Shopping Alert

Στυλ διακόσμησης: μοντέρνο

Από τα τέλη του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου εώς τις αρχές του 21ου αι. οι ανοιχτοί χώροι, τα μεγάλα ανοίγματα και η χρήση υλικών και τεχνολογίας αιχμής, χαρακτηρίζουν το μοντέρνο σπίτι. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών επηρεάζει σημαντικά την εσωτερική τους διακόσμηση. Η διακόσμηση ενός μοντέρνου σπιτιού έγκειται στην παράθεση και μείξη μοτίβων και αντικειμένων της τρέχουσας εποχής με τα παραδοσιακά, στην ανάμειξη δυναμικών και λεπτών στοιχείων και γραμμών και στην χρήση μινιμαλισμού και πολυπλοκότητας.

Ενα σπίτι μοντέρνου στυλ μπορεί να αποτελέσει ένα ήσυχο και άνετο καταφύγιο. Η επίτευξη αυτού του στυλ απαιτεί την ακολουθία κάποιων βασικών κανόνων. Βασικά, απλότητα, λεπτή φινέτσα, υφάσματα και καθαρές γραμμές, βοηθούν στον καθορισμό του μοντέρνου στυλ εσωτερικής διακόσμησης. Αναδεικνύεται περισσότερο ο χώρος παρά τα αντικείμενα. Εστιάζοντας στο χρώμα, τον χώρο και το σχήμα, η μοντέρνα διακόσμηση αποδίδει κομψότητα και φρεσκάδα.

Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι το μαύρο, το άσπρο και γενικά ουδέτεροι τόνοι. Συχνά δίνεται έμφαση σε κάποια κεντρικά σημεία με τη χρήση φωτεινών και έντονων χρωμάτων. 

Το βασικότερο στοιχείο αυτού του στυλ είναι οι γραμμές. Υπάρχουν στα αρχιτεκτονικά στοιχεία, στα παράθυρα και στη χρήση γεωμετρικών σχημάτων στα αντικείμενα τέχνης. Σημαντική ακόμη είναι η χρήση του κενού χώρου. Στο μοντέρνο στυλ ισχύει η άποψη less is more. Κάθε κομμάτι που χρησιμοποιείται, θεωρείται ιδιαίτερο και μοναδικό.

Κατασκευαστικά στοιχεία όπως εμφανείς αεραγωγοί, εξωτερικές υδραυλικές σωληνώσεις, γυμνά τούβλα και λοιπές θεωρούμενες "ατέλειες" σε άλλα στυλ διακόσμησης, εδώ θεωρούνται προσόν και είναι απόλυτα θεμιτά και ευπρόσδεκτα, καθώς μπορούν να αναδειχτούν και να προσδώσουν στο χώρο το ζητούμενο στυλ. 

Τα έπιπλα που χρησιμοποιούνται έχουν απαλά, καθαρά και γεωμετρικά σχήματα. Οι ταπετσαρίες συνήθως είναι σε μαύρο, άσπρο ή κάποιον ουδέτερο τόνο, κατά γενικό κανόνα. Τα υφάσματα είναι συνήθως από φυσικά υλικά όπως μαλλί, βαμβάκι, λινό, μετάξι κλπ. Τα έπιπλα σε γενικές γραμμές θα πρέπει να είναι απλά και λιτά, χωρίς διακοσμητικά στοιχεία και καμπύλες. Καναπές και καρέκλες έχουν εμφανή πόδια και τα κρεβάτια δεν έχουν καμία διακόσμηση. Τα μαξιλάρια προσθέτουν χρώμα και υφή, με καθαρά γεωμετρικά σχήματα.

Τα πατώματα πρέπει να είναι γυμνά και λεία, σε ξύλο, πλακάκι ή βινύλιο. Εάν πρέπει να χρησιμοποιηθεί χαλί, τότε αυτό οφείλει να έχει γεωμετρικά σχήματα.

Τύποι μοντέρνας διακόσμησης

Το μοντέρνο στυλ συχνά, αλλά λανθασμένα, θεωρείται πως σημαίνει έπιπλα με γωνίες, τραπέζια με γυάλινες επιφάνειες και χρωματικά σχήματα σε τόνους του γκρι. Μοντέρνο στυλ ουσιαστικά σημαίνει έπιπλα με ταπετσαρία σε ουδέτερα χρώματα, μείξη πέτρας και ξύλου στα τραπέζια και στα δάπεδα, απλές κουρτίνες παραταγμένες κατά στρώματα και τονισμένες με έντονο χρώμα.

