Shopping Alert

Ακίνητα: Πτώση 60% στις πωλήσεις

Είδος προς… εξαφάνιση τείνουν να καταντήσουν οι συναλλαγές στην εγχώρια αγορά ακινήτων, καθώς συνεχίζεται ακάθεκτη η κάθετη μείωση των αγοραπωλησιών. Παρά την άρση του πόθεν έσχες που τέθηκε σε ισχύ από τα τέλη του 2010 για την αγορά πρώτης κατοικίας αξίας έως 200.000 ευρώ, το αγοραστικό ενδιαφέρον κάθε άλλο παρά ενισχύθηκε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεσιτών και συμβολαιογράφων, κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε μηνών του 2011 οι αγοραπωλησίες κατοικιών εμφάνισαν περαιτέρω πτώση που άγγιξε το 60% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα και δεν αναθερμανθεί σύντομα το κλίμα στην κτηματαγορά, τότε οι παράγοντες αυτοί δεν αποκλείουν οι φετινές συναλλαγές να μην ξεπεράσουν τις 25 - 27 χιλιάδες έναντι των περίπου 45 χιλιάδων πράξεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι.

Το δυσάρεστο αυτό σενάριο φαίνεται να κερδίζει έδαφος ιδίως μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει δραστικά το αφορολόγητο ποσό για την κατοχή ακίνητης περιουσίας (φημολογείται ότι μπορεί να διαμορφωθεί ακόμη και στις 100.000 ευρώ από 400.000 ευρώ που είναι σήμερα), εξέλιξη η οποία ενδεχομένως θα αποτρέψει πολλούς από το να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο είτε για ίδια χρήση είτε ως επένδυση.

Ακόμη και στην περίπτωση όπου η μείωση του αφορολογήτου συνοδευτεί από μέτρα εξισορρόπησης, όπως π.χ. με την πλήρη άρση του πόθεν έσχες, η ζήτηση πολύ δύσκολα θα ανακάμψει.

"Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στη φορολογική πολιτική. Οι ρυθμίσεις που γίνονται σήμερα μπορεί να ανατραπούν λίγους μήνες αργότερα, αφήνοντας εκτεθειμένους όσους αγόρασαν ένα ακίνητο επωφελούμενοι από αυτές ακριβώς τις ρυθμίσεις", υπογραμμίζει ο κ. Οδυσσέας Δημητριάδης, επικεφαλής του δικτύου κτηματομεσιτικών γραφείων Metro One.

Η απουσία σταθερής φορολογικής πολιτικής, σύμφωνα πάντα με τον κ. Δημητριάδη, κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους μελλοντικούς επενδυτές - αγοραστές, με αποτέλεσμα αυτοί να αναβάλλουν συμφωνίες μέχρις ότου πειστούν ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται σήμερα θα διατηρηθούν και στο μέλλον.

Πωλούνται τα μικρά ακίνητα με τιμή ευκαιρίας

Πάντως, εν μέσω κρίσης και δύσκολων εποχών για την εγχώρια κτηματαγορά, υπάρχουν ορισμένα ακίνητα που θεωρούνται ελκυστικά ως επένδυση και ουσιαστικά "συντηρούν"την όποια κίνηση στον κλάδο. Μικρά διαμερίσματα με επιφάνεια μέχρι 75 τ.μ. και με αξία κάτω των 200.000 ευρώ αποτελούν σήμερα τον κύριο όγκο των συναλλαγών σε ακίνητα.

Σύμφωνα με τον κτηματομεσίτη κ. Θανάση Ζηρογιάννη του ομώνυμου δικτύου κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές ζητούν κυρίως ακίνητα αυτής της κατηγορίας και υπό την προϋπόθεση ότι το κόστος τους βρίσκεται τουλάχιστον 30% κάτω από τις τιμές που είχαν προ διετίας. Επιπλέον, ενδιαφέρονται για ακίνητα των οποίων η "ηλικία" δεν ξεπερνά τη δεκαετία, καθώς είναι πολύ πιο εύκολο να τα μισθώσουν και να τα εκμεταλλευτούν επενδυτικά.

Τα πιο παλαιά ακίνητα (αυτά που είναι εικοσαετίας ή και παλαιότερα), τα οποία τη διετία 2008 - 2009 βρίσκονταν στο επίκεντρο της ζήτησης, δεν αποτελούν πλέον επενδυτικό στόχο, μιας και το αγοραστικό ενδιαφέρον εκ μέρους των ξένων που τα προτιμούσαν έχει περιοριστεί σημαντικά. Όπως επισημαίνει ο κ. Ζηρογιάννης, ζήτηση παρατηρείται επίσης και για οικόπεδα μεγέθους 250 - 500 τ.μ. στην περιοχή των Μεσογείων και με στόχο αυτά να αξιοποιηθούν στο μέλλον, όταν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οικόπεδα αυτά πωλούνται σε τιμές που είναι χαμηλότερες από 30% έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις. "Τα ακίνητα σε τιμή ευκαιρίας, οι ιδιοκτήτες των οποίων βρίσκονται σε ανάγκη και τα πουλούν όσο-όσο, αποτελούν τον κορμό των συναλλαγών που γίνονται σήμερα στην κτηματαγορά. Και όπως φαίνεται θα συνεχίσουν για αρκετό διάστημα ακόμη να καλύπτουν τον κύριο όγκο των λιγοστών αγοραπωλησιών", τονίζει ο κ. Ζηρογιάννης.

Σε σχέση με τις περιοχές όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον αυτήν την περίοδο, οι κτηματομεσίτες αναφέρουν ότι πωλήσεις γίνονται κυρίως στις περιοχές Χαλάνδρι, Μαρούσι, Φάληρο, Παλλήνη. Αντίθετα, τα ακριβά βόρεια προάστια και οι "φτωχές" δυτικές συνοικίες υποφέρουν από την καθίζηση της ζήτησης και των συναλλαγών.

από το marketbeast.gr