Shopping Alert

Γιορτές με χαμηλό budget. Οδηγός επιβίωσης. Στολισμός, τραπέζι, δώρα, ρούχα.

Περνάμε δύσκολους καιρούς. Οι γιορτές είναι προ των πυλών. Ανάγκη όλων μας είναι να απαλύνουμε λιγάκι το διάχυτο άγχος της οικονομικής ανασφάλειας.

Τα παιδιά ιδιαίτερα, που δεν καταλαβαίνουν (ή δεν θέλουν να καταλάβουν) από οικονομικούς όρους και από πολιτικές λιτότητας, περιμένουν ή απαιτούν από εμάς το καθιερωμένο τους εορταστικό δώρο. Αλλά και οι συγγενείς και οι φίλοι μας, αξίζουν κάτι από εμάς.

  • Η διάθεση να πάρουμε δώρα σε όλους, υπάρχει.
  • Η διάθεση να στολίσουμε το δέντρο κι εφέτος και το σπιτικό μας εορταστικά, υπάρχει.
  • Η διάθεση να έχουμε στο τραπέζι μας τα παραδοσιακά πιάτα και γλυκά, υπάρχει.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τα απαραίτητα χρήματα για να καλύψουν αυτές τις διαθέσεις μας;

Συνηθίσαμε να περνάμε "αλλιώς" τις γιορτές μας. Να κάνουμε επίδειξη του "πλούτου" μας και του επιπέδου της ζωής μας στους καλεσμένους μας. Να φορτώνουμε με ακριβά δώρα αυτούς που επισκεπτόμαστε. Να είμαστε "γαλαντόμοι" και σπάταλοι στις γιορτές.

Εχει ο καιρός γυρίσματα όμως... και τώρα, οι περισσότεροι από μας καλούμαστε να "σφίξουμε" λιγάκι, αν όχι το ζωνάρι, τουλάχιστον τα χέρια μας.

Φυσικά δεν θα πάρουμε εορτοδάνειο, όπως έκαναν πολλοί στο παρελθόν, για να καλύψουμε τα έξοδα που "θα θέλαμε" να κάνουμε. (Ασε δηλαδή που δεν είναι κι εύκολο πλέον να πάρεις δάνειο οποιουδήποτε τύπου!). Αλλά ούτε και θα στερηθούμε τις γιορτές.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι απλό: Να θέσουμε πρόγραμμα.

Αρχικά, ας αναλύσουμε τις -συνήθεις- ανάγκες:
  1. Στολισμός
  2. Τραπέζι
  3. Δώρα
  4. Ρούχα
Ας δούμε τώρα κατά πόσο, και από πού, μπορούμε να κάνουμε οικονομία:

1. Στολισμός του δέντρου και του σπιτιού.

Αρχικά το δέντρο δεν είναι ανάγκη -και ούτε πρέπει- να είναι φυσικό. Από την άλλη πλευρά, το ψεύτικο είναι και αντι-οικολογικό. Τουλάχιστον όσοι αγοράζετε ψεύτικα (συνθετικά/πλαστικά) χριστουγενιάτικα δέντρα φροντίστε να τα χρησιμοποιείτε πολλά χρόνια, όπως σαφώς και τα στολίδια. Και για να μην ξεχνιόμαστε, υπάρχει και η επίσης κλασική, παραδοσιακή και ελληνικότατη επιλογή του καραβιού το οποίο εκτελεί και διακοσμητικά χρέη μέσα στο σπίτι όλο το χρόνο, όχι μόνο τα χριστούγεννα. Αλλά και πλήθος άλλων εναλλακτικών λύσεων.

Για τα στολίδια, στεφάνια, γιρλάντες και ότι άλλο χρειάζεται η διακόσμηση, υπάρχουν ένα σωρό άρθρα τριγύρω για το πώς μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας. Ενδιαφέρουσες συμβουλές θα βρείτε εδώ.
Κι εδώ υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για δημιουργίες από χαρτί.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα είναι να φτιάξετε το εικονιζόμενο διακοσμητικό στοιχείο, είτε για κορυφή στο δέντρο σας, είτε για εφαρμογή του σε καθρέφτες ή στον τοίχο, ή ακόμα και κρεμαστό από το ταβάνι. Μην τρομάζετε, η κατασκευή του είναι πολύ πιο απλή απ' όσο φαντάζεστε.
Δείτε κι εδώ πώς θα φτιάξετε χριστουγεννιάτικες μπάλες από μαλλί.
Αν πιάνουν τα χέρια σας με το βελονάκι, το συνθετικό πηλό και γενικά διάφορα υλικά, πολύ καλές ιδέες θα βρείτε εδώ, κι εδώ: Είναι μια απίστευτη συλλογή από πολλών ειδών στολίδια. Οχι απαραίτητα όλα τους καλόγουστα, αλλά σίγουρα όλα τους πρωτότυπα και ιδιαίτερα.