Το Ασιατικό στυλ, στηριζόμενο σε σχεδιαστικά σχήματα περασμένων αιώνων της Ανατολής, αναμειγνύεται με στοιχεία του μοντέρνου στυλ και προκύπτει έτσι ένα νέο στυλ που είναι λιτό και άνετο. Επιπλα όπως τα κρεβάτια πλατφόρμες, τα χαμηλά τραπεζάκια με συνοδευτικά μεγάλα μαξιλάρια στο πάτωμα και τα γνωστά γιαπωνέζικα διαχωριστικά, χαρακτηρίζουν αυτό το στυλ.

Το Εκλεκτικό στυλ είναι τεχνικά η μείξη δύο στυλ που ανήκουν σε διαφορετικές εποχές. Σε σύγχρονους όρους, εκλεκτικό είναι το στυλ που αναμειγνύει εμφανώς αταίριαστα αντικείμενα, τα οποία όμως εντέλει τα δένει ένα κοινό στοιχείο, όπως το χρώμα, το σχήμα ή το θέμα. Το εκλεκτικό στυλ εμπεριέχει και χαρακτηρίζεται από το προσωπικό στοιχείο και γούστο. Συχνά εντοπίζεται στη μείξη μοντέρνων αντικειμένων του μέσου του περασμένου αιώνα, με παραδοσιακά αντικείμενα που βρίσκει κανείς στα παζάρια.

Το εκλεκτικό θα μπορούσε να είναι ο νέος ορισμός του μοντέρνου στυλ. Ο σκοπός αυτού του στυλ είναι η άνεση των κατοίκων.

Αλλα στυλ διακόσμησης που συγκαταλέγονται στο μοντέρνο είναι τα:
Μινιμαλιστικό, Μεταμοντέρνο, Contemporary, Rustic Contemporary, Japanese και Transitional.

Οταν το μοντέρνο στυλ έκανε την εμφάνισή του στην αρχιτεκτονική και την εσωτερική διακόσμηση, ο σκοπός ήταν να δημιουργηθεί μια νέα προοπτική, η οποία να δίνει στον ιδιοκτήτη την δυνατότητα επιλογής και εφαρμογής στο χώρο του δικού του στυλ.

Η μοντέρνα διακόσμηση έχει γενικότερα τη φήμη πως είναι ψυχρή και άβολη. Εικόνες επίπλων με σκληρές επιφάνειες και κενού χώρου, λευκοί τοίχοι και γυάλινα τραπέζια και καναπέδες σε έντονο πράσινο, έρχονται στο μυαλό κάποιου που δεν είναι εξοικειωμένος με αυτό το στυλ.

Παρότι η μοντέρνα διακόσμηση επαφίεται σε μια μινιμαλιστική προσέγγιση, απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί ψυχρή και κενή. Η παράθεση των επίπλων γίνεται με τρόπο που να ευνοεί την επικοινωνία. Τα αξεσουάρ και τα είδη τέχνης χρησιμοποιούνται με φειδώ για να τονίζεται το κάθε κομμάτι. Εντονα χρώματα ζωντανεύουν την μουντή και ουδέτερη παλέτα. Ενα βάζο αντίκα τοποθετημένο πάνω σε ένα γυάλινο τραπεζάκι αποδίδει την διαχρονικότητα του design. Η χρήση παλαιών επίπλων δηλώνει δεσμούς με το παρελθόν και εκτίμηση της φόρμας.

Το αποτέλεσμα είναι η απλότητα με μια δόση υποβόσκουσας πολυπλοκότητας. Η ένωση του vintage με την αιχμή της τέχνης είναι ο ορισμός της μοντέρνας διακόσμησης.


Πηγές:
Modern Home Decorating Ideas | eHow.com
About.com Interior Decorating

Φωτογραφίες:

photo housemagz.com

photo wellorder.com

photo masterbedroomdesigntips

photo modernhomeidea.com
 
photo modecodesign.com

photo arhdecor.com

photo besttopdesign.com

photo viewhomedesign.com

photo besthomegallery.com

photo elyounes.com

photo cimots.com

photo theluxhome.com
photo homedesigninterior.com

Σχετικά video: