Shopping Alert

Shabby Chic

Το shabby chic είναι ένα γοητευτικό, κομψό και καλαίσθητο στυλ διακόσμησης που αποδίδει αίσθηση ενότητας μέσα από ουσιαστικά ασύνδετα μεταξύ τους κομάτια, τα οποία όμως έχουν έναν κοινό παρονομαστή, συνήθως το χρωματικό τους τόνο. Θα μπορούσε να θεωρηθεί μοντέρνο από αυτή την άποψη, αλλά εδώ μιλάμε μόνο για υλικά, χρώματα και σχήματα που είναι παρμένα αποκλειστικά από το χτες.

Αυτό που το κάνει ιδιαίτερο είναι η έντονη αναφορά του σε περασμένη εποχή. Είναι μια μίξη ρετρό, ρουστίκ στοιχείων, με μια ρομαντική και πολύ θηλυκή προσέγγιση.

Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σήμερα, ειδικά για επαρχιακές κατοικίες, αλλά δεν είναι καθόλου νέο στυλ. Εμφανίστηκε και άρχισε να εξελίσσεται στα μέσα του 20ου αιώνα, όταν και έγινε ο πλέον δημοφιλής τρόπος δημιουργίας μιας αποδεκτής και θελκτικής διακόσμησης, εφόσον τα οικονομικά ήταν κάπως δύσκολα μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό ακριβώς σημαίνει και το όνομά του: "Shabby Chic", δηλαδή "Φθηνή Κομψότητα" (..κατά το "φιλοκαλούμεν μετ' ευτελείας"). Σίγουρα όμως "Κομψότητα", αλλά και άνεση και γαλήνη και πάνω απ' όλα "ΘΑΛΠΩΡΗ".

Αντικρίζοντας κανείς το Shabby Chic στην πράξη, βιώνει την γλυκειά αρμονία της παραδοσιακής οικογένειας. Κάθε λεπτομέρεια αποπνέει την θηλυκή παρουσία και φροντίδα. Αισθάνεται να τον τυλίγει η νοσταλγική νότα μιας εποχής με αξίες και αρχές, ίσως παροχημένες σήμερα, αλλά γνωστές και ίσως εκτιμητέες ακόμη από πολλούς.

Ενα σπίτι σε στυλ shabby chic είναι ένα σπίτι με προσωπικότητα, συναίσθημα και άκρατο ρομαντισμό. Προτάσσει την επιστροφή στα φυσικά υλικά, την απλή φόρμα, την εκλεπτισμένη κομψότητα και την συναισθηματική αξία.

Ξύλο, γυαλί, μάρμαρο, μωσαϊκό, πορσελάνη, κεραμικά, βαμβακερά, λινά και δαντέλες. Προσεγμένα φλοράλ, λατρεμένα παστέλ, παλιά σερβίτσια κι άρωμα λεβάντας, κανέλας, καραμέλας...

Επιβάλλεται η χρήση όσο το δυνατόν πιο "αυθεντικών" και παλαιών πραγμάτων, όπως τα έφτιαχναν παλιά οι αγρότες και οι κάθε λογής μάστορες, με αγάπη, ψυχή και φροντίδα. Κάθε κομάτι παραπέμπει στο μόχθο και την αγάπη του δημιουργού του. Οσο πιο προσωπικό, τόσο το καλύτερο. Πράγματα που βρίσκει συνήθως κανείς στα παζάρια.

Με λίγα λόγια, με το shabby chic απολαμβάνεις την συγκρατημένη πολυτέλεια της φυσικής ζωής μιας αρχοντικής επαρχιακής κατοικίας, με μια διάθεση που ξεφεύγει από το cottage, γιατί επικεντρώνεται στον ρομαντισμό και την κομψότητα. Είναι το κατάλληλο στυλ για ένα σπίτι εντυπωσιακό, ιδιαίτερο και κομψό, απόλυτα θηλυκό, καθαρό και χαλαρό, γεμάτο από φυσικά αρώματα και μυρωδιές από φρεσκοψημένες σπιτικές πίτες και λιχουδιές.

Ενα σπίτι ατμοσφαιρικό, που σφίζει από παράδοση και εκτίμηση στο διαχρονικό κι αποτελεί από μόνο του ένα έργο τέχνης.













photo credits:  http://iheartshabbychic.blogspot.com, http://www.shabbytownusa.com, http://fleamarketchic.wordpress.com, http://www.countryliving.com