....για κιτρινισουν
και να φαινονται παλια....το ιδιο αποτελεσμα ειχε οταν τα περασα
με καφε.(διαλυμενος καφες σε νερο )
Σας δινω αυτο το παραδειγμα για να σας δωσω ...ισως...
να καταλαβετε καλυτερα το αποτελεσμα.Στην μεταμορφωση αυτου του μπαουλου, εκανα νεκουπαζ με ασπρα τυπωμενα χαρτια πανω στο κιτρινο ξυλο.

Για να κανω τα χαρτια να φαινονται σαν παλια και για να εξομαλυνω τα διαφορετικα χρωματα (ασπρο του χαρτιου με κιτρινο του ξυλου) περασα ολο το επιπλακι με κασια.

Περασα στρωτα ενα χερι κασια αφησα στεγνωσε και επειτα ταμποναρισα με ενα σφουγγαρι (που βουτουσα στην κασια) τα σημεια που ηθελα να φαινονται πιο σκουρα.


παραδειγμα 3ο:
Aκρυλικα χρωματα - σπρει


1

- Τα ακρυλικα χρωματα μπορουν να χρησιμοποιηθουν
και σαν πατινες στην χειροτεχνια.πχ το παραδειγμα που σας δινω..
Εχουμε μια αναγλυφη επιφανεια την οποια βαφουμε με ακρυλικο
χρωμα(πχ κιτρινο).Αφου στεγνωσει την περναμε παλι με ακρυλικο
(πχ μπλε) επειτα σκουπιζουμε με βρεγμενο πανι η το καταβρεχουμε με νερο .
Οι επιλογες χρωματων που εχω κανει ειναι εντονες ωστε να τις διακρινετε στις φωτο.2

- Οι επιφανειες που ειναι βαμενες με ακρυλικα χρωματα αν απο
πανω,περαστουν με χρωμα σε σπρει και μετα απο πανω με ακρυλικο ...οταν θα ψεκασουμε με νεφτι η white spirit ...τοτε η επιφανεια θα αλλοιωθει .....
Αυτη τη μεθοδο την χρησιμοποιουν πολυ στα mix media .3

Εγω την εχω εφαρμοσει και σε ξυλο για να προκαλεσω αλλοιωση
Στο διπλανο παραδειγμα εχω βαψει μια ξυλινη αλουστραριστη
κορνιζα με μαυρο ακρυλικο.Οταν στεγνωσε ξεκασα το ενα σημειο
με σπρει κοκκινο.Επειτα περασα μια στρωση με πρασινο ακρυλικο
και αμεσως ψεκασα με νεφτι.......(φωτο2)

Το αποτελεσμα αυτης της τεχνικης διαφερει ....παιζει ρολο ποια χρωματα θα επιλεξετε ποσες στρωσεις θα κανετε κτλ...
Αυτοσχεδιαστε λοιπον...(φωτο3)-Με τα ακρυλικα χρωματα μπορουμε να κανουμε διαφορα εφε- φωτοσκιασεις ωστε να δειχνει παλια η επιφανεια.
Χρησιμοποιουμε διαφορετικα χρωματα και αποχρωσεις και ταμποναρουμεειτε με σφουγγαρακια ειτε με ειδικα πινελακια .
Επειδη ομως τα ακρυλικα στεγνωνουν γρηγορα για να παρατεινουμε το χρονο στεγνωματος ωστε να μπορουμε να το δουλεψουμε χρησιμοποιουμε ειδικα gel...glaze .
Ειτε το εφαρμοζετε σε τοιχους ειτε σε βαμενες ξυλινες επιφανειες ειτε στο ντεκουπαζ οπως το pito rico....ειτε στο one stroke...

- Οι στρωσεις ακρυλικων χρωματων, διαφορετικων αποχρωσεων που χρησιμοποιουν στην μεταμορφωση επιπλων ειναι και αυτο πατινα ....
Δηλαδη:

Δειτε την κορνιζα στο πλαι...
Ηταν ξυλινη (καθαρο ξυλο χωρις βερνικι..)
Την εβαψα με κοκκινη μπογια και αφου στεγνωσε περασα με ενα κομματι κερι καποια σημεια..

Στην συνεχεια...

....περασα ενα χερι με μπλε μπογια και αφησα παλι να στεγνωσει..
Οταν ειχε στεγνωσει καλα,ετριψα με γυαλοχαρτο .
Στα σημεια που ειχα περασει με κερι,το μπλε χρωμα υποχωρει
και φαινεται το κοκκινο....Την τεχνικη αυτη την χρησιμοποιησα στην κονσολα που με εκανε "διεθνη"...χαχαχα... δεν την ξεχναω την καζουρα που μου κανατε..χαχαχαχα....
Ειχα βαψει με απαλο ροζ , περασα το κερι και μετα εβαψα με γκρι.
Οπως βλεπετε οταν το ετριψα υποχωρησε το γκρι και φανηκε το κατω χρωμα.
Συνεχιζω με την πατινα χωρις την χρηση κεριου...

