Shopping Alert

Μετακόμιση εύκολα και απλά

Εντάξει λοιπόν, βρήκες το νέο σου σπίτι. Το νοίκιασες - το αγόρασες... όπως και νά 'χει, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά! Κι αυτή την ουρά τη λένε: Μετακόμιση!!

Εβδομάδες ολόκληρες ανάμεσα σε σκόρπια πράγματα κι αντικείμενα προς πακετάρισμα. Αγχος για το εάν θα μεταφερθούν αναίμακτα και πόσα από αυτά θα επιβιώσουν εντέλει αυτής της διαδικασίας. Κατόπιν το ξεπακετάρισμα και η τοποθέτησή τους στις νέες τους θέσεις. Ενα αληθινό χάος!

Μπορείς όμως να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη ομολογουμένως περίσταση. Τι χρειάζεται; ΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΤΑΚΤΙΚΗ.

Πάρε βαθειά ανάσα, φτιάξε έναν καφέ, κάθισε αναπαυτικά στην αγαπημένη σου γωνιά και πάρε μολύβι και χαρτί ή στην καλύτερη περίπτωση computer.

- Ξεκίνα από τα "χοντρά". Σε αυτήν την περίπτωση: τα έπιπλα. Δες τα διαθέσιμα μέτρα της νέας σου κατοικίας, μέτρησε τις διαστάσεις των επίπλων σου, βρες ένα πρόγραμμα εσωτερικής διακόσμησης και κάνε δοκιμές. Εγώ θα σου πρότινα ένα από τα προγράμματα της punch! [http://www.punchsoftware.com/index.htm] είναι αρκετά εύχρηστα, κατανοητά, με πολλές δυνατότητες και η τιμή ειδικά για την εσωτερική διακόσμηση είναι αρκετά χαμηλή (γύρω στα 40$).  Μετακίνησε τα έπιπλα στις θέσεις που σε ευχαριστούν και δες πρώτα απ' όλα εάν και πώς χωράνε. Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο πρόγραμμα, υπάρχει πάντα και η πρακτική λύση του χαρτονιού. Σχεδίασε την κάτοψη του χώρου και των επίπλων σου σε χοντρό χαρτόνι (σε κλίμακα εννοείται), κόψτα και κάνε τις δοκιμές σου με το χέρι. Αυτή η διαδικασία παρότι στους περισσότερους μπορεί να φαίνεται πολυτέλεια στην παρούσα φάση, εντούτοις είναι απαραίτητη γιατί μπορεί να σε βοηθήσει αφ'ενός να έχεις μια καλή ιδέα σχετικά με το πώς θα είναι ο νέος σου χώρος κι αφ'ετέρου -και το σημαντικότερο- θα σε βοηθήσει να δεις ποιά είναι εκείνα τα έπιπλα που πρέπει να αφήσεις πίσω. Αφήνω πίσω τώρα σημαίνει: χαρίζω, πουλάω, πετάω. Η απόφαση είναι στο χέρι σου. Αλλά μην μπεις στον κόπο να κουβαλήσεις κι εντέλει να φορτωθείς στο νέο σου σπίτι κάτι που εκ των πραγμάτων σε δυσκολεύει.
Εφ' όσον λοιπόν έχεις βγάλει άκρη με το ποιά έπιπλα θα μεταφέρεις, περνάμε στο δεύτερο στάδιο:

- Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να προμηθευτείς τα μέσα, δηλαδή κουτιά, ταινίες, εφημερίδες... και πάνω απ' όλα: ΕΤΙΚΕΤΕΣ!!! Βάλε ετικέτα σε κάθε μια κούτα που αμπαλάρεις, ανεξαρτήτως μεγέθους ή "ευνόητου περιεχομένου". Θα με θυμηθείς κάποια στιγμή.

- Προτίμησε να πακετάρεις τα πράγματα ανά δωμάτιο, έτσι θα σου είναι πιο εύκολο να τα επανατοποθετήσεις στους αντίστοιχους χώρους μετά.

- Προσοχή με την ταινία! Είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις από τα έπιπλα την κόλλα.

- Ξεκίνα με τα ρούχα και τα παπούτσια. Είναι πιο εύκολο να αποθηκευτούν στις ντουλάπες αμπαλαρισμένα χωρίς να είναι διαρκώς μέσα στα πόδια σου. Καλό θα ήταν να κρατήσεις μια δυο αλλαξιές πρόχειρες για τις πρώτες μέρες. Για τα υπόλοιπα, μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσεις τις ειδικές σακούλες με σύστημα αφαίρεσης αέρα. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα λευκά είδη όπως τα παπλώματα, τα μαξιλάρια, οι πετσέτες..

- Σε αυτό το στάδιο, μην ξεχάσεις να ετοιμάσεις μια κούτα "πρώτης ανάγκης", δηλαδή μια κούτα με τα απολύτως απαραίτητα για την πρώτη μέρα στο νέο σου σπίτι. Πετσέτες για το μπάνιο και είδη υγειινής, κανα πιάτο, πηρουνοκούταλα και ποτήρια, κλινοσκεπάσματα και μαξιλάρια, καναδυό αλλαξιές ρουχαλάκια, καμιά παντοφλίτσα.. τέτοια πράγματα. ΜΗΝ την αφήσεις για τελευταία στιγμή. Είναι σίγουρο πως κάτι θα ξεχάσεις. Πάμε παρακάτω...

- Προτίμησε να μεταφέρεις εσύ τα εύθραυστα κι ακριβά πράγματά σου. Με αυτοκίνητο κι όχι με φορτηγό μαζί με τα υπόλοιπα. Παρότι η ένδειξη "Εύθραυστον" γίνεται σεβαστή συνήθως στις μεγάλες συσκευασίες, στις μικρές, κατά έναν παράξενο τρόπο δεν συμβαίνει το ίδιο.

- Τοποθέτησε τα φυτά σου τελευταία στο μέσο μεταφοράς. Ετσι θα έχουν τις λιγότερες δυνατές φθορές και θα μεταφερθούν πρώτα στο νέο σου χώρο, όπου με την τοποθέτησή τους κατευθείαν στον κήπο / μπαλκόνι, ξεμπερδεύεις αυτομάτως με αυτά.

- Εάν υπάρχουν παιδιά, καλό θα είναι να βοηθήσουν στην διαδικασία πακετάροντας τα παιχνίδια τους. Αυτό βοηθά εκείνα να νιώσουν μέρος της όλης προσπάθειας κι αφαιρεί από εσένα έναν μπελά παραπάνω.

- Καλό θα ήταν να ζητήσεις από κάποιον συγγενή ή φίλο να προσέχει τα παιδιά ή/και το κατοικίδιό σου την ημέρα της μετακόμισης.

- Και τελευταίο και φαρμακερό: Ξεφορτώσου επιτέλους τη σαβούρα!!!! Ναι, ξέρεις... εκείνα τα πράγματα που κρατάς με τα χρόνια μην τυχόν και χρειαστούν κάποια στιγμή, γιατί "δεν είναι και για πέταμα"!! ΟΚ. Ηρθε η ώρα τους. Ο,τι δεν έχεις χρησιμοποιήσει τον τελευταίο χρόνο, πάρ'το απόφαση, δεν πρόκειται να σου χρειαστεί ποτέ. Πάρε μια μεγάλη σακούλα σκουπιδιών, κλείσε τα μάτια και βάλ' τα όλα μέσα. Α! και μην ξεχαστείς. Αυτή τη σακούλα πήγαινέ την στον κάδο, όχι στο φορτηγό!!

Και καλά ξεμπερδέματα :)