Shopping Alert

11η Διετής Ισπανικής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας 2011 [BEAU XI]

Η Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo [BEAU] (Διετής Ισπανικής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας) πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ισπανικής Κυβέρνησης, δια μέσου της Κρατικής Γραμματείας Κατοικιών και Οικιστικών Δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ισπανίας. Αντικείμενό της είναι η διάκριση των καλύτερων έργων, αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών, που αναπτύχθηκαν από επαγγελματίες Ισπανούς, εντός και εκτός των Ισπανικών συνόρων καθώς και αλλοδαπών που δραστηριοποιούνται στην Ισπανία.

Στην διοργάνωση συνεργάζονται το Ανώτατο Συμβούλιο των Αρχιτεκτονικών Σχολών της χώρας, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Menendez Pelayo, το Πανεπιστήμιο της Alcalá, η Σχολή Αρχιτεκτονικής της Cantabria, η Ισπανική Ομοσπονδία Δήμων και Επαρχιών, το Ίδρυμα Caja de Arquitectos, η Δημοτική Επιχείρηση Κατοικίας και Γης της Μαδρίτης και στην τρέχουσα διοργάνωση έχει την υποστήριξη του Ιδρύματος Comillas και της Ένωσης Ομάδων Πολεοδόμων.

Σε αυτό το πλαίσιο διεξάγεται εφέτος η XI Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo, που εγκαινιάστηκε στις 19 του Οκτώβρη στη Μαδρίτη, ανοίγοντας έτσι έναν κύκλο δράσεων και συνεδρίων στα οποία συμμετέχουν οι βραβευμένοι και επίλεκτοι της τρέχουσας εκδήλωσης.

Η 11η Διετής αντιμετωπίζει το υπάρχον σκηνικό με μια συγκεκριμένη ευαισθησία απένταντι στο επερχόμενο και το αναγκαίο. Το επερχόμενο και αναγκαίο ως βασικά συστατικά ενός Αρχιτεκτονικού ή Πολεοδομικού Σχεδιασμού που οφείλει να είναι αρχή και αποτέλεσμα έρευνας, τεχνικής, πολιτισμού και κοινωνικότητας. Επερχόμενο και αναγκαίο σήμερα, μέλλον εν όψει, της ισπανικής πραγματικότητας ως διεθνής δύναμη, μιας βιομηχανίας πολιτισμού και τεχνικής πρώτης τάξεως, αναγνωρισμένη και με κύρος: της Αρχιτεκτονικής και της Πολεοδομίας.

Η διοργάνωση διευθύνεται από τους: Félix Arranz San Vicente, αρχιτέκτων και εκδότης και Joaquín Sabaté Bel, αρχιτέκτων και καθηγητής Πολεοδομίας του Πολυτεχνείου της Καταλονίας.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 11η BEAU

Στην 11η BEAU διακρίθηκαν τα καλύτερα έργα σε τέσσερις κατηγορίες: Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία, Νέο Έργο και Προστατευόμενη Κατοικία. Καθώς και δώθηκε ένα ακόμη βραβείο ex aequo (χάρην ισοτιμίας) για την Έρευνα. Τα βραβεία έχουν και χρηματικό έπαθλο.

Συνολικά κατατέθηκαν προς αξιολόγηση 734 προτάσεις για αυτή τη Διετία, αποτελόντας και το ρεκόρ κάθε προηγούμενης διεξαγωγής, ξεπερνώντας κατά 50% την συμμετοχή της αμέσως προηγούμενης.

Η επιλογή των έργων που βραβεύτηκαν και των άλλων συμμετοχών έγινε από κριτική επιτροπή, τη σύνθεση της οποίας, από τεχνικής πλευράς αποτελούσαν οι διευθυντές της διοργάνωσης Félix Arranz και Joaquín Sabaté, καθώς και άλλοι αρχιτέκτονες και ειδικοί του τομέα, αλλά και εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων.

Τα βραβεία, οι μνείες και οι διακρίσεις της 11ης Διετούς Ισπανικής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας έχουν ως ακολούθως:

Βραβείο Αρχιτεκτονικής

Κτίριο 131 προστατευομένων κατοικιών στο Miernes (Asturias)
Bernardo Angelini y David Casino (Zigzag arquitectura)
Φωτογραφία: Roland Halbe


Μνείες Αρχιτεκτονικής

Συγκρότημα κατοικιών στην Caramoñina στο Santiago de Compostela
Víctor López Cotelo
Φωτογραφία: Lluis Casals


Κατοικία στο Paderne (Lugo)
Carlos Quintáns Eiras
Φωτογραφία: Ángel Baltanás


Διακρίσεις Αρχιτεκτονικής

Αρχαιολογικό Μουσείο της Álava, Vitoria‐Gasteiz.
Francisco Mangado
Φωτογραφία: Roland Halbe
Μουσείο Can Framis στη Βαρκελώνη
BAAS Jordi Badía y Jordi Framis
Φωτογραφία: FGSG Fernando Guerra
Μουσείο Νερού στο Lanjarón (Granada).
Juan Domingo Santos
Φωτογραφία: Fernando Alda
Για τα υπόλοιπα βραβεία. μνείες και διακρίσεις, μεταβείτε στο site της BEAU XI