Στην περιπτωση αυτη περναμε στρωσεις διαφορετικων αποχρωσεων.
(Καθε χερι που περναμε εννοειτε πως αφηνουμε να στεγνωσει καλα...)
Επειτα τριβουμε με γυαλοχαρτα (διαφορετικα νουμερα) μεχρι να το φερουμε στο
επιθυμητο αποτελεσμα.


Εδω εχω περασει μια στρωση λευκο πανω σε σκουρο ξυλο (φυσικο), τριβοντας το αρχισε να φαινεται το ξυλο


Το ιδιο εχω κανει και εδω αλλα πανω απο το λευκο περασα και ενα χερι κοκκινο.
Τριβοντας το αρχισε να φαινεται και το λευκο και το ξυλο. Αυτο μπορει να γινει και με πιο πολλες στρωσεις χρωματων.
Φυσικα εδω το σπουδαιοτερο σημειο ειναι το τριψιμο.....τι γυαλοχαρτα θα επιλεξετε,ποσο θα το τριψετε και πως θελετε εσεις να δειχνει το τελικο αποτελεσμα.

Read More »

13 Jun 2011

Τέσσερις νέους φόρους στα ακίνητα φέρνει το Μεσοπρόθεσμο

Εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή ο βασικός εφαρμοστικός νόμος με όλους τους νέους φόρους και τις επιβαρύνσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Οι τέσσερις νέοι φόροι που έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιούσιας, είναι η επιβολή τέλους ακίνητων, η μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιούσιας, η έκτακτη εισφορά και η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Ειδικότερα:
Η επιβολή τέλους ακινήτων με συντελεστές από 0,1% έως 0,2% στα ακίνητα με τιμή ζώνης που θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ/τμ. Η επιβολή και η είσπραξή του θα γίνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει το ΥΠΟΙΚ αφορά στο πώς δεν θα μετακυλισθεί το βάρος αυτό στους ενοικαστές.

Όσον αφορά τη μείωση του αφορολόγητου ορίου του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, το αφορολόγητο σήμερα ανέρχεται στις 400.000 ευρώ και θα διαμορφωθεί πιθανόν στις 200.000 ευρώ, ενώ δεν έχει εγκαταλειφθεί το «σενάριο» να μειωθεί σε ακόμη πιο χαμηλό επίπεδο, δηλαδή στις 100.000 ευρώ.

Η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους κατόχους ακινήτων μεγάλης αξίας άνω των 400.000 ευρώ θα ισχύσει πάντως μόνο για φέτος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς επισήμανε ότι η κυβερνητική πολιτική κατεδαφίζει την άξια της ακίνητης περιουσίας. «Σε λίγο οι ιδιοκτήτες θα παρακαλάνε να πουλήσουν ακίνητα και όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν θα θεωρούνται φοροφυγάδες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης είπε στον ΣΚΑΪ ότι ενώ η κυβέρνηση θέλει να πουλήσει ακίνητη δημόσια υπηρεσία, επιβάλει φορολογικές επιβαρύνσεις και για την απόκτηση και για τη διατήρηση των ακινήτων.

από το ΣΚΑΪ.gr
Read More »

7 Jun 2011

Ακίνητα: Πτώση 60% στις πωλήσεις

Είδος προς… εξαφάνιση τείνουν να καταντήσουν οι συναλλαγές στην εγχώρια αγορά ακινήτων, καθώς συνεχίζεται ακάθεκτη η κάθετη μείωση των αγοραπωλησιών. Παρά την άρση του πόθεν έσχες που τέθηκε σε ισχύ από τα τέλη του 2010 για την αγορά πρώτης κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ, το αγοραστικό ενδιαφέρον κάθε άλλο παρά ενισχύθηκε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεσιτών και συμβολαιογράφων, κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του 2011 οι αγοραπωλησίες κατοικιών εμφάνισαν περαιτέρω πτώση που άγγιξε το 60% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα και δεν αναθερμανθεί σύντομα το κλίμα στην κτηματαγορά, τότε οι παράγοντες αυτοί δεν αποκλείουν οι φετινές συναλλαγές να μην ξεπεράσουν τις 25 - 27 χιλιάδες έναντι των περίπου 45 χιλιάδων πράξεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Το δυσάρεστο αυτό σενάριο φαίνεται να κερδίζει έδαφος ιδίως μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει δραστικά το αφορολόγητο ποσό για την κατοχή ακίνητης περιουσίας (φημολογείται ότι μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και στις 100.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα), εξέλιξη η οποία ενδεχομένως θα αποτρέψει πολλούς από το να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο είτε για ίδια χρήση είτε ως επένδυση.

Ακόμη και στην περίπτωση όπου η μείωση του αφορολογήτου συνοδευτεί από μέτρα εξισορρόπησης, όπως π.χ. με την πλήρη άρση του πόθεν έσχες, η ζήτηση πολύ δύσκολα θα ανακάμψει.

"Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη φορολογική πολιτική. Οι ρυθμίσεις που γίνονται σήμερα μπορεί να ανατραπούν λίγους μήνες αργότερα, αφήνοντας εκτεθειμένους όσους αγόρασαν ένα ακίνητο επωφελούμενοι από αυτές ακριβώς τις ρυθμίσεις", υπογραμμίζει ο κ. Οδυσσέας Δημητριάδης, επικεφαλής του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων Metro One.