Εάν θέλετε οπωσδήποτε δέντρο, τότε ρίξτε μια ματιά και σ' αυτές τις εναλλακτικές ιδιοκατασκευές:
εδώ (στα αγγλικά) κι εδώ (ελληνικά).

Επίσης θυμηθείτε να επενδύσετε σε κεριά. Είναι οικονομικά και κάνουν ατμόσφαιρα σε κάθε περίπτωση. Στα χρώματα τώρα, γενικά στη διακόσμηση, κινηθείτε στα κλασικά: Κόκκινο, πράσινο και από μοτίβα, καρό σε αυτές τις αποχρώσεις.


2. Το περίφημο, παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Με τη γαλοπούλα του πρωταγωνίστρια ή το γουρουνάκι του στο φούρνο....!! Να κάτι που δεν κόβεται εύκολα, αλλά και δεν έχει νόημα να κοπεί. Πώς θα γλιτώσουμε όμως χρήματα από εδώ; Μια λύση είναι να προτιμήσουμε κατεψυγμένη γαλοπούλα την οποία θα προμηθευτούμε και από νωρίς, όχι την τελευταία στιγμή όπως συνήθως. Τα κάστανα επίσης -εάν την προτιμάτε γεμιστή- καλό είναι να ρίξετε μια ματιά στην αγορά και να συγκρίνετε ποιότητες και τιμές. Οσο για το γουρουνόπουλο.... αν δεν υπάρχει κανας μπάρμπας στο χωριό να σας το στείλει, προτιμήστε το κομμένο. Είναι εξίσου γευστικό με το ολόκληρο. Αν πάλι επιμένετε στις "παραδόσεις", τότε ψάξτε. Προσέξτε πάντα την ποιότητα και την προέλευση κι αγοράστε ανάλογα.

Τα γλυκά από την άλλη πλευρά, μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας. [Συνταγές θα βρείτε εδώ ] Η συνταγή είναι απλή για τα μελομακάρονα κι ακόμη πιο απλή για τους κουραμπιέδες. Μια συμβουλή εδώ: Δοκιμάστε πρώτα τη συνταγή σας με τη μισή ποσότητα από την αναφερόμενη. Ετσι, ειδικά αν δεν το έχετε ξανακάνει, θα μπορείτε να κρίνετε από το αποτέλεσμα τι περισσότερο ή λιγότερο χρειάζεται. Περισσότερη ζάχαρη, λιγότερο ψήσιμο, πιο δεμένο σιρόπι κλπ. Εφόσον λοιπόν το πετύχετε (που θα το πετύχετε εάν επιμείνετε, δεν έχουν τίποτε περισσότερο από σας οι άλλοι που το κάνουν), τότε έχετε κατά νου πως αυτά τα παραδοσιακά γλυκίσματα αποτελούν και πρώτης τάξεως δώρα όταν πάτε μια επίσκεψη. Ενα δισκάκι, μια ζελατίνα, ένας φιόγκος και voilà! έτοιμο, σπιτικό, επίκαιρο και πάνω απ' όλα: απ' τα χεράκια σας!! κι έτσι, ερχόμαστε σιγά σιγά στο:


3. Τα δώρα!

Αυτό, αν και εκ πρώτης όψεως δείχνει δύσκολο κομμάτι, υπάρχει τρόπος να το βολέψουμε. Το μόνο "πρόβλημα" είναι όταν υπάρχουν μικρά παιδιά. Οπως κάθε χρόνο, τα παιδιά απαιτούν τα δώρα τους και μάλιστα θέλουν και συγκεκριμένα δώρα. Είναι πλέον όλα τους συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, τα πουλάκια μου! Εντάξει, δεν χρειάζεται να τους χαλάσετε το χατίρι. Μπορείτε εύκολα να μάθετε πόσο κοστίζει το παιχνίδι ή το αντικείμενο που σας ζητούν, να ψάξετε για ευκαιρίες, δωροκουπόνια κι ό,τι άλλο θα μπορούσε να κόψει αυτήν την τιμή και στην περίπτωση που δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός σας ούτε και μετά το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας μπορείτε πάντα να διαπραγματευτείτε μαζί τους. Φερθείτε έξυπνα. Η απογοήτευση ενός παιδιού όταν μαθαίνει ότι δεν θα πάρει το 'συγκεκριμένο' δώρο του δεν παλεύεται! Κάντε στο καθένα τους 2-3 αντιπροτάσεις, φροντίζοντας να έχετε και το απαραίτητο υλικό: διαφημιστικά έντυπα των προϊόντων (κάνουν καλή δουλειά οι διαφημιστές στα παιδικά), φωτογραφίες... κι αν δεν πιάσει, δοκιμάστε και το πατροπαράδοτο: "Ε, καλά τότε. Αφού δεν το θέλεις εσύ, θα το πάρω για τον Γιωργάκη". Αυτό συνήθως πιάνει, αλλά μετά από κάποια ώρα. Δώστε του χρόνο να το σκεφτεί.

Κι έπειτα είναι και οι φίλοι, οι συγγενείς, οι συνάδελφοι, ο κύκλος σας... Δεν σας έρχεται καλά να μην τους πάρετε κάτι ε; Είναι φυσικό. Ειδικά εάν τους είχατε, αλλά και σας είχαν, κακομάθει με πολλά και ακριβά δώρα αυτές τις μέρες... Μάλλον θα πρέπει να το φιλοσοφήσουμε λιγάκι το πράγμα. Αλλωστε, αυτό που μετράει στο δώρο, δεν είναι η τιμή του, αλλά η κίνηση, η σκέψη. Κάνοντας ένα δώρο σε κάποιον, ουσιαστικά του λες: "Σε σκέφτηκα, σε εκτιμώ". Κι από αυτήν την άποψη, το δώρο αρκεί να γίνεται, δεν χρειάζεται να είναι και οικόπεδο!!

Αρκετά πια με αυτό το σκεπτικό του "είσαι ότι μπορείς να αγοράσεις". Ε λοιπόν όχι! Είμαστε πολύ περισσότερα από αυτό. Κι ίσως και νά 'ναι μια καλή ευκαιρία όλη αυτή η δύσκολη κατάσταση που περνάει ο τόπος, για να θυμηθούμε λιγάκι και τα ανθρώπινα.

Μπορούμε λοιπόν να τιμήσουμε κι εφέτος τα αγαπημένα μας πρόσωπα και με λιγότερα χρήματα. Μόνο που θα πρέπει να ελιχθούμε λιγάκι. Η εύκολη λύση, αλλά καθόλου συμφέρουσα κι εντελώς αναποτελεσματική, είναι να πάμε στα κινέζικα. Δεν θα σας το πρότεινα με τίποτα! Η ποιότητα είναι συνήθως γελοία, τα σχέδια λίγο-πολύ "σταμπαρισμένα" και οι τιμές εντέλει σχετικά ψηλές γι' αυτό που προσφέρεται. Εγώ θα σας προτείνω να κάνετε κάτι άλλο γι' αυτά τα δώρα.

Πρώτα απ' όλα κάντε μια λίστα με ονόματα και ηλικίες, για να ξέρετε αφενός τον αριθμό των δώρων που πρέπει να αγοράσετε και πόσα από αυτά αφορούν άντρες, γυναίκες και παιδιά. Επειτα κάντε μια απλή διαίρεση του ποσού που διαθέτετε κι έτσι έχετε μια εκτίμηση του maximum επιτρεπόμενου κόστους για το καθένα τους.

Προτιμήστε να κάνετε την αγορά τους σε ένα μόνο κατάστημα, έτσι μπορείτε ενδεχομένως να εξασφαλίσετε ένα ποσοστό έκπτωσης, αλλά και θα σας πάρει λιγότερο χρόνο η όλη διαδικασία.