Η απουσία σταθερής φορολογικής πολιτικής, σύμφωνα πάντα με τον κ. Δημητριάδη, κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους μελλοντικούς επενδυτές - αγοραστές, με αποτέλεσμα αυτοί να αναβάλλουν συμφωνίες μέχρις ότου πειστούν ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται σήμερα θα διατηρηθούν και στο μέλλον.

Πωλούνται τα μικρά ακίνητα με τιμή ευκαιρίας

Πάντως, εν μέσω κρίσης και δύσκολων εποχών για την εγχώρια κτηματαγορά, υπάρχουν ορισμένα ακίνητα που θεωρούνται ελκυστικά ως επένδυση και ουσιαστικά "συντηρούν"την όποια κίνηση στον κλάδο. Μικρά διαμερίσματα με επιφάνεια μέχρι 75 τ.μ. και με αξία κάτω των 200.000 ευρώ αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των συναλλαγών σε ακίνητα.

Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη κ. Θανάση Ζηρογιάννη του ομώνυμου δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ζητούν κυρίως ακίνητα αυτής της κατηγορίας και υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος τους βρίσκεται τουλάχιστον 30% κάτω από τις τιμές που είχαν προ διετίας. Επιπλέον, ενδιαφέρονται για ακίνητα των οποίων η "ηλικία" δεν ξεπερνά τη δεκαετία, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να τα μισθώσουν και να τα εκμεταλλευτούν επενδυτικά.

Τα πιο παλαιά ακίνητα (αυτά που είναι εικοσαετίας ή και παλαιότερα), τα οποία τη διετία 2008 - 2009 βρίσκονταν στο επίκεντρο της ζήτησης, δεν αποτελούν πλέον επενδυτικό στόχο, μιας και το αγοραστικό ενδιαφέρον εκ μέρους των ξένων που τα προτιμούσαν έχει περιοριστεί σημαντικά. Όπως επισημαίνει ο κ. Ζηρογιάννης, ζήτηση παρατηρείται επίσης και για οικόπεδα μεγέθους 250 - 500 τ.μ. στην περιοχή των Μεσογείων και με στόχο αυτά να αξιοποιηθούν στο μέλλον, όταν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οικόπεδα αυτά πωλούνται σε τιμές που είναι χαμηλότερες από 30% έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις. "Τα ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας, οι ιδιοκτήτες των οποίων βρίσκονται σε ανάγκη και τα πουλούν όσο-όσο, αποτελούν τον κορμό των συναλλαγών που γίνονται σήμερα στην κτηματαγορά. Και όπως φαίνεται θα συνεχίσουν για αρκετό διάστημα ακόμη να καλύπτουν τον κύριο όγκο των λιγοστών αγοραπωλησιών", τονίζει ο κ. Ζηρογιάννης.

Σε σχέση με τις περιοχές όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον αυτήν την περίοδο, οι κτηματομεσίτες αναφέρουν ότι πωλήσεις γίνονται κυρίως στις περιοχές Χαλάνδρι, Μαρούσι, Φάληρο, Παλλήνη. Αντίθετα, τα ακριβά βόρεια προάστια και οι "φτωχές" δυτικές συνοικίες υποφέρουν από την καθίζηση της ζήτησης και των συναλλαγών.

από το marketbeast.gr
Read More »

4 Jun 2011

p-public

Χανιά, Κρήτη, 3-6 Ιουνίου 2011
p-public, international meeting of emerging professionals concerning public space / life and voluntary initiatives

Μετά την περσινή επιτυχία του p_public ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων διοργανώνει και φέτος ένα τετραήμερο με θέμα το δημόσιο χώρο. Ο βασικός κορμός του αποτελείται από ένα διήμερο δημόσιων συζητήσεων και παρουσιάσεων στο χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου από δημιουργικές ομάδες και νέους αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, μια σειρά γεγονότων και εικαστικών εγκαταστάσεων στην πόλη των Χανίων φιλοδοξούν να αλλάξουν προσωρινά ή γιατί όχι και μόνιμα, το αστικό, φυσικό και σχεδιασμένο τοπίο της πόλης.

Η προβληματική και οι συζητήσεις γύρω από το δημόσιο χώρο έχουν εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια με προσεγγίσεις από διαφορετικές επιστημονικές κοινότητες και οπτικές. Είναι κοινή παραδοχή ότι ο δημόσιος χώρος αποτελεί νευραλγικό τμήμα της πόλης.  Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους οι πολίτες φαίνεται να αδιαφορούν για ότι ξεπερνά τα όρια της ιδιοκτησίας τους και η εκάστοτε ιθύνουσα αρχή αδυνατεί να ανατρέψει αυτή τη δυναμική. Είναι λοιπόν ο χαρακτηρισμός ‘δημόσιος’ πραγματικός, ή ορίζει απλώς το υπόλοιπο του ιδιωτικού χώρου;

p-public | διαλέξεις | εκδηλώσεις | urban inj | τύπος | 2010 | τοποθεσία | about | επικοινωνία
Read More »
Blogger Widgets