Στην περίπτωση τώρα που τα δώρα που έχετε να κάνετε είναι σχετικά πολλά, τότε καλό είναι να εξετάσετε και την περίπτωση να σας συμφέρει να κάνετε τις αγορές σας από το διαδίκτυο. Το κόστος της αποστολής εμπορευμάτων, ακόμη και από την αμερική, είναι σχετικά χαμηλό πλέον. Σε αρκετές περιπτώσεις οι τιμές των προϊόντων είναι πολύ καλύτερες και σίγουρα θα βρείτε πράγματα πρωτότυπα και γουστόζικα χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία. Ενδεικτικά, έχω να σας προτείνω το Touch of Europe που διαθέτει ένα σωρό μικροπράγματα (και όχι μόνο, θα αναφερθώ αναλυτικότερα σ' αυτό κάποια στιγμή), κατάλληλα για την περίσταση κι από αυτά, επέλεξα και σας παρουσιάζω εδώ αρκετά, με κόστος μέχρι 20€! Επίσης, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στην μηχανή αναζήτησης δώρων, όπου μπορείτε να βρείτε δώρα βάσει τιμής, αλλά και με διάφορες άλλες παραμέτρους, που θα σας δώσει και ιδέες για το τι αρμόζει σε κάθε περίσταση.

και

4. Το εορταστικόν ένδυμα!

Μια μέση λύση είναι πάντα το Factory Outlet όπου θα βρείτε ρούχα καλής ποιότητας, από μεγάλες φίρμες, σε πολύ καλές τιμές. Δεν χρειάζεται βέβαια να πω πως από τέτοια καταστήματα προτιμάμε πάντα να αγοράζουμε "κλασικά" κομμάτια. Τα μοντελάκια είναι παλαιότερης σεζόν, μην σας παρεξηγήσουν κιόλας οι trendy φίλοι σας, δεν κάνει!! Καλές τιμές για την ποιότητά τους έχουν και τα sprider stores και φυσικά υπάρχει πάντα το παλιό καλό και δοκιμασμένο Zara. Ρίξτε μια ματιά και στο Marks & Spenser. Τι στο καλό; Ρεβεγιόν είναι αυτό! πρέπει να είμαστε απαστράπτουσες, αλλά μην μας κοστίσει κι ο κούκος αηδόνι! Οσο για την τελευταία "μόδα" υπερπροσφορών στο Κολωνάκι ...δεν θα το λεγα!! από κοντά δεν έχω δει τι προσφέρεται, αλλά κρίνοντας από όσα έχω δει στα ρεπορτάζ στην tv, δεν πολυαξίζει τον κόπο.

Αν πάλι δεν περισσεύουν χρήματα γι' αυτό, κανένα πρόβλημα!

Ενα κλασικό μαύρο φόρεμα με κάποια φαντεζί αξεσουάρ ή ακόμη και με τις ταπεινές faux περλίτσες σας, μπορούν να κάνουν μια χαρά δουλειά και είναι και chic-classic!

Οι άντρες βολεύονται και με το περσινό σκούρο κουστούμι τους. Αντε να πάρουν και κανένα πουκάμισο για να νιώσουν κι εκείνοι λιγάκι "ιδιαίτερα" αυτές τις μέρες.

Τα παιδιά από την άλλη, θες από την νονά, θες από τη θεία, πάντα τους βρίσκεται ένα σχετικά "καλό" ρουχαλάκι. Μόνο μην αμελήσετε την κόμη τους εκείνες τις μέρες. Αυτό είναι που μένει στο μάτι των άλλων από την εμφάνιση των παιδιών. Τα ρούχα όπως και να 'ναι, δεν τους πολυδίνουν σημασία συνήθως, γιατί όλοι ξέρουν πως δεν πρόκειται να μείνουν και για πολύ έτσι. Αυτό που μετράει είναι η καθαριότητα και τα καλοχτενισμένα τους μαλλιά.

Κι έτσι, μπορείτε να κάνετε γιορτές με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος.
Αυτό που έχει σημασία άλλωστε είναι η καλή παρέα!
Φροντίστε να είσαστε λοιπόν καλή παρέα για τους άλλους, μήπως και φιλοτιμηθούν κι αυτοί να γίνουν καλή παρέα για σας και περάσετε έτσι όλοι σας καλά